Euro digital mai face câțiva pași spre implementare

Moneda europeană digitală ar putea să devină realitate în curând. Cu toate acestea, birocrația UE are un cuvânt greu de spus.

euro digital

Foto: Adobe Stock

Comisia Europeană face deja primii pași concreți spre crearea unui euro digital, așa că, a făcut apel la specialiștii în servicii financiare să își spună părerea despre potențiala lansare a monedei digitale a băncii centrale.

Într-o notificare publicată ieri, Direcția Generală pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital a Comisiei Europene a declarat că se află în proces de pregătire a unei evaluări privind impactul așteptat al monedelor digitale ale băncilor centrale asupra furnizorilor de servicii financiare, comerțului cu amănuntul, utilizatorilor și camerelor de comerț.

Comisia se va consulta cu specialiști din industrie în legătură cu problemele legate de euro digital. Aceste probleme includ plățile internaționale, confidențialitatea și impactul pe care euro digital îl va avea asupra sectorului financiar, precum și asupra stabilității financiare.

 

În plus, Comisia va explora, de asemenea, metode de implementare a cazurilor de utilizare digitale a euro, alături de plăți în numerar, norme de combatere a spălării banilor și norme privind combaterea finanțării terorismului.

Euro digital și potențialele probleme

„Pentru ca un euro digital să fie utilizat ca monedă unică, concomitent cu bancnotele și monedele euro, ar fi nevoie de un regulament al colegislatorului, la propunerea Comisiei. În plus, ar putea fi necesare ajustări legislative suplimentare ale cadrului legislativ actual al UE pentru a se adapta la euro digital și, eventual, la monedele digitale emise de băncile centrale ale statelor din afara zonei euro”, se arăta în documentul de consultare publicat de Comisie.

Aceste consultări în jurul monedei euro digitale le vor completa pe cele efectuate de Banca Centrală Europeană. Până acum, feedback-ul primit de la publicul larg și de la comercianți a sugerat că lansarea unui euro digital ar putea fi benefică atât pentru punctele de vânzare cu amănuntul online, cât și pentru cele fizice.

Cum va ajuta euro digital

Banca Centrală Europeană a publicat recent concluziile grupurilor focus comandate în septembrie 2021. Comisia Europeană va accepta răspunsuri până pe 14 iunie.

Mairead McGuinness, șeful financiar al Comisiei Europene, a declarat în februarie că legislația privind un euro digital va fi propusă cândva în 2023.

Banca Centrală Europeană a explorat dezvoltarea unui euro digital, deoarece interesul pentru monedele digitale ale băncilor centrale pare să crească la nivel global.

O consultare a BCE din octombrie 2020 până în ianuarie 2021 a constatat că un euro digital ar putea ajuta la scăderea ratelor dobânzilor, la accelerarea proceselor de tranzacție și la reducerea utilizării numerarului.

Comisia Europeană mizează pe dezvoltarea tehnologică

În altă ordine de idei, în urmă cu două săptămâni, Observatorul European de Blockchain a anunțat o cerere de ofertă pentru a contracta un consorțiu, a cărui misiune ar fi să faciliteze și să opereze un sandbox de reglementare paneuropean pentru tehnologiile de registru distribuit, sau DLT și, în special, blockchain.

O sarcină majoră a viitorului consorțiu va fi să ofere „consiliere juridică cuprinzătoare” cu privire la funcționarea serviciilor de bază ale infrastructurii europene de servicii blockchain (EBSI).

Sandbox-ul de reglementare este conceput ca un spațiu în care autoritățile de reglementare, întreprinderile blockchain și utilizatorii vor interacționa „într-un mediu de încredere”.

Pe lângă proiectele EBSI deja existente, va găzdui o gamă largă de aplicații blockchain potențiale în sectoarele cheie ale industriei, cu o condiție necesară pentru ca astfel de proiecte să finalizeze o dovadă a conceptului.

Conform lansării, scopul final al sandbox-ului este „să promoveze un dialog între autoritățile de reglementare și legiuitori la nivel național și companii, astfel încât să elimine incertitudinile juridice pentru cazurile de utilizare bazate pe soluții descentralizate”.

Planurile de a crea un sandbox de reglementare pentru tehnologia blockchain au fost anunțate de Comisia Europeană și de European Blockchain Partnership (EBP) încă din 2020.

Patru cazuri de utilizare găzduite de EBSI sunt deja într-un stadiu avansat de dezvoltare, cu trei cazuri de utilizare suplimentare recent selectate pentru implementare.

Exit mobile version