Liderii G7 au emis recomandări cu privire la activitatea CBDC

Liderii G7 au emis recomandări cu privire la activitatea CBDC

Maksym Yemelyanov | Adobe Stock

Grupul celor 7 state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie) s-au întâlnit la Washington pe 13 Octombrie pentru a discuta despre monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) și au aprobat 13 reguli cu privire la implementarea acestora. Într-o declarație comună, miniștrii finanțelor din G7 au declarat:

O coordonare și o cooperare internațională puternică asupra acestor aspecte contribuie la asigurarea faptului că inovația din sectorul public și privat va aduce beneficii interne și transfrontaliere, fiind în același timp sigur pentru utilizatori și pentru sistemul financiar

Ei au mai adăugat că CBDC-urile ar complementa numerarul și ar putea acționa ca active lichide și sigure. Activele digitale ar mai trebui să fie eficiente din punct de vedere energetic și să fie pe deplin interoperabile la nivel transfrontalier.

Liderii din națiunile G7 au confirmat că au o responsabilitate comună de a reduce la minimum efectele negative asupra sistemului monetar și financiar internațional.

Emiterea de CBDC ar trebui să fie bazată pe angajamente publice de lungă durată în materie de transparență, stat de drept și guvernanță economică solidă. O națiune din grupul G7 nu a emis încă un CBDC, dar mai multe, precum Regatul Unit, cercetează activ impactul tehnologic și economic.

Comentând o declarație similară făcută de G20, ei au reiterat faptul că nici un proiect global de stablecoin nu ar trebui să înceapă să funcționeze până când nu răspunde cerințelor legale, de reglementare și de supraveghere. Comentariile ar mai putea face referință la crypto-moneda Diem planificată de Facebook.

SUA nu se mișcă prea repede cu planurile pentru CBDC, iar Rezerva Federală rămâne extrem de sceptică în privința dolarului digital. În consecință, America ar putea risca să stagneze din punct de vedere tehnologic și financiar dacă nu începe să ia în considerare propriul CBDC.

Critici împotriva CBDC

În ciuda adoptării recente de către băncile centrale globale, conceptul CBDC a primit critici din partea comunității crypto datorită naturii sale centralizate. La începutul acestei săptămâni, Edward Snowden, fost angajat al Agenției de Securitate Națională, o agenție guvernamentală a Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, a numit CBDC o perversiune a crypto-monedelor.

Exit mobile version