A fost lansat Espresso, un blockchain accesibil, verde și cu grad ridicat de confidențialitate

Pentru ca monedele digitale să atragă mai mulți utilizatori, ele trebuie să devină mai accesibile și mai prietenoase cu mediul înconjurător.

A fost lansat Espresso, un blockchain accesibil, verde și cu grad ridicat de confidențialitate

Foto: Pixabay

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a anunțat Espresso, un blockchain cu taxe reduse pentru tranzacții, eficient din punct de vedere al consumului de energie și cu un grad ridicat de confidențialitate și descentralizare.

Cererea pentru active cripto prietenoase cu mediul înconjurător este mare, la fel sunt și presiunile pentru ca industria să își reducă amprenta de carbon. De aceea, blockchain-ul Ethereum vrea să devină verde. Rețeaua va trece la sistemul de verificare a tranzacțiilor Proof-of-Stake (PoS), care necesită o putere de calcul mult mai mică decât cel folosit acum, Proof-of-Work (PoW). Consumul de energie s-ar putea reduce în acest caz cu până la 99%.

O singură tranzacție în blockcain-ul Ethereum, pe care sunt bazate majoritatea NFT-urilor și în care funcționează criptomoneda Ether, a doua cea mai populară din lume, consumă mai multă energie decât 100.000 de tranzacții efectuate în rețeaua VISA.

Espresso folosește o modalitate nouă, rapidă și eficientă, de verificare a tranzacțiilor

Echipa Espresso, compusă în mare parte din experți în criptografie, folosește, pentru a asigura securitatea blockchain-ului, o unealtă numită „zero-knowledge proofs”.

„Aceasta îi permite unei entități să demonstreze că o declarație este adevărată fără să dezvăluie dovezile din spatele acesteia”, potrivit lui Ben Fisch, CEO-ul startup-ului Espresso Systems, citat de TechCrunch.

Unii dintre membrii echipei au lucrat și la alte blockchain-uri, printre care Monero și Chia.

Pentru eficiență sporită, noul blockchain utilizează ZK-Rollups, o soluție bazată pe zero-knowledge proofs, care combină tranzacții multiple într-o singură dovadă, ușor de verificat, reducând astfel necesarul de bandă de internet și de putere de calcul. Implicit este redus consumul de energie.

Cerere în creștere pentru tehnologiile blockchain care promovează confidențialitatea și anonimatul

Un alt punct de atracție pentru noul blockchain va fi gradul ridicat de confidențialitate oferit. Această caracteristică a făcut populare criptomonede precum Monero, ZCash sau DASH.

În 2021, unele dintre ecosistemele cripto cu cea mai mare creștere au fost alternative la Ethereum care oferă un grad ridicat de anonimitate și confidențialitate.

Anul acesta popularitatea acestora va crește, cu siguranță. Cetățeni din Rusia, de exemplu, vor căuta active în care să își plaseze banii pentru a scăpa de sancțiunile dure impuse împotriva țării lor după ce regimul lui Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Asta în condițiile în care rubla s-a prăbușit, companiile financiare internaționale au ieșit de pe piață, iar marile platforme de tranzacționare de criptomonede iau deja măsuri împotriva lor. Coinbase a anunțat că a blocat 25.000 de adrese de portofele cripto legate de persoane și entități din Rusia.

Revenind la Espresso, utilizatorii vor putea alege cine poate vedea, în blockchain, mișcările activelor pe care le dețin, precum și informațiile despre proprietarul lor.

Criptomonedele cu grad ridicat de confidențialitate sunt controversate, dar ele nu sunt folosite nici pe departe doar de către persoane și entități certate cu legea, așa cum cred unii oameni. Acestea sunt unelte utile pentru dizidenți, membri ai opoziției din state totalitare sau persoane care doresc să aibă o amprentă online cât mai redusă.

Espresso Systems a atras fonduri în valoare de 29,9 milioane de dolari, inclusiv de la firmele de investiții Greylock Partners și Electric Capital. Greylock susține și blockchain-ul Chia Network. Startup-ul are 26 de angajați, dintre care 18 sunt ingineri.

Exit mobile version