Layer-1s: Ce s-a întâmplat și încotro ne îndreptăm? – Binance Research

Binance Research oferă informații cheie despre spațiul Layer-1 și încotro ar putea fi îndreptat

[toc]

Având în vedere standardele din 2022 și tot ce s-a întâmplat în spațiul crypto, layer-1s („L1s”) încă se poate spune că au avut un an foarte interesant și plin de evenimente. Multe evenimente notabile au avut loc în spațiul L1 în 2022.

De la tranziția Ethereum de la proof-of-work la proof-of-stake în septembrie, până la implozia ecosistemului Terra în mai. Au fost anunțate noi L1, Aptos lansându-și rețeaua principală, iar Sui se aștepta să facă acest lucru la începutul anului 2023.

BNB Chain, o soluție Layer-1 remarcabilă, și Polygon au câștigat cotă de piață în golul lăsat de Terra, în timp ce Solana a fost unul dintre cele mai afectate L1 din cauza FTX. Anul a fost plin de evenimente semnificative în ceea ce este probabil cel mai important subsector al criptomonedelor.

Ce s-a întâmplat în 2022?

Capitalizarea pieței L1/L2 și valorile zilnice on-chain în 2022
Capitalizarea pieței L1/L2 și valorile zilnice on-chain în 2022

Observații cheie

Capitalizarea pieței este, desigur, mai mică din o multitudine de motive cărora nu le vom dedica această piesă. Cu toate acestea, ar trebui să remarcăm foarte clar că capitalizarea pieței nu se corelează neapărat cu valori foarte importante în lanț în ceea ce privește tranzacțiile zilnice și adresele active. 

După cum putem vedea, BNB Chain și Solana se descurcă bine în acest sens, în timp ce Ethereum, în ciuda capitalizării sale de piață mai mari, este semnificativ mai scăzut în ceea ce privește activitatea zilnică.

Ethereum: Fuziunea

Întrucât acest subiect a fost dezbătut de toată lumea, inclusiv de pisici, în loc să ne repetăm, am vrut să discutăm despre efectele lui. Datele indică faptul că, de când tranziția la proof-of-stake a fost finalizată în septembrie, creșterea ofertei de ETH a scăzut dramatic (de la 3,58%/an la 0,005%/an). 

În realitate, mecanismul de ardere al lui $ETH este combinat cu acesta, iar în luna noiembrie, majoritatea cheltuielilor activelor au fost deflaționiste, în prezent, $ETH este foarte aproape de acest nivel.

BNB Chain

BNB Chain: chain-ul a avut un an lăudabil, cu o scădere a capitalizării pieței de doar 45% YTD, mai bună decât Ethereum (-64% YTD) și Solana (-90% YTD). BNB Chain a fost unul dintre L1-urile principale care a ajutat dezvoltatorii afectați de scandalurile Terra și FTX.

Valorile de activitate zilnică rămân foarte ridicate, lansarea BNB Liquid Staking și zkBNB fiind puncte importante. Inovația și parteneriatele în spațiul NFT sunt, de asemenea, în plină desfășurare, OpenSea anunțând recent sprijinul pentru NFT-urile BNB Chain pe platforma sa.

Avalanche/Solana

2022 a fost o provocare pentru tranzacția clasică „alt-L1” din 2021. Solana a observat o tracțiune puternică în ecosistemul său NFT, pe măsură ce colecțiile, volumele și piețele au crescut.

Avalanche a văzut titluri pozitive pe spatele subrețelelor sale care ofereau scalabilitate pentru aplicații descentralizate („dApps”), în special în spațiul de jocuri.

Cu toate acestea, ambele alt-L1 au suferit de o publicitate proastă (Solana din cauza scandalului FTX și Avalanche din cauza știrilor mai puțin roz, scurse acum câteva luni). Solana continuă să sufere de întreruperi regulate, ridicând întrebări cu privire la fiabilitatea rețelei.

