Hard fork-ul Shapella al Ethereum va debloca 31,6 miliarde de dolari în Ether

Hard fork-ul Shapella deblochează miliarde de Ether stocate și este programat să fie activat pe rețeaua principală în epoca 194.048, programată pentru ora 10:27 pm UTC pe 12 aprilie

Actualizarea mult așteptată a Ethereum, Shapella hard fork, este programată să se activeze pe rețeaua principală la epoca 194.048, la ora 22:27 UTC pe 12 aprilie.

Această actualizare importantă va permite validatorilor Ethereum să își retragă Ether-ul blocat din Beacon Chain, marcând un moment important pentru rețeaua Ethereum.

Fundația Ethereum a confirmat epoca, slot-ul și ora după o săptămână de deliberare condusă de developerul principal Tim Beiko.

Forkul Shapella a introdus Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4895, care facilitează procesul de retragere prin „impingerea” Ether-ului stocat de pe Beacon Chain către stratul de execuție Ethereum Virtual Machine (EVM).

În prezent, sunt stocate 17,81 milioane de Ether pe Beacon Chain. Având în vedere prețul actual de 1.776 dolari, aproximativ 31,6 miliarde de dolari vor fi deblocați incremental în timpul actualizării Shapella. Pentru a preveni perturbările pe piață, hard fork-ul include mai multe mecanisme care permit retrageri parțiale și integrale să fie efectuate într-un mod controlat.

Hard fork-ul Shapella al Ethereum va debloca 31,6 miliarde de dolari în Ether
Etherul blocat în staking adăugat pe Beacon Chain de la lansarea sa din decembrie 2020 | Beaconcha.in

Shapella este considerată cel mai important hard fork de la upgrade-ul Paris – The Merge – care a transformat mecanismul de consens Ethereum de la proof-of-work la proof-of-stake pe 15 septembrie.

Alte hard fork-uri cheie din istoria Ethereum includ London, care a introdus EIP-1559 în august 2021 pentru a face Ether deflaționist în timp, și Berlin, care a optimizat costul gazului pentru unele operațiuni EVM în aprilie 2021.

În plus, Beacon Chain Genesis a marcat primul bloc produs pe lanțul de proof-of-stake la 1 decembrie 2020.

Istanbul, în decembrie 2019, a îmbunătățit rezistența la atacurile de tip denial-of-service și a îmbunătățit performanța soluțiilor de scalare la layer-2 bazate pe SNARK-uri și STARK-uri.

Cu doar câteva zile înainte de lansare, Fundația Ethereum este încrezătoare în hard fork-ul Shapella, în urma performanțelor testnetului de pe Goerli. Deși a existat o întârziere semnificativă în timpul activării testnetului, datorată multor validatori care nu și-au actualizat software-ul clientului, Tim Beiko este optimist cu privire la actualizarea rețelei principale.

Validatorii vor fi stimulați din punct de vedere economic să facă actualizările necesare rețelei principale, minimizând potențialele întârzieri și asigurând o lansare fără probleme.

În pregătirea pentru hard fork, Fundația Ethereum a dublat recompensele pentru orice erori găsite în codul Shapella.

Cei care găsesc bug-uri de succes pot primi recompense între 2.000 și 250.000 de dolari, în funcție de gravitatea bug-ului descoperit. Această mișcare demonstrează angajamentul Fundației de a asigura securitatea și stabilitatea rețelei Ethereum în timpul acestei actualizări cruciale.

Cu Shapella pe punctul de a fi lansat, validatorii și utilizatorii Ethereum așteaptă cu nerăbdare deblocarea Ether-ului blocat.

Exit mobile version