Investițiile în active cripto, problematice la divorțuri. Clienții apelează la „detectivi” speciali

Creșterea masivă în popularitate a criptomonedelor și NFT-urilor le dă bătăi de cap avocaților specializați în divorțuri.

Foto: Pixabay

Plasamentele investitorilor individuali în active cripto au crescut accelerat în ultimii ani, iar cuplurile aflate în procedurile de divorț sunt acum preocupate și de împărțirea acestor bunuri. În aceste condiții, au apărut avocați specializați în astfel de probleme, dar și contabili „detectivi” care reușesc să dea de urma acestor investiții, mai greu de urmărit decât cele tradiționale.

„Înainte de 2021, criptomonedele erau încă ceva îndepărtat în fundal. Dar anul trecut subiectul a început să devină popular în procesele de divorț”, a declarat Sandra Radna, avocat din New York care lucrează pentru clienți cu venituri mari, pentru Observer.

Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, în 2021 aproximativ trei din 10 americani cu vârste mai mici de 30 de ani au investit în active bazate pe tehnologia blockchain. Și în România, patru din 10 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care au auzit de criptomonede, au declarat că dețin sau au avut în posesie astfel de active, potrivit unui studiu realizat de Ipsos.

Activele cripto sunt dificil de descoperit și urmărit. Unele criptomonede, precum Monereo, DASH sau ZCash, au fost gândite pentru a oferi un nivel ridicat de anonimitate și confidențialitate. De aceea, astfel de active sunt folosite de unii soți pentru a ascunde o parte din avere de partenerul de viață.

Mulți oameni își țin investițiile cripto în portofelele oferite de platforme de tranzacționare populare, precum Robinhood, PayPal sau Revolut. Aceste companii au, de obicei, înțelegeri cu autoritățile, iar la solicitarea acestora oferă informații despre clienți. Asta deoarece banii sunt ținuți în portofelele firmei în numele persoanelor respective. Există, însă, portofele software și hardware care nu pot fi consultate de autorități.

Cum ascund unii soți banii de partenerii de viață, folosind active cripto

Radna a dat și un exemplu de investiție în active cripto căreia i se pierde urma. De exemplu, unul dintre soți cumpără Bitcoin folosind un cont al familiei. Apoi, aceste criptomonede sunt vândute, iar banii sunt reinvestiți în Monero sau DASH și ținuți într-un portofel precum Ledger Nano X sau Exodus. Pentru celălalt soț este aproape imposibil să afle unde sunt banii, dacă nu i se spune acest lucru.

cripto
Unii soți ascund o parte din avere în active cripto, greu de descoperit. (Foto: Pexels)

Unele dispute sunt rezolvate cu ajutorul unor contabili specializați în urmărirea tranzacțiilor cu criptomonede. Rapoartele realizate de acești experți pot fi folosite în procesele de divorț. Aceste servicii sunt, însă, foarte costisitoare, iar Sandra Radna le recomandă doar pentru investiții mai mari de 100.000 de dolari.

În America, aproximativ 50% dintre căsătorii se termină printr-un divorț. Radna recomandă încheierea unui acord prenupțial înainte de căsătorie, în care să fie listate toate activele deținute de viitorii soți. Totuși, această opțiune nu este populară. Doar 5% dintre cuplurile americane au un astfel de acord, potrivit Harvard Law School.

Românii căsătoriți ar trebui să fie și ei atenți la investițiile în active cripto, deoarece instituția familiei nu mai este la fel de solidă ca pe timpuri.

Rata divorțurilor s-a dublat în ultimele trei decenii în țara noastră, potrivit INS. În 2019, una din patru căsătorii din România se finaliza printr-un divorț, față de una din șase mariaje la începutul anilor ’90. În pandemie lucrurile s-au înrautățit: în 2020 s-a înregistrat un divorț la fiecare 3,5 căsătorii.

Exit mobile version