Inflația în zona euro a atins un nou maxim istoric în august

August marchează a noua lună consecutivă de creștere a inflației pentru zona euro

Image by kstudio on Freepik#query=euro&position=7&from_view=search">Image by kstudio on Freepik

Inflația în zona euro este de așteptat să atingă 9,1% în august, prețurile ridicate la energie fiind principalul factor al creșterii, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat.

Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, de 38,3%, ușor în scădere față de 39,6% în iulie, a anunțat Eurostat. Prețurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut cu 10,6% față de 9,8% în iulie.

Rata anuală a inflației | Eurostat
Rata anuală a inflației | Eurostat

Prețurile produselor industriale neenergetice, cum ar fi îmbrăcămintea, electrocasnicele și automobile, au crescut cu 5% față de anul precedent, o creștere cu 0,5% față de luna precedentă, în timp ce serviciile au crescut cu 3,8% în preț față de anul trecut, cu 0,1% mai mult decât în ​​iulie.

Analizând cifrele naționale, rata inflației din Franța a scăzut la 6,5% în august, de la 6,8% în iulie.

Spania a publicat, de asemenea, cifre de încetinire a inflației pentru august, la 10,3% față de anul precedent, comparativ cu 10,7% pentru iulie

Între timp, inflația din Germania, cea mai mare economie a regiunii, a atins cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol în august, în creștere cu 8,8% față de anul precedent.

Estonia are în prezent cea mai mare rată a inflației din zona euro, cu 25,2%, urmată de Lituania (21,1%) și Letonia (20,8%). Malta și Finlanda au avut cea mai scăzută inflație, cu 7,1% și, respectiv, 7,6%.

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în 21 iulie – prima sa majorare a dobânzii în ultimii 11 ani – și o creștere similară, sau mai mare, este acum așteptată pe 8 septembrie.

August a fost a noua lună consecutivă de creșteri ale indicelui prețurilor de consum. Este de remarcat faptul că urcarea a început în noiembrie anul trecut.

Impactul inflației asupra investițiilor în criptomonede

Cu slăbiciunea care persistă în general, interesul față de cripto a dispărut și el. În statele membre din zona euro, produsele de investiții în active digitale au înregistrat ieșiri în ultimul timp.

Săptămâna trecută, Germania a înregistrat o ieșire de 2,3 milioane de dolari din produsele de investiții bazate pe criptomonede, în timp ce Suedia a înregistrat o ieșire de 4,2 milioane de dolari.

Fluxul către produse de investiții în active digitale după țară | CoinShares
Exit mobile version