YouTuber-ul Jake Paul, acuzat că a câștigat 2,2 milioane de dolari înșelându-și urmăritorii

Jake Paul a promovat diferite criptomonede care mai apoi și-au pierdut aproape în totalitate valoarea

YouTuber-ul Jake Paul, acuzat că a câștigat 2,2 milioane de dolari înselându-și followeri

Faimosul YouTuber Jake Paul este acuzat că, împreună cu alte vedete internaționale, a promovat scheme pump and dump cu criptomonede, prin care investitori individuali au pierdut bani. În urma acestor scheme, Jake Paul ar fi câștigat o sumă de peste 2,2 milioane de dolari.

Jake Paul este deja în centrul unui proces colectiv cu tokenul SafeMoon. În proces se susține că, vedeta de pe YouTube, împreună cu alte celebrități, inclusiv Backstreet Boy-ul Nick Carter și rapperii Soulja Boy și Lil Yachty, „au făcut declarații false sau înșelătoare către investitori despre SafeMoon”.

În proces se mai susține că acest lucru a fost făcut în beneficiul lui Jake Paul și al colegilor săi celebri și în detrimentul investitorilor obișnuiți.

Detectivul online, Coffeezilla, a aruncat o privire mai atentă asupra unora dintre celelalte proiecte și promoții cripto ale lui Paul. Proiectele analizate au inclus Sacred Devils, Yummy, Milf și STICKDIX – un proiect NFT axat pe simbolul falic, fondat de Paul însuși și promovat de pornostarul Lana Rhoades.

Jake Paul: modus operandi

Modul de operare YouTuber-ului a fost să creeze un nou portofel pentru fiecare token pe care dorea să îl promoveze. Apoi, acest portofel era finanțat cu tokenul, cel mai probabil de către dezvoltatorul de token-uri. Vedeta rețelelor sociale folosea, de obicei contul său de Twitter pentru a lăuda tokenurile.

La scurt timp după aceea, monedele din noul portofel necunoscut erau transferate într-un nou portofel, acesta înregistrat cu numele „PRBLM CHILD” pe OpenSea. După cum se dovedește, acesta este pseudonimul lui Jake Paul, ceea ce înseamnă că el este probabil cel care deține portofelul.

Dar dacă există vreo îndoială dacă Paul este proprietarul, Coffeezilla risipește orice dubiu. Potrivit lui, prima tranzacție către portofelul PRBLM CHILD a venit direct din portofelul oficial al lui Jake Paul. Astfel, el este conectat la el.

Prin aceste scheme de pump and dump, Jake Paul a câștigat peste 2,2 milioane de dolari. Pe de altă parte, toate proiectele pe care le-a promovat și-au pierdut peste 90% din valoare sau au fost abandonate.

Ancheta sugerează un tipar de comportament în care personalitatea mass-media a fost bucuroasă să se îmbogățească din nenorocirea altora.

Înșelăciunile nu sunt fără consecințe

Jake Paul se confruntă, deja, cu un proces colectiv pentru promovarea Safemoon de la cei care au investit în token. Dar faptul că nu a anunțat că toate acele tweet-uri ale sale sunt promoții plătite l-ar putea pune în mai multe probleme legale.

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) ar putea prelua această învestigație, iar dacă unele dintre tokenuri sunt definite a fi titluri neînregistrate, Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) ar putea fi interesată și ea de anchetă.

Prea multe celebrități înșeală oamenii simpli

Jake Paul nu este prima „vedetă” și nici singura care promovează proiecte cripto dubioase fără a-și dezvălui afilierile la acele proiecte.

Anul trecut, Kim Kardashian a promovat Ethereum Max în rândul celor peste 200 de milioane de urmăritori de pe Instagram, în ceea ce autoritățile de reglementare din Marea Britanie descriu ca fiind cea mai mare promovare cripto de până acum. Ea nu i-a informat că aceasta a fost o promovare plătită, potrivit Crypto Slate.

Și actorul Steven Seagal a fost obligat să plătească o amendă de peste 300.000 de dolari către SEC pentru că nu a dezvăluit că era plătit pentru a promova o ofertă inițială de monede (ICO).

Din cauza acestui trend de ilegalități, Binance a creat o campanie prin care celebritățile își sfătuiau adepții să-și facă propriile cercetări înainte de a investi în orice monedă.

Una dintre cele mai răsunătoare înșelăciuni din ultima vreme poate fi categorisită cea care are în atenție serialul sud-coreean, Squid Game. În acel rug pull, investitorii s-au trezit că tokenul a crescut însutit, dar ei nu au putut să-și vândă criptomonedele.

Exit mobile version