Fondatorul Celsius a retras 10 milioane de dolari înainte de faliment

Retragerea a ridicat semne de întrebare dacă Mashinsky știa din timp că compania va îngheța fondurile și retragerile clienților

Fondatorul Celsius a retras 10 milioane de dolari înainte de faliment

Fondatorul Celsius a retras 10 milioane de dolari înainte de faliment

La mai puțin de o săptămână după ce fondatorul Celsius, Alex Mashinsky, a demisionat din funcția de CEO, un nou raport a dezvăluit că acesta a retras 10 milioane de dolari de la creditorul crypto cu puțin timp înainte ca fondurile clienților să fie înghețate pe platforma sa.

Retragerile lui Mashinsky au avut loc cândva între mijlocul și sfârșitul lunii mai, a informat Financial Times. Nu este clar dacă întreaga sumă a fost retrasă dintr-o dată sau în tranzacții separate.

Celsius a fost o platformă populară de cripto-creditare cu 1,7 milioane de clienți și 25 de miliarde de dolari în active gestionate, dar condițiile precare ale pieței crypto au condus în cele din urmă la un deficit de 2,85 miliarde de dolari în bilanțul companiei.

Acest lucru l-a determinat pe Celsius să suspende retragerile clienților în iunie și apoi să depună declarația de faliment la capitolul 11 ​​în iulie, Mashinksy încercând să restructureze și să revigoreze compania pentru a se baza în jurul serviciilor de custodie cripto.

Detaliile despre tranzacțiile lui Mashinsky urmează să fie prezentate în instanță de Celsius în zilele următoare, ca parte a unei dezvăluiri mai ample de către companie a afacerilor sale financiare.

Retragerea a ridicat semne de întrebare dacă Mashinsky știa din timp că compania va îngheța fondurile și retragerile clienților.

În zilele premergătoare prăbușirii Celsius, Mashinsky a asigurat clienții că totul este în regulă, susținând că are „rezerve adecvate”. Fără să știe ei, retrăgea simultan milioane de dolari din compania falimentară în propriul buzunar”.

Un purtător de cuvânt al lui Mashinsky a declarat că, chiar și după retragere, el și familia sa mai aveau 44 de milioane de dolari de active digitale înghețate pe Celsius, pe care le-a dezvăluit în mod voluntar comitetului oficial al creditorilor negarantați (UCC) în cadrul procedurii de faliment.

„De la mijlocul până la sfârșitul lunii mai 2022, domnul Mashinsky a retras un procent din criptomonede din contul său, cea mai mare parte fiind folosită pentru a plăti taxe de stat și federale. În cele nouă luni care au precedat retragerea, el a depus în mod constant criptomonede în sume care au totalizat ceea ce a retras în mai”.

Activele retrase în valoare de aproximativ 8 milioane de dolari au fost folosite pentru a plăti impozitele pe venit rezultate din randamentul activelor produse, iar restul de 2 milioane de dolari au fost formate din tokenul nativ al platformei, Celsius.

Fondurile clienților lui Celsius sunt încă înghețate. În prezent, Departamentul de Justiție se asigură că acest lucru continuă până când examinatorul independent, Shoba Pillay, își finalizează investigația.

Mashinsky a demisionat din funcția de CEO al Celsius pe 27 septembrie, spunând că rolul său „a devenit o distragere din ce în ce mai mare”, dar a spus că va continua să se concentreze pe a ajuta la găsirea unui plan de returnare a fondurilor creditorilor.

Exit mobile version