Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, găsit vinovat în cel mai mare caz de fraudă

Ar putea petrece decenii în spatele gratiilor, având în vedere că fiecare acuzație de fraudă are o pedeapsă maximă de cinci ani

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, găsit vinovat în cel mai mare caz de fraudă

Pe 2 noiembrie 2023, un juriu din New York l-a declarat pe Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX și fostul director executiv, vinovat pentru toate cele șapte capete de acuzare de fraudă legate de operarea platformei sale. Verdictul marchează o întorsătură semnificativă de evenimente pentru magnatul crypto, care acum se confruntă cu posibilitatea unei pedepse lungi de închisoare.

Procesul, care a început pe 4 octombrie, s-a încheiat după o perioadă epuizantă de cinci săptămâni, expunând una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA, așa cum a afirmat procurorul SUA Damian Williams. În ciuda pledoariei de nevinovat, acuzațiile împotriva lui Bankman-Fried au fost substanțiale, axându-se pe deturnarea fondurilor clienților și a creditorilor, contribuind la prăbușirea platformei de tranzacționare crypto FTX.

Bankman-Fried era cunoscut pentru promovarea unei imagini responsabile, pledând chiar pentru reglementare într-un sector notoriu afectat de hack-uri și spălare de bani. Persona sa publică, contrastată de poziția sa casual și filantropică, a făcut parte din narativa și imaginea FTX. Cu toate acestea, procurorii au argumentat că în spatele acestei fațade se afla un plan de delapidare de ani de zile, care a atins apogeul în 2022 când prețurile crypto au scăzut. S-a susținut că Bankman-Fried a utilizat fondurile FTX pentru a acoperi pierderile la cealaltă întreprindere a sa, Alameda.

Echipa sa de apărare a susținut că magnatul nu este vinovat de acuzațiile aduse, argumentând că regulile care guvernează platformele de tranzacționare de criptomonede erau neclare și deschise interpretării.

Procesul a adus în lumină complexitățile și zonele gri legale care înconjoară operarea unui exchange crypto. În momentul în care verdictul a fost anunțat, Bankman-Fried a stat față în față cu juriul, mâinile împreunate, în timp ce impactul complet al deciziei a început să se facă simțit.

Magnitudinea fraudei este estimată la o sumă uriașă de 8 miliarde de dolari. Decizia juriului transmite un mesaj puternic industriei crypto despre necesitatea transparenței și responsabilității.

Sentința lui Bankman-Fried este programată provizoriu pentru 28 martie 2024. Acesta ar putea petrece potențial decenii în spatele gratiilor, având în vedere că fiecare acuzație de fraudă are o pedeapsă maximă de cinci ani.

Exit mobile version