Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, se luptă pentru a respinge zece acuzații penale

Cazul lui Bankman-Fried are implicații importante pentru industria criptomonedelor, evidențiind complexitatea peisajului legal pe care îl întâlnesc antreprenorii crypto

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, se luptă pentru a respinge zece acuzații penale

Sam Bankman-Fried (SBF), fondatorul și fostul CEO al FTX, luptă pentru a avea respinse până la zece acuzații penale care i-au fost aduse înainte de procesul său programat în octombrie. Cazul are implicatii importante pentru industria crypto în dezvoltare, evidențiind complexitatea peisajului legal cu care trebuie să se confrunte antreprenorii crypto.

Pentru a înțelege gravitatea situației, este crucial să se cunoască istoria lui SBF și FTX. Bankman-Fried, fost trader ETF de pe Wall Street și absolvent MIT, a fondat FTX în 2019. FTX a devenit rapid o importantă platformă de tranzacționare de criptomonede, specializată în tranzacționarea de derivate și futures.

Platforma a crescut rapid, cu Alameda Research, o firmă de tranzacționare crypto, de asemenea fondată de Bankman-Fried, servind ca principal furnizor de lichiditate.

Cu toate acestea, soarta lui SBF și a FTX a luat o întorsătură dramatică în noiembrie 2022. Acuzațiile de neregularități financiare au dus la o scădere semnificativă a FTT, tokenul nativ FTX, declanșând o criză financiară la FTX și Alameda Research.

Panica rezultată printre utilizatorii FTX a dus la retragerea masivă a fondurilor, provocând prăbușirea FTX și Alameda Research. SBF a fost ulterior extrădat din Bahamas în SUA pentru a se confrunta cu acuzații legate de presupusa fraudă și spălare de bani.

În ultimele proceduri legale depuse în instanța din Districtul de Sud din New York pe 8 mai, echipa legală a lui SBF cere respingerea a șapte din cele zece acuzații. Dacă vor avea succes, vor rămâne doar trei acuzații: conspirația de a comite fraude cu mărfuri, conspirația de a comite fraude cu valori mobiliare și conspirația de a comite spălare de bani.

Observatorii au fost rapizi să comenteze cu privire la dezvoltarea acestui caz. Cercetătorul crypto, Molly White a reflectat asupra situației, declarând:

„Cel puțin o parte pare să se bazeze pe faptul că s-au adăugat acuzații suplimentare după ce a fost făcut acordul de extrădare al lui SBF.”

Fundamentul argumentului lui Bankman-Fried se bazează pe principiul „regula specialității”, o doctrină legală care afirmă că o persoană extrădată pentru a fi judecată în altă țară poate fi judecată doar pentru infracțiunile pentru care a fost extrădată.

Având în vedere că Bankman-Fried a fost extradat din Bahamas în baza a opt acuzații, echipa sa juridică susține că cele cinci acuzații ulterioare adăugate după extrădarea sa încalcă această regulă.

Cele patru acuzații contestate includ conspirația de a comite fraudă bancară și diverse acuzații de fraudă prin intermediul transferurilor electronice (wire fraud). Cea mai recentă adăugare, la data de 28 martie, acuză o mită de 40 de milioane de dolari plătită unui oficial guvernamental chinez.

Avocații lui Bankman-Fried caută, de asemenea, respingerea acuzațiilor de conspirație în vederea fraudării Statelor Unite ale Americii susținând că aceste acuzații nu indică suficient faptul de vinovăție.

În ciuda controversei care înconjoară acest caz, Bankman-Fried continuă să-și susțină nevinovăția, pledând nevinovat la toate acuzațiile. Acesta este în contrast cu asociații săi, care au pledat toți vinovați și colaborează cu procurorii.

Judecătorul federal din Statele Unite, Lewis Kaplan, urmează să audieze argumentele referitoare la aceste cereri de respingere pe data de 15 iunie, iar procurorii au primit termen până la data de 29 mai pentru a răspunde.

În timp ce așteaptă procesul, Bankman-Fried rămâne sub arest la domiciliu la reședința părinților săi din Palo Alto. Curțile au aprobat recent interceptarea conversațiilor telefonice ale părinților săi ca parte a condițiilor sale de eliberare, o decizie pe care echipa lui legală a încercat să o revizuiască.

Rezultatul cazului Bankman-Fried ar putea stabili un precedent pentru modul în care se vor trata cazurile similare în viitor, făcând din acesta un moment esențial al narațiunii în evoluția reglementării criptomonedelor.

Exit mobile version