Grupurile pro-militare din Ucraina: donații de peste 400.000 dolari în Bitcoin, într-o singură zi

Susținătorii Ucrainei de la nivel mondial s-au întrecut în donații cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari.

Ucraina grupurile pro-militare II

Grupurile pro-militare din Ucraina au primit într-o singură zi donații în Bitcoin de aproape 400.000 de dolari. Faptul că invadarea Ucrainei nu este văzută cu ochi buni de liderii mondiali dar și de oamenii de rând este confirmat chiar prin aceste donații.

Spunem, asta pentru că, pe parcursul anului 2021, aceleași grupuri pro-militare au avut parte de donații în Bitcoin care au totalizat 570.000 de dolari, adică cu aproape 50% mai mult față de donațiile recepționate în prima zi de invazie a Rusiei.

În prima zi de război ruso-ucrainean, organizația „Revino acasă în viață” este norocoasa beneficiară a celor aproape 400.000 de dolari în Bitcoin, potrivit firmei de analiză e blockchain Elliptic.

„Acest grup oferă suport armatei Ucrainei susținând soldații. Aceștia au primit donații foarte mici, spre deloc din august încoace. Dacă primeau undeva la echivalentul a 4.000 sau 5.000 de dolari pe lună, iar din 22 februarie, donațiile pur și simplu au explodat”, a declarat seful departamentului de cercetare al Elliptic, Jess Symington, citat de publicația Decrypt.

Grupurile pro-militare din Ucraina se bucură de susținere

Când reporterii acestei publicații au vorbit cu reprezentanții organizației „Revino acasă în viață” au aflat că joi, aceștia deja primiseră 370 de donații cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari fiecare.

Din perspectivă ucraineană, donațiile sunt o nevoie urgentă pentru a rezista asaltului continuu pe care armata rusă și grupările separatiste îl susțin. Miercuri, după ce timp de o lună, Rusia și-a poziționat trupele de-a lungul graniței cu Ucraina și chiar în Belarus, președintele Vladimir Putin a declarat război fostei țări URSS. Invadarea Ucrainei a fost „mascată” sub forma unei „operațiuni militare speciale”.

Revoluția de pe Maidan i-a forțat pe ucrainieni să se adapteze la noile reguli de război. Astfel că, grupurile pro-militare au apelat la tactici de strângere de fonduri prin donații încă din 2014, atunci când fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere prin sus-numita „Revoluție de pe Maidan”.

Așa se face, că la opt ani de la acele momente violente soldate cu zeci de morți și sute de răniți, grupurile de voluntari și ONG-urile deja s-au obișnuit cu strânsul de donații pentru arme și provizii medicale pe care soldații să le folosească atunci când va fi nevoie.

Patreon nu „susține” libertatea Ucrainei

Organizația „Revino acasă în viață” are, de asemenea, un cont Patreon cu abonamente de membru care sunt ilustrate în funcție de nivel cu câte o armă.

Cu toate acestea, start-up-ul Patreon a anunțat că tocmai a blocat pagina organizației „Revino acasă în viață”, pagină ce este, de asemenea, folosită pentru a strânge fonduri folosite mai apoi pentru a distribui veste anti-glonț, truse medicale și căști soldaților ucraineni.

Potrivit directorului organizație, Taras Chmut, „Revino acasă în viață” primește sume mici de câteva luni. Apoi Rusia a invadat Ucraina miercuri seara și au venit peste 300.000 de dolari, inclusiv multe donații de mai puțin de 1.000 de dolari.

Dar joi, oamenii care au încercat să viziteze pagina au văzut pur și simplu mesajul „Această pagină a fost eliminată”.

Potrivit reprezentanților Patreon, utilizarea site-ului pentru a sprijini achiziționarea de echipamente militare a fost interzisă.

„Patreon nu permite campanii implicate în violență sau achiziționarea de echipamente militare, indiferent de cauza acestora. Investigăm din cauza reprezentărilor de pe pagina lor de donații pentru modul în care vor fi utilizate fondurile. Am suspendat campania în cauză în timp ce investigăm. Dacă o pagină este în cele din urmă eliminată, politica noastră este să trimitem creatorului fondurile rămase sau să rambursăm toate angajamentele”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNBC într-un e-mail.

Se acceptă donații care se convertesc imediat și ușor

Aceste entități au tendința să adune fonduri în orice monedă sau criptomonedă care-i ajute să le transforme extrem, de ușor în materiale și arme de care au nevoie pentru a face față oricărui pericol.

Spre exemplu, Wikipedia a început să accepte donații în Bitcoin încă din 2014, alături de cele prin card de credit și tranzacții PayPal.

Iar astfel de donații în criptomonede sunt mai bine decât binevenite mai ales atunci când formele tradiționale de donații, prin bănci sau alte instituții, sunt suspendate. Cel mai recent exemplu este cel al protestatarilor canadieni din „Freedom Convoy”.

Tranzacțiile în criptomonede peer-to-peer pot trece de sistemele bancare, instituțiile financiare și chiar controalele guvernamentale.

Exit mobile version