Interdicția UE a portofelelor crypto anonime – deciziile AMLR ale UE contrazic zvonurile

AMLR-ul UE aduce noi decizii care sunt benefice pentru industria crypto, contrar zvonurilor.

Interdicția UE a portofelelor crypto anonime - deciziile AMLR ale UE contrazic zvonurile | Google

Puncte cheie

Au existat numeroase afirmații în ultimele zile care sugerau faptul că UE urmărește interzicerea portofelelor crypto anonime ale oamenilor, însă informațiile reale prezente în Regulamentul UE privind combaterea spălării banilor înseamnă opusul în UE.

Cointelegraph a postat despre subiect pe contul lor X. De asemenea, Finbold a distribuit aceleași informații.

Acestea sunt doar câteva exemple din cele mai recente dezinformări despre deciziile din UE. Dacă analizăm mai atent datele reale, putem găsi câteva puncte cheie care arată faptul că deciziile reale sunt benefice pentru industria crypto.

Deciziile reale ale AMLR

În primul rând, AMLR nu este o reglementare specifică pentru crypto. Cadrul de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT) se aplică instituțiilor cunoscute sub numele de „entități obligate” (OE).

Toate instituțiile financiare, inclusiv furnizorii de servicii pentru active crypto (CASP), sunt considerate OE. Instituțiile non-financiare, cum ar fi cluburile de fotbal sau serviciile de jocuri de noroc care prezintă un risc mai mare de AML/CFT, vor fi tratate și ca OE în cadrul AMLR.

AMLR se aplică numai OE/furnizorilor de servicii, excluzând obligațiile pentru furnizorii de hardware și software sau furnizorii de portofele cu auto-custodie care nu dețin acum control sau acces asupra criptomonedelor.

Parlamentul European
Parlamentul European

AMLR se va aplica tuturor CASP-urilor reglementate de MiCA. Acestea trebuie să urmeze procedurile standard KYC/AML, cum ar fi CDD (Customer Due Diligence – Verificarea clientelei).

Directiva EU

Articolul 58 specifică faptul că AMLR interzice în mod explicit CASP-urilor să ofere conturi anonime, ceea ce înseamnă că o afacere de tip custodie crypto nu poate furniza servicii pentru utilizatori anonimi.

Exchange-urile crypto din întreaga lume au eliminat din listă monedele de confidentialitate, iar ca rezultat, CASP-urilor nu li se va permite să furnizeze conturi pentru aceste tipuri de criptomonede.

Art. 58

Conform articolului 31b din AMLR, la transferul de active crypto între CASP-uri și portofelele cu auto-custodie, este obligatorie implementarea unor măsuri de reducere a riscurilor, cum ar fi utilizarea analizei blockchain sau colectarea datelor suplimentare despre originea și destinația activelor.

Aceasta este în concordanță cu Regulamentul privind transferul de fonduri (TFR), care reprezintă implementarea de către UE a Regulii de călătorie FATF. CASP-urilor li se va solicita să colecteze date pentru transferurile către și de la portofelele cu auto-custodie, inclusiv numele originatarului/beneficiarului.

Art. 31b

În ceea ce privește plățile către comercianți (articolul 59 din AMLR), plățile în numerar au fost limitate, din păcate, la un maximum de 10.000 EUR. Statele membre ale UE pot chiar să adopte limite mai mici dacă doresc.

Art. 59

Parlamentul a propus inițial o limită de 1.000 EUR pentru plățile către comercianți efectuate din portofelele cu auto-custodie, însă această propunere a fost eliminată din versiunea finală.

Amendament 309

Utilizatorii își vor putea folosi portofelele cu custodie proprie pentru a cumpăra bunuri sau servicii în UE fără restricții.

Pentru a utiliza un furnizor de servicii de schimb valutar crypto (CASP) pentru a cumpăra bunuri sau servicii, chiar și fără o relație de afaceri preexistentă (cunoscută ca tranzacție ocazională), CASP va trebui să verifice identitatea prin procedura de cunoaștere a clientelei (CDD).

Acest lucru poate necesita măsuri suplimentare de tip Know Your Customer (KYC) și Anti-Money Laundering (AML) dacă valoarea tranzacției depășește 1.000 de euro, conform articolului 15 din AMLR.

Art. 15

Acestea sunt cele mai importante secțiuni ale AMLR legate de crypto, iar așa cum s-a demonstrat mai sus, impactul asupra portofelele cu auto-custodie și CASP-uri este extrem de limitat, aproape zero.

În general, AMLR nu reprezintă o interdicție a plăților cu auto-custodie, a portofelelor crypto și a transferurilor P2P, iar versiunea finală a raportului AMLR este un rezultat excelent pentru industria crypto.

Exit mobile version