Lagarde: Criptomonedele sunt o amenințare pentru sancțiunile impuse Rusiei

Factorii de decizie europeni se tem că rușii vor folosi criptomonedele pentru a evita sanțiunile. Sunt contraziși de experți.

Christine Lagarde Banca Națională a României

Foto: WorldSpectrum / Pixabay.com

Criptomonedele sunt considerate o amenințare pentru sancțiunile pe care SUA și UE le-a impus Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Părerea a fost exprimată chiar de șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.

Potrivit acesteia, rușii folosesc criptomonedele pentru a evita sancțiunile economice, prin convertirea rublelor în criptomonede și active digitale stabile, iar apoi, pe cele din urmă, în alte active digitale.

În disertația sa, prezentată la Bank for International Settlements Innovation Summit, Lagarde a arătat că autoritățile monetare au observat o creștere neobișnuită a volumului tranzacțiilor cu criptomonede care implică rubla.

„Dacă observați volumele de ruble schimbate în monede stabile, în criptomonede, în acest moment, acestea sunt la cel mai înalt nivel pe care l-am văzut poate din 2021”, a explicat oficialul european în cadrul conferinței virtuale.

De asemenea, ea a afirmat că monedele digitale „sunt cu siguranță folosite ca o modalitate de a încerca să eludeze sancțiunile care au fost decise de multe țări din întreaga lume împotriva Rusiei și a unui anumit și specific număr de jucători”.

Criptomonedele sunt „o amenințare”

În discursul său, Lagarde nu a evidențiat, în mod direct, guvernul rus ca fiind unul dintre autorii eludării sancțiunilor prin utilizarea criptomonedelor. Ea a subliniat, în schimb, că în mare parte companiile și indivizii ruși folosesc active digitale în acest scop.

Lagarde consideră că activele digitale reprezintă o amenințare pentru atingerea obiectivului sancțiunilor, profitând, totodată, de oportunitatea de a promova beneficiile euro digital, moneda digitală a băncii centrale (CBDC) pe care BCE intenționează să o lanseze în următorii ani.

Șefa BCE a atestat că CBDC-urile „sunt asociate cu siguranța, soliditatea, securitatea și beneficiază de încrederea care este adesea asociată cu instituția financiară națională, cum ar fi o bancă centrală”.

De asemenea, ea a avertizat că monedele digitale nu pot fi lăsate ca o portiță de scăpare pentru sancțiuni.

Guvernele europene „au luat măsuri pentru a semnala, în mod clar, tuturor celor care fac schimb, tranzacționează, oferă servicii în legătură cu criptoactivele că sunt complici în încercarea de a eluda sancțiunile care altfel ar fi aplicabile”, a subliniat ea.

Experții o contrazic pe Lagarde

Săptămâna trecută, nu existau dovezi că Rusia sau președintele Vladimir Putin ar folosi criptomonede pentru a se sustrage de la bariere economice impuse, potrivit lui Jonathan Levin, cofondatorul companiei de analiză blockchain Chainalysis.

El și mai mulți experți din industrie au declarat Comitetului bancar al Senatului SUA că piața cripto este prea mică pentru a facilita orice evaziune la scară largă a sancțiunilor de către ruși.

Începând cu 22 martie, volumul de tranzacționare combinat al Bitcoin-ului denominat în ruble și al stablecoin-ului USDT (fixat la dolar) a fost mai mic de 9 milioane de dolari pe bursele cripto, potrivit companiei de date Kaiko.

Aceasta este o fracțiune din volumul global al Bitcoin, care este în medie de la 20 la 40 de miliarde de dolari.

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a avertizat că criptomonedele ar putea reprezenta o „lacună majoră” în centrul sistemului financiar.

„Riscul utilizării abuzive a cripto-activelor pentru a eluda sancțiunile împotriva Rusiei este o reamintire importantă că acestor piețe trebuie să li se solicite să respecte cele mai stricte standarde – inclusiv în ceea ce privește cunoașterea clientului, împotriva spălării banilor și cerințele de dezvăluire”, a spus el, marți.

Alte noi sancțiuni pentru Rusia

Casa Albă a dezvăluit că președintele Joe Biden și aliații săi europeni vor organiza, joi, un summit de urgență al NATO la Bruxelles. Acolo, Biden se va întâlni și cu Grupul Celor 7 (G7) și va participa la o sesiune a Consiliului European.

În cadrul întâlnirii cu șefii de guvern europeni, va fi anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, aceste noi măsuri urmăresc să împiedice Kremlinul să eludeze actualele sancțiuni economice.

Acest lucru implică „nu doar adăugarea de noi sancțiuni, ci și asigurarea faptului că există un efort concertat de a reprima evaziunea”, a spus oficialul citat de Bloomberg.

Exit mobile version