Lichiditatea pieței Bitcoin atinge un minim pe ultimile 10 luni

Criza bancară din Statele Unite și acțiunile reglementare perturbă ecosistemul crypto, afectând traderii și stabilitatea pieței

Cu toate că preţul Bitcoin a crescut cu 45% în 2023, lichiditatea pieței a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni. Această situație este parțial atribuită crizei bancare în curs în Statele Unite și creșterii atenției din partea autorităților de reglementare care vizează companiile de criptomonede.

Ca unul dintre activele cu cel mai bun randament din acest an, creșterea valorii Bitcoin coincide cu o criză financiară iminentă în piețele tradiționale. Acţiunile şi obligaţiunile sunt în prezent în cea mai rea perioadă din ultimii ani, iar criza a condus la prăbușirea mai multor bănci.

Această criză bancară a avut un impact direct asupra ecosistemului criptomonedelor. Eșecul băncilor prietenoase cu criptomonedele, cum ar fi Silicon Valley Bank și Signature Bank, au perturbat canalele de plată esențiale în dolari americani pentru tranzacțiile cu criptomonede. Ca rezultat, a apărut o criză de lichiditate, în special în exchange-urile cu sediul în Statele Unite.

Lichiditatea pieței Bitcoin atinge un minim pe ultimile 10 luni
Comparație de lichiditate: Exchange-urile din Statele Unite versus cele din afara | Kaiko

Scăderea lichidității a dus la o volatilitate crescută a prețurilor, ceea ce determină traderii să plătească comisioane mai mari datorită slippage-ului.

Slippage-ul se referă la discrepanța dintre prețul așteptat al unei tranzacții și prețul final la care se execută. De exemplu, o comandă de vânzare de 100.000 de dolari pe Coinbase a determinat slippage-ul pentru perechea BTC/USD să crească de 2,5 ori la începutul lunii martie. În contrast, slippage-ul pentru perechea BTC/USDT de la Binance a rămas relativ stabil în aceeași perioadă.

Perechile USD comparate cu perechile USDT | Kaiko

Criza de lichiditate a dus, de asemenea, la o volatilitate crescută a prețurilor pe exchange-urile din Statele Unite, cu o creștere semnificativă a discrepanței de preț între perechile BTC și USD comparativ cu exchange-urile din afara SUA. De exemplu, prețul BTC pe Binance.US a prezentat o volatilitate mai mare decât prețul mediu de pe alte zece exchange-uri.

Discrepanța de preț: Binance.US comparativ cu alte zece exchange-uri | Kaiko

Conor Ryder, directorul cercetării la firma de analiză de date on-chain Kaiko, a evidențiat consecințele severe ale crizei de lichiditate asupra traderilor și pieței în general. El a subliniat că stablecoin-urile înlocuiesc din ce în ce mai mult perechile de tranzacționare cu dolarul american, ceea ce, deși atenuează impactul crizei bancare din Statele Unite într-o anumită măsură, afectează negativ lichiditatea. Aceasta, la rândul său, afectează indirect investitorii din SUA.

Exit mobile version