Layer 2

 În timp ce L2 sunt din punct de vedere tehnic la un pas îndepărtat de L1, orice discuție despre L1 este incompletă fără a comenta măcar piața de scalare în creștere.

Polygon este liderul incontestabil aici, cu numeroasele sale soluții peste tot. A fost un an puternic pentru Polygon, cu dezvoltarea afacerii lor continuând să strălucească (Starbucks NFT, Reddit NFT, Instagram/Meta NFT pentru a numi doar câteva titluri recente pe care Polygon a stat în spate).

Mai multe L2 pur-play, Arbitrum și Optimism au avut, de asemenea, rezultate puternice în ultimul an și au continuat să crească activitatea / să ia cotă de piață de la unele dintre alte L1 mai mici. Lansarea tokenului OP a fost un moment notabil pentru Optimism la începutul acestui an, în timp ce Arbitrum a continuat să se concentreze pe ofertele de produse de bază cu lansările Arbitrum Nitro și Arbitrum Nova.

Așteptări pentru 2023

Acum că ne-am făcut o idee despre cum s-au mutat principalele L1 de-a lungul anului și despre unele dintre evenimentele lor notabile, cum rămâne cu anul care vine? Care sunt așteptările noastre provizorii?

L1-urile (în special unele dintre alte-L1 mai mici) vor simți presiunea L2-urilor

Una dintre narațiunile majore ale anului a fost așa-numita „L222”, referindu-se la 2022 fiind anul de desprindere pentru L2. Ne-am așteptat la asta? Cifrele L2 cu valoare totală blocată („TVL”) arată că a existat o creștere de 118% (în termeni ETH) de la începutul anului. Deci, într-un fel, da. Cu siguranță a fost cel mai mare an pe care L2-urile l-au avut până acum.

Cu toate acestea, în termeni absoluți, totalul TVL blocat în L2 este de numai aproximativ 4,5 miliarde de dolari. În comparație cu valoarea totală DeFi TVL a Ethereum (aproximativ 25 de miliarde de dolari) și cu capitalul total al pieței de criptomonede de aproape 900 de miliarde de dolari, ne putem face o idee despre cât de mult trebuie să urce L2.

De asemenea, luați în considerare că, așa cum se arată în Figura 1, atât Arbitrum, cât și Optimism depășesc Avalanche în ceea ce privește activitatea zilnică în lanț. Adăugați la aceasta implementarea din ce în ce mai mare a dApps alt-L1s pe L2s, de exemplu Trader Joe al Avalanche a anunțat recent implementarea lor pe Arbitrum și va fi interesant de monitorizat ce se întâmplă cu unele dintre alt-L1-urile mai mici.

A existat o idee care a fost discutată între mulți în spațiul cripto, conform căreia L1-urile majore vor deveni pur și simplu straturi de decontare în timp ce execuția și activitatea se desfășoară pe L2. Deși vedem deja un pic din acest lucru, 2023 ar putea foarte bine să fie anul în care vedem acest lucru se întâmplă la o scară mult mai mare.

Noile L1 ar putea supraviețui dacă ar aduce cu adevărat ceva nou

Cred că cei mai recunoscuți nou-veniți în spațiul L1 sunt Aptos (care a intrat pe rețeaua principală în al patrulea trimestru al acestui an) și Sui (care este de așteptat să se lanseze la începutul lui 2023).

Ambele L1-uri aduc noi inovații cu ele, inclusiv un limbaj de programare numit Move. Datorită istoriei acestui limbaj și a tuturor lucrurilor grozave pe care le poate realiza, împreună cu viteza crescută a tranzacțiilor care sunt posibile datorită ambelor L1, există un potențial de inovație adevărată.

Este important să monitorizați dacă oricare dintre aceste L1 sau ambele își utilizează noile tehnologii pentru a avea un impact semnificativ asupra pieței crypto.

Acesta este un raport oferit de CoinMarketCap.

Exit mobile version