Jack Dorsey construiește un „Web5” extra descentralizat bazat pe Bitcoin

Web5 este conceput ca un sistem bazat pe identitate care utilizează un singur blockchain - Bitcoin

Unsplash

TBD, o subsidiară a companiei Block, a anunțat planuri de a construi o nouă rețea descentralizată centrată în jurul Bitcoin (BTC). Această mișcare accentuează convingerea fondatorului Jack Dorsey că cea mai mare rețea blockchain va juca un rol major în evoluția internetului.

TBD a fost lansat în iulie 2021 cu scopul de a crea o „platformă deschisă pentru dezvoltatori” axată pe finanțe descentralizate și Bitcoin. Acum, TBD a lansat primul său produs – o platformă care promite o nouă versiune a internetului, în care utilizatorii vor avea control deplin asupra propriilor date.

Noul proiect, numit „Web5”, reprezintă cel mai recent efort centrat pe Bitcoin pe care Jack Dorsey l-a desfășurat de la demisia din funcția de CEO al Twitter în noiembrie 2021.

„Probabil cea mai importantă contribuție a noastră pentru internet. Mândru de echipă”, a scris Jack Dorsey pe Twitter.

Jack Dorsey a făcut, de asemenea, o lovitură la „Web3” care se referă la următoarea iterație a internetului – una despre care susținătorii săi spun că va restabili proprietatea asupra datelor utilizatorilor prin tehnologii descentralizate, cum ar fi rețelele blockchain.

Potrivit site-ului său oficial, Web5 este o „platformă web extra descentralizată” care va oferi utilizatorilor putere asupra identității și datelor lor. Următorul pas în evoluția internetului va avea ca scop eliminarea controlului terților asupra informațiilor utilizatorilor.

„Web5 aduce identitatea descentralizată și stocarea de date pentru aplicațiile voastre. Le permite dezvoltatorilor să se concentreze pe crearea unor experiențe plăcute pentru utilizatori, în timp ce returnează dreptul de proprietate asupra datelor și identităților”.

În timp ce Web3 combină tehnologia blockchain și tokenizarea pentru a descentraliza internetul, Web5 este conceput ca un sistem bazat pe identitate care utilizează un singur blockchain – Bitcoin. 

Tehnologia Web5
Tehnologia Web5 | Block

Utilizatorul de Twitter, Namcios, a analizat conceptul de Web5 într-o serie de tweet-uri care descriu mai multe componente software care lucrează împreună pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului și pentru a permite gestionarea descentralizată a identității.

Potrivit Namcios, Web5 folosește ION, pe care îl descriu drept „o rețea DID deschisă, publică și fără permisiune care rulează pe blockchain-ul Bitcoin”.

Fundația Web3 descrie DID ca identificatori descentralizați care permit „identități digitale verificabile și descentralizate”.

Web5 este în esență o platformă web descentralizată, sau DWP, care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații web descentralizate prin intermediul DID-urilor și nodurilor descentralizate, conform documentelor prototip ale TBD.

Motivația lui Jack Dorsey de a urma o nouă paradigmă de dezvoltare web poate proveni din convingerea sa că Web3 nu va atinge niciodată o descentralizare adevărată. CEO-ul Block a criticat public Web3 și comunitatea de capital de risc care îi sprijină dezvoltarea. În decembrie 2021, Dorsey a postat pe Twitter că utilizatorii nu dețin Web3, ci VC-urile.

Exit mobile version