Legislatorii UE votează pentru impunerea unei limite de 1.000 de euro pentru portofelele crypto neverificate

Parlamentul European introduce reguli mai stricte pentru combaterea spălării banilor, inclusiv un plafon de plată în numerar de 7.000 de euro și de 1.000 de euro pentru activele crypto

Legislatorii UE votează pentru impunerea unei limite de 1.000 de euro pentru portofelele crypto neverificate

Comisiile de Afaceri Economice și Monetare și de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne ale Parlamentului European au adoptat recent o poziție cu privire la trei proiecte de legislație în efortul de a combate spălarea banilor (AML), finanțarea terorismului și evaziunea de la sancțiuni.

Autoritățile europene iau în considerare măsuri mai stricte pentru activele crypto, care au fost identificate ca potențiale căi pentru activități ilegale.

Propunerea de regulament privind „cartea de reguli unică” a UE include prevederi privind efectuarea de diligențe adecvate asupra clienților, transparența proprietarilor beneficiari și utilizarea instrumentelor anonime, cum ar fi activele crypto.

Pentru a restricţiona tranzacţiile în numerar şi cele crypto, membrii Parlamentului European au propus plafonarea plăților acceptate de persoanele care furnizează bunuri sau servicii. Au fost stabilite limite de 7.000 de euro pentru plățile în numerar și de 1.000 de euro pentru transferurile crypto, unde clientul nu poate fi identificat.

Aceste măsuri vizează reducerea riscurilor de abuz impuse de criminalitatea din spaţiul monedelor digitale, care se extind rapid.

Dintre parlamentarii care au votat cu privire la această problemă, 99 au susținut impunerea unui plafon de 1.000 euro pentru plățile anonime efectuate cu criptomonede, în timp ce opt au votat împotrivă.

Negociatorul principal și parlamentarul francez al Partidului Verde, Damien Carême, a clarificat faptul că plafonul se aplică doar furnizorilor de portofele nereglementate și portofelelor neverificate, ceea ce înseamnă că plățile cu criptomonede nu sunt interzise.

„Nu împiedicăm deloc tranzacțiile cu criptomonede. Este vorba doar când identificarea nu este posibilă.”, a declarat Carême.

Noile reguli AML vor acoperi, de asemenea, DAO-urile, platformele NFT și platformele DeFi, solicitându-le să respecte reglementările AML dacă sunt „controlate direct sau indirect de persoane fizice și juridice identificabile, inclusiv prin smart contracte sau protocoale de vot”.

Aceasta marchează o abatere de la Reglementarea UE privind piețele criptoactivelor (MiCA), care tratează platformele descentralizate ca entități obligate, pentru a reduce decalajele de reglementare existente în regiune.

Conform noilor reguli, platformele descentralizate vor fi obligate să efectueze diligența necesară și să raporteze autorităților tranzacțiile suspecte, similar instituțiilor financiare tradiționale și brokerilor imobiliari. Mișcarea urmărește să creeze condiții de concurență mai echitabile între platformele tradiționale și cele descentralizate în ceea ce privește conformitatea cu reglementările.

După săptămâni de negocieri, reglementările împotriva spălării banilor urmează să fie votate plenar în Parlament. Dacă vor fi aprobate, vor începe negocierile inter-instituționale între Parlament, Consiliu și Comisia Europeană pentru finalizarea legislației.

Parlamentul European își va confirma poziția cu privire la pachetul AML în sesiunea sa plenară din aprilie, pavând drumul pentru negocieri referitoare la forma finalǎ a proformelor de lege.

Exit mobile version