La ce să ne așteptăm de la întâlnirea FOMC de astăzi și impactul potențial asupra piețelor crypto

Se preconizează ca Rezerva Federală să autorizeze cea de-a 11-a majorare a ratei dobânzii din martie 2022

La ce să ne așteptăm de la întâlnirea FOMC de astăzi și impactul potențial asupra piețelor crypto

Cu statisticile inflației reflectând îmbunătățiri, se așteaptă ca Rezerva Federală să dea undă verde celei de a 11-a creștere a ratei dobânzilor începând din martie 2022. Această mișcare ar duce rata de referință a împrumutului la un interval cuprins între 5,25% și 5,5% – cel mai înalt nivel din ianuarie 2001.

Piețele crypto și investitorii urmăresc îndeaproape aceste evoluții, luând în considerare influența potențială asupra Bitcoin și a altor criptomonede.

Decizia va determina dacă oficialii FOMC consideră că au făcut suficient în lupta lor împotriva inflației ridicate sau dacă sunt necesare mai multe ajustări.

,,Semnalul va fi probabil, da, creștem, dar apoi credem că putem sta aici o vreme și să vedem”, a speculat Kathy Jones, Chief Fixed Income Strategist la Charles Schwab.

Deși consensul printre responsabilii politici ai băncii centrale indică faptul că ratele inflației rămân neplăcut de înalte, orice creștere suplimentară a ratelor dobânzilor poartă riscuri considerabile, în special cu amenințarea iminentă a unei recesiuni ușoare.

Jones se numără printre mulți observatori financiari care cred că banca centrală a făcut deja suficient. Cu rata anuală a inflației coborând la 3% în iunie, comparativ cu 9,1% cu un an în urmă, există preocupări crescute că acțiunile ulterioare ale Fed ar putea conduce inutil economia în contracție. Jones a argumentat: „Fed ar trebui să înceteze deja. Ei străbat o linie dificilă aici.”

Cu toate acestea, contrar acestui sentiment, se pare că Fed este pregătită să implementeze cel puțin o altă creștere a ratei dobânzii. Un punct cheie al întâlnirii de astăzi va fi dacă Fed va menține această traiectorie sau va opta pentru un ritm mai lent de creșteri.

Comentariile președintelui Jerome Powell în cadrul întâlnirii viitoare vor fi cruciale, deoarece ele ar putea dezvălui înclinația FOMC de a întrerupe creșterile ratelor în timp ce studiază impactul creșterilor anterioare.

,,Creșterea care urmează să aibă loc miercuri este inutilă, și probabil că ultimele câteva au fost de asemenea inutile”, a argumentat Luke Tilley, șef Economist la Wilmington Trust Investment Advisors.

Acțiunile Fed au fost ghidate de o perspectivă istorică, și anume lecția costisitoare de a renunța prematur la lupta împotriva inflației în timpul anilor ’80. Această abordare precaută recunoaște că încetarea prematură a luptei împotriva inflației ar putea duce la reluarea stagflației din anii ’70 – începutul anilor ’80, în timp ce presiune prea mare ar putea arunca țara într-o recesiune.

Cum se va desfășura acest dans delicat între controlul inflației și creșterea economică ar putea influența economia globală. În ceea ce privește piețele crypto, aceste decizii și efectele lor secundare ar putea alimenta volatilitatea, subliniind în continuare importanța managementului riscului.

Exit mobile version