Ucraina avansează cu grivna digitală chiar și în plin război

În timp ce România încă mai crede că monedele digitale sunt nocive pentru economie, Ucraina lucrează la criptomoneda băncii centrale.

Ucraina avansează cu grivna digitală, chiar și în plin război

Ucraina avansează cu grivna digitală, chiar și în plin război

Chiar și pe timp de război, Ucraina lucrează cu compania Stellar la grivna digitală, o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), a anunțat CEO-ul companiei Stellar, Denelle Dixon.

„Grivna digitală continuă să avanseze ca proiect în Ucraina”, a declarat Dixon, într-un interviu.

CEO-ul Stellar a oferit o actualizare generală despre proiectul monedei digitale a băncii centrale din Ucraina, în timpul unui interviu pentru Coindesk, citat de Crypto Briefing. Ultima actualizare semnificativă despre grivna digitală din Ucraina a fost publicată în decembrie.

La acel moment, s-a declarat că Bitt și Tascombank vor folosi Stellar pentru a proiecta o versiune digitală a grivnei ucrainene.

Dixon a spus că moneda digitală a băncii centrale este „ceva la care (Stellar) va continua să lucreze cu (Ucraina)”.

Ea a remarcat, de asemenea, că au existat unele întârzieri, deoarece persoanele implicate nu au putut să-și acceseze birourile și a spus că dezvoltarea „nu este la fel de consistentă ca odinioară”.

Aceasta a mai afirmat că nu știe când s-ar putea lansa grivna digitală și nu are o actualizare în acest sens. Anunțurile anterioare nu au dezvăluit nici o dată potențială de lansare pentru stablecoin.

Cu toate acestea, Dixon a spus că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vrut să „treacă la o societate fără numerar” în cursul acestui an.

Se pune accent pe grivna digitală, nu pe XLM

Dixon a remarcat că, deși Ucraina acceptă alte criptomonede și „scalează utilizarea lor”, Stellar nu s-a concentrat niciodată ca Ucraina să lucreze cu tokenul său, XLM.

Mai degrabă, ea spune că proiectul ucrainean pentru grivna digitală este destinat în primul rând „să asigure puterea acesteia”. Ea a explicat că guvernul lui Zelensky nu dorește ca grivna digitală să fie subminată de nici o altă monedă care i-ar putea lua locul.

Ea a menționat că alte tehnologii Stellar, cum ar fi on-ramps și off-ramps, pe care Stellar le-a introdus împreună cu MoneyGram, în octombrie anul trecut, ar putea fi aplicabile și în Ucraina.

În plus, Dixon a comentat despre faptul că Ucraina a început recent să accepte donații de criptomonede pentru ajutor, numind această decizie un semn de inovație în cadrul guvernului ucrainean. Ea a adăugat că Stellar „vorbește cu administrația despre lucruri pe care le poate face pentru a ajuta cu… nevoile de ajutor umanitar”.

Ucraina nu lasă războiul să oprească inovația

Săptămâna trecută, Ucraina a semnat o lege care va crea un cadru legal pentru activele digitale. Printre altele, se așteaptă că legea respectivă va ajuta companiile să gestioneze mai eficient donațiile cripto.

Între timp, Banca Națională a României nu are nici măcar un orizont clar pentru euro digital sau vreo altă monedă digitală a băncii centrale.

„Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (denumite și cripto-active) și atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, așa cum s-a menționat în comunicatele emise în data de 11.03.2015 și în data de 6.02.2018”, cam aceasta era părerea BNR, în aprilie 2021. și nu pare să se fi schimbat de atunci.

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia.

„Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar”, mai anunța BNR, anul trecut.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina a demonstrat utilitatea criptomonedelor, mai ales când vine vorba de ajutorarea guvernului ucrainean și a cetățenilor săi.

Exit mobile version