Două echipe de fotbal au transferat un jucător folosind stablecoin-ul USDC

Acesta este un eveniment istoric pentru sfera cripto, care ar putea avea consecințe negative pentru unul din cluburi din cauza reglementărilor

Două echipe de fotbal au transferat un jucător folosind stablecoin-ul USDC

Două echipe de fotbal au transferat un jucător folosind stablecoin-ul USDC

Săptămâna aceasta, São Paulo, una dintre cele mai populare echipe de fotbal braziliene, a anunțat achiziționarea lui Giuliano Galoppo, jucător de la clubul argentinian Banfield. Un lucru obișnuit în lumea fotbalului, însă un eveniment unic din motiv că banii au fost transferați sub formă de USD Coin (USDC), o monedă stabilă, prin intermediul platformei de tranzacționare Latino Americane Bitso.

Stablecoin-urile sau monedele stabile, sunt active digitale concepute să aibă o valoarea exactă, legată de un activ de bază – precum dolarul american sau aurul – astfel încât să reflecte prețul acestora.

Această tranzacție este „un moment istoric pentru crypto exchange-ul Bitso, pentru echipa São Paulo dar și pentru America de Sud”, a declarat Thales Araújo de Freitas, CEO al Bitso Brazilia.

Nu este o coincidență că São Paulo a experimentat transferul cu criptomonede pentru a efectua  tranzacția. În ianuarie, Bitso, primul cripto unicorn din America Latină, a devenit sponsor al clubului – una dintre cele mai mari echipe de fotbal din Brazilia care dețin legendarul stadion Morumbi.

Anunțul a generat un interes deosebit în Argentina, unde a fost interpretat ca o încercare a Banfield de a ocoli restricțiile valutare ale țării, care obligă exportatorii să-și convertească dolarii în pesos argentinieni în termen de cinci zile de la tranzacție.

Utilizarea USDC pentru a evita Banca Centrală a Argentinei (BCRA) ar avea sens pentru Banfield, deoarece reglementările băncii nu menționează cuvântul „crypto”. Până la urmă, dacă clubul ar fi obligat de BCRA să-și lichideze exporturile pe piața oficială de schimb, ar primi 131 de pesos argentinieni pentru fiecare dolar american, în timp ce dolarul american de pe piețele financiare și informale depășește 300 de pesos argentinieni.

„USDC a fost folosit ca mijloc de plată pentru a evita riscul valutar”, a scris pe Twitter Dante Disparte, director de strategie la Circle, una dintre companiile din spatele USDC. 

Utilizarea USDC de către São Paulo nu este o coincidență. În noiembrie, platforma de tranzacționare a colaborat cu Circle pentru a lansa un produs de transfer internațional, iar până acum colaborarea a fost fructuoasă. 

Bitso a procesat 1 miliard de dolari în cripto-transferuri între Mexic și Statele Unite în prima jumătate a anului 2022 – cu 400% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut – și intenționează să proceseze cu 1 miliard de dolari în plus până la sfârșitul lunii decembrie.

Operațiunea dintre São Paulo și Banfield poate costa mai puțin decât SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). Cu toate acestea, se pare că clubul argentinian nu va putea evita riscul valutar, deoarece clubul va trebui să convertească suma totală a tranzacției în pesos argentinieni la cursul de schimb oficial.

Niciunul din cluburi încă nu au dezvăluit suma tranzacției, care a fost estimată la 8 milioane de dolari, de ziarul argentinian La Nación. Aceasta este o sumă semnificativă pentru un club de mărimea lui Banfield.

Utilizarea criptomonedelor creează și alte dificultăți pentru Banfield. Deoarece a tranzacționat USDC, clubului i se va interzice timp de 90 de zile să acceseze piața oficială de schimburi pentru a cumpăra jucători.

Utilizarea USDC a accelerat transferul și a fost o bună mișcare de marketing, care însă nu a rezolvat problema de bază în cazul clubului Banfield. De fapt, chiar a înrăutățit situația.

Exit mobile version