Cea mai mare companie petrolieră americană minează Bitcoin pentru a-și reduce amprenta de carbon

Companiile petroliere au găsit o modalitate ingenioasă prin care își reduc emisiile poluante și diminuează risipa de resurse.

Foto: Adobe Stock

ExxonMobil, cea mai valoroasă companie petrolieră americană, a demarat un proiect pilot prin care minează Bitcoin în statul american Dakota de Nord.

Gigantul din sectorul energetic a încheiat un parteneriat cu startup-ul Crusoe Energy Systems, care ajută companiile petroliere să transforme energia risipită (gazele asociate sau gazele de sondă) într-o resursă utilă, potrivit CNBC.

Spre deosebire de petrol, care poate fi încărcat într-un camion, pentru transportul gazelor este necesară o conductă, care este o investiție semnificativă. Atunci când o mare arteră de gaz se află în apropierea zonei de extracție, companiile se conectează la ea pentru a livra gazul rezultat. Însă de multe ori puțurile se află în locuri izolate. De aceea, companiile petroliere preferă să ardă această resursă la fața locului, cu efecte negative asupra mediului.

Companiile petroliere nu minează Bitcoin neapărat pentru profit

O operațiune similară cu cea a ExxonMobil derulează și rivala ConocoPhillips. Gazul natural rezultat din producția de petrol este convertit în energie, folosită pentru funcționarea unor dispozitive de minare de Bitcoin așezate în containere, la fața locului. Proiectul pilot al Exxon a fost lansat în ianuarie 2021 și extins în iulie.

Arderea de gaz de sondă este considerată o irosire masivă de resurse. În fiecare an sunt arși în acest fel 142 de miliarde de metri cubi de gaz, o cantitate suficientă pentru a acoperi consumul din toată Africa sub-sahariană.

Obiectivul principal al Exxon în acest proiect nu este, potrivit surselor CNBC, profitul din criptomonede, ci reducerea amprentei de carbon masive a companiei. Gigantul s-a angajat să își micșoreze semnificativ în perioada următoare emisiile poluante.

În luna martie a acestui an, Exxon și alte companii din domeniu au aderat la programul „Zero Routine Flaring by 2030”, inițiat de Banca Mondială. Practic, companiile petroliere se obligă să nu mai ardă inutil gazele asociate.

Minarea de Bitcoin cu energia rezultată din gazele de sondă reduce cu 63% emisiile de dioxid de carbon. Exxon vrea să deschidă stații similare în Alaska, Nigeria, Argentina, Guyana și Germania.

Bitcoin
Schema stației folosite de Crusoe Energy Systems pentru a mina Bitcoin.

Crusoe Energy Systems, care are 150 de angajați, mai lucrează cu companiile petroliere Equinor (Norvegia), Enerplus (Canada) și Devon Energy (SUA).

Se caută modalități pentru a genera Bitcoin într-un mod sustenabil

O altă companie care transformă materiale rezultate din producția de combustibili fosili în energie pentru minarea de Bitcoin este Stronghold Digital Mining din Pennsylvania. Rezidurile rezultate din extracția cărbunelui sunt arse în mod controlat în centrale speciale, pentru a produce energie electrică.

În acest moment, Stronghold Digital Mining operează centrale cu o putere instalată totală de 165 MW.

Minarea celei mai importante criptomonede din lume, Bitcoin, este o activitate poluantă. Recent, miliardarul Chris Larsen și câteva organizații de mediu importante au anunțat că vor lansa o campanie, numită „Change the Code, Not the Climate”, prin care speră să determine comunitatea Bitcoin să facă trecerea la sistemul de verificare pentru tranzacții Proof-of-Stake (PoS). Mișcarea ar reduce emisiile poluante rezultate din minarea criptomonedei cu până la 99%.

Într-un an, minerii de Bitcoin consumă la fel de multă energie ca Suedia, iar peste doar cinci ani consumul l-ar putea egala pe cel al Japoniei, a treia cea mai mare economie a lumii.

Exit mobile version