Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,1% – Bitcoin scade sub 19.000 de dolari

Indicele prețurilor de consum menține presiunea asupra Fed pentru a înăspri și mai mult politica monetară în mod agresiv

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,1% - Bitcoin scade sub 19.000 de dolari

Inflația din Statele Unite s-a accelerat mai mult decât se aștepta în iunie, subliniind presiunile necruțătoare ale prețurilor care mențin Rezerva Federală pe calea unei alte creșteri majore a ratei dobânzii la sfârșitul acestei luni.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,1% de la an la an, cea mai mare creștere de la sfârșitul anului 1981, potrivit datelor de la Departamentul Muncii din Statele Unite.

Evoluția indicelui prețurilor de consum din ultimii 25 de ani
Evoluția indicelui prețurilor de consum din ultimii 25 de ani | trading economics

Indicatorul de inflație, urmărit pe scară largă, a crescut cu 1,3% față de o lună înainte, cea mai creștere din 2005, reflectând costuri mai mari pentru benzină, adăpost și alimente.

Economiștii au estimat o creștere de 1,1% față de luna mai și o creștere de 8,8% de la an la an.

Datele aprinse despre inflație au demonstrat încă o dată că presiunile prețurilor sunt omniprezente în economie și continuă să erodeze puterea de cumpărare și încrederea.

În timp ce mulți economiști au sugerat că aceste date vor fi apogeul în ciclul inflaționist actual, mai mulți factori, cum ar fi locuințele, vor menține presiunile ridicate pe preț pentru mai mult timp. Riscurile geopolitice, inclusiv blocarea Covid în China și războiul Rusiei în Ucraina prezintă, de asemenea, riscuri pentru lanțurile de aprovizionare și perspectivele inflației.

Inflația crește și în Europa. Cifra din Marea Britanie a atins 9,1% în mai, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, în mare parte din cauza creșterii costurilor gazelor și alimentelor. Dintre cele 19 țări europene care folosesc euro, inflația a atins 8,1% în această lună, comparativ cu un an mai devreme și cea mai mare din 1997.

Reacția prețului Bitcoin și Ethereum

Datele despre inflație mai mari decât cele așteptate, în special datele de bază ale IPC, vor valida strategia Rezervei Federale de combatere a presiunilor prețurilor cu creșteri agresive ale ratelor și reduceri ale bilanțului, susținând creșterea dolarului și aducând o presiune reînnoită de vânzare a activelor riscante, printre care și Bitcoin.

Prețul Bitcoin a scăzut cu 4% în ultima oră la aproximativ 18.900 de dolari. Ethereum a scăzut cu aproximativ 6% la 1.022 de dolari, potrivit datelor de la TradingView.

BTC/USD, timeframe de o oră | TradingView

ETF-ul ProShares Short Bitcoin Strategy, care se tranzacționează la Bursa de Valori din New York (NYSE), sub simbolul BITI, a înregistrat al 2-lea cel mai mare volum de intrări din istoria sa relativ scurtă. Intrările reprezintă echivalentul a 715 Bitcoin (aproximativ 137 de milioane de dolari), conform datelor de la Arcane Research.

Exit mobile version