FinCEN: Rusia ar putea recurge la criptomonede pentru a-și salva economia

Blamate de mai toți politicienii, criptomonedele ar putea fi salvarea rușilor în supraviețuirea economică

Fincen rusia sanțiuni bitcoin

Fincen rusia sanțiuni bitcoin

Rusia ar putea să utilizeze criptomonedele pentru a evita sancțiunile impuse, la nivel mondial, de toate statele. Acesta este avertismentul care vine din partea United States Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), un birou al Trezoreriei americane.

Alerta a fost emisă luni, FinCEN amintind instituțiilor financiare din SUA „cu vizibilitate în industria criptomonedelor” și în lumea monedelor virtuale convertibile (CVC) să raporteze orice activitate care ar putea fi considerată o modalitate potențială pentru Rusia de a se sustrage de la sancțiunile impuse de SUA și aliații săi.

Deși agenția de supraveghere a spus că nu este neapărat practic sau posibil ca Rusia să se folosească de CVC pentru a evita sancțiunile, instituțiile financiare sunt obligate să raporteze orice activitate a indivizilor care provin din Rusia sau Belarus pentru a contracara orice mișcare în ceea ce unii numesc „război economic”.

„În contextul impunerii de presiune economică asupra Rusiei este vital pentru instituțiile financiare din SUA să fie vigilente cu privire la potențialele evitări de sanțiuni ale acestei țări, aici fiind incluse atât persoane de stat cât și oligarhi. Deși nu am observat o evitare a sancțiunilor la scară largă folosind criptomonedele, raportarea promptă a suspiciunilor cu privire la astfel de activități ne va ajuta să susținem în continuare Ucraina”, a declarat Him Das, director FinCEN.

FinCEN: Rusia nu rămâne cu prea multe alternative

Mulți parlamentari și agenții americani au vorbit despre indivizi și bănci cu sediul în Rusia care ar putea încerca să utilizeze criptomonede pentru a se sustrage sancțiunilor anunțate de președintele Joe Biden pe 24 februarie.

Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei – agenția responsabilă cu administrarea și aplicarea sancțiunilor SUA – i-a avertizat pe rezidenții americani pe 28 februarie să nu folosească monedele digitale în beneficiul guvernului sau băncii centrale a Rusiei. Statul american vede, în acest caz, tranzacțiile cu criptomonede drept „tranzacții înșelătoare sau structurate”. Prin urmare, acestea vor fi văzute de infracțiuni!

Acum că principalele bănci din Rusia au fost scoase în afara sistemului internațional de plăți SWIFT, șansele ca utilizarea criptomonedelor să fie soluția pentru evitarea sanțiunilor sunt iminente.

Bloomberg deja a anunțat că președintele Biden va semna, săptămâna aceasta, un ordin executiv prin care se creează un cadru de reglementare cuprinzător pentru criptomonede, ca răspuns la situația militară în creștere din Ucraina.

Elveția nu mai este neutră

În problema invadării Ucrainei de către Rusia, nici măcar Elveția nu mai este neutră. Guvernul elvețian este pe cale să excludă Rusia prin impunerea unei sancțiuni asupra adreselor cripto rusești. Acesta va viza conturile cripto care aparțin teritoriului său. Oficialii elvețieni spun că acțiunea este menită să asigure integritatea industriei cripto din Elveția.

Deși se spune că Elveția este neutră în afilieri politice, un oficial al guvernului a spus că țara poate viza toate serviciile cripto deținute de ruși. Pentru implementarea sancțiunii, Consiliul Federal al acestei țări non-UE va adăuga noi prevederi împotriva criptomonedelor, astfel încât să-și dețină reglementările.

Sancțiunile împotriva deținătorilor de criptomonede ruși includ adoptarea măsurilor SWIFT ale Uniunii Europene și înghețarea tranzacțiilor cu Banca Centrală Rusă.

Elveția a fost acuzată că a ascuns bunurile oligarhilor ruși. Contrar acestor acuzații, guvernul elvețian a trecut imediat la acțiune.

Josh Lipsky, director la Atlantic Council (GeoEconomics Center) a pus pe Twitter o postare referitoare la sancțiune. El a spus că dacă guvernul elvețian se alătură sancțiunilor economice ar fi o lovitură gravă pentru economia în curs de deflație a Rusiei, potrivit Investing.com.

„Dacă este adevărat că Elveția se va alătura sancțiunilor economice mâine, aceasta este o lovitură gravă pentru scăderea vitezei economice a Moscovei. Mișcarea ar putea îngheța acțiunile la Banca Reglementărilor Internaționale, unde Rusia deține probabil active de rezervă de aproape 25 de miliarde de dolari”, a scris acesta pe Twitter.

Sancțiunie împotriva Rusiei se înmulțesc

Între timp, platforma de schimb de criptomonede, Coinbase, a blocat recent 25.000 de adrese rusești legate de activități ilicite. Compania a dezvăluit lista deținătorilor de criptomonede guvernului SUA, solicitând sprijin pentru aplicarea sancțiunilor.

Săptămâna trecută, pe măsură ce UE a eliminat importante bănci rusești din SWIFT, băncile au fost restricționate de la tranzacții financiare la nivel global într-un proces eficient. Aceasta a fost o lovitură critică împotriva sistemului financiar rus.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) este principalul serviciu de mesagerie financiară din lume, care leagă aproape 11.000 de bănci și instituții din peste 200 de țări.

Exit mobile version