Legea privind euro digital, propusă în 2023

Dacă totul merge ca pe roate, atunci Uniunea ar putea avea un euro digital cel mai devreme în 2025.

euro digital

Foto: Adobe Stock

Legea care ar urma să reglementeze euro digital urmează să fie propusă la începutul anului viitor, potrivit unui anunț făcut de Comisia Europeană.

Scopul acestei legi este de a fi fundament pentru Banca Centrală Europeană (BCE) în crearea unei versiuni digitale a bancnotelor și monedelor euro.

BCE nu este singura bancă centrală din lume care lucrează la monedă virtuală și nici prima care plănuiește să implementeze o criptomonedă.

Ba chiar, majoritatea băncilor naționale de la nivel mondial au proiecte în diferite stadii de dezvoltare legate de așa ceva, folosindu-se de trendul tot mai ascendent al criptomonedelor. În aceste condiții și marile companii de tehnologie din lume lucrează la noi metode prin care să implementeze plăți cu ajutorul criptomonedelor.

O astfel de veste a venit acum câțiva ani din partea Facebook care anunța că urmează să-și lanseze o criptomonedă alături de alte 25 de mari companii de renume mondial, potrivit Politico.

Cu toate acestea, proiectul a fost terminat din fașă pentru că la vremea respectivă politicienii americani erau contra curentului pornit de monedele virtuale.

Ce-i drept, nici la ora actuală nu sunt prea multe voci în favoarea criptomonedelor, oriunde în lume, atunci când vine vorba de implementarea lor în utilizarea de zi cu zi.

Euro digital nu pierde trenul

Și pentru că popularitatea criptomonedelor a avut un succes neașteptat, unii oficiali au văzut o oportunitate pe care nu o pot rata. Mai mult, la nivel european sunt voci care vorbesc despre monede virtuale pentru fiecare țară astfel încât cu ajutorul acestora să se urmărească o trasabilitate a banilor.

„Dacă noi nu satisfacem această cerere, atunci vor fi alții care o vor face. Iar ca și co-legislator veți juca un rol important în orice schimbare legislativă la nivel european care va solicita nevoia de euro digital”, le-a declarat membrilor Parlamentului European, în noiembrie anul trecut, Fabio Panetta, membru în consiliul administrativ al BCE.

Dacă legislație pentru euro digital nu va fi gata până la începutul anului viitor, ei bine, BCE deja face experimente cu moneda europeană virtuală și crede poate da drumul unui prototip undeva la finele lui 2023.

După acest moment, guvernatorii de bănci naționale din zona euro vor decide dacă eforturile de a crea moneda merită sau nu. În cazul în care aceștia decid că merită, atunci vom putea avea un euro digital undeva în 2025, cel mai devreme.

BNR și monedele virtuale

La nivel național, oficialii locali s-au opus vehement criptomonedelor, deși spuneau că alături de alte 17 state europene lucrează la crearea unui activ virtual.

Banca Națională a României constata, anul trecut, menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale1 (denumite și cripto-active) și atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

Totodată, deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia.

Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Încep negocierile pentru euro digital

Tot acest calendar pentru demararea proiectului monedei virtuale convine de minune oficialilor europeni pentru că au destul timp să discute între capitale și Parlament înainte să devină lege.

Luna viitoare va apărea o consultare publică din partea executivă a UE. Consultarea nu va replica solicitarea BCE de a comenta ca-n 2020, care a constatat că confidențialitatea plăților este principala preocupare în rândul respondenților.

Chestionarul Comisiei se va concentra în schimb asupra modului în care ar putea fi utilizat euro digital, cum ar fi gestionarea plăților de zi cu zi.

Exit mobile version