Mark Cuban: Următoarea prăbușire va fi cauzată de wash trading

Mark Cuban a avertizat că prăbușirea următoare a Bitcoin și a criptomonedelor ar putea fi iminentă, deoarece industria luptă să-și revină după 2022

Mark Cuban: Următoarea prăbușire va fi cauzată de wash trading

Mark Cuban: Următoarea prăbușire va fi cauzată de wash trading

Antreprenorul miliardar Mark Cuban, proprietarul echipei americane de baschet Dallas Mavericks, a avertizat că descoperirea și eliminarea „wash trading-ului” de pe exchange-urile centralizate ar putea provoca următoarea prăbușire în industria crypto.

Comentariile au fost făcute în contextul prăbușirii platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX la începutul lunii noiembrie 2022, care a dus la pierderea de miliarde de dolari din fondurile clienților.

Următoarea prăbușire ar putea fi cauzată de „wash trading”

Potrivit lui Cuban, wash trading ar putea fi cauza prăbușirii criptomonedelor în viitor. Într-un interviu recent pentru The Street, Cuban a avertizat că 2023 va fi un an marcat de scandaluri și fraude care vor avea un impact devastator asupra industriei crypto. El a afirmat:

„Cred că următoarea posibilă implozie este descoperirea și eliminarea wash-trading-ului pe bursele centralizate.” Se presupune că există zeci de milioane de dolari în tranzacționare și lichidități pentru tokenuri care sunt de puțin folos. „Nu înțeleg cum ar putea fi atât de lichide”.

Cuban, care este și un cunoscut investitor în criptomonede, a susținut că nu se pune problema dacă, ci când. Din păcate, această tranzacționare va aduce exchange-urile centralizate în centrul atenției.

Cu toate acestea, Cuban a avertizat că „nu am niciun fel de detalii de oferit pentru a-mi susține presupunerea”.

Schema de wash trading

Wash trading este un anumit tip de schema de „pump and dump” care s-a răspândit pe piața criptomonedelor. Această schemă implică simularea interesului pentru un produs financiar, în acest caz un token sau o criptomonedă, pentru a face bani.

Strategia din spatele wash trading-ului constă în cumpărarea și vânzarea unor cantități mari dintr-o criptomonedă, folosind influența rețelelor sociale pentru a crește interesul publicului pentru acea monedă și pentru a determina prețul tokenului să crească. Atunci când cererea este la cel mai înalt nivel, trarderii vând participațiile lor.

Comisia pentru tranzacționarea futures a mărfurilor din Statele Unite observă, de asemenea, că cei care se angajează în această activitate ilegală pot efectua tranzacții fără a acumula niciun risc de piață sau a-și schimba poziția pe piață.

După ce a recunoscut că în prezent nu are dovezi concrete care să-și susțină afirmațiile, Cuban este convins că acest tip de plan va duce la următorul colaps al pieței crypto.

Autoritățile de reglementare din întreaga lume iau acțiuni împotriva tranzacțiilor frauduloase legate de criptomonede, cunoscute sub numele de „wash trading”, care au căutat să creeze volum artificial de tranzacții pe exchange-urile de criptomonede. Aceasta este o sursă majoră de îngrijorare de mulți ani și este interzisă de Securities and Exchange Commission (SEC).

Kim Grauer, directorul de cercetare la firma de analiză blockchain Chainalysis, a declarat în septembrie, în timpul unui interviu cu Paddy Hirsch și Wailin Wong, că wash trading-ul în industria crypto este „o zonă juridică neclară, pe care toți încercăm să ne dăm seama cum ar trebui reglementat și ce este ilegal”.

Mark Cuban crede că Bitcoin nu este scutit

Bitcoin în sine nu este scutit de wash trading. Conform unui studiu realizat de revista Forbes asupra exchange-urilor centralizate în 2022, mai mult de jumătate din volumul de tranzacționare raportat este probabil neeconomic sau fals.

Evenimentele din 2022 au cauzat o reacție în lanț care a dus la scăderea prețului Bitcoin sub 17.000 de dolari, un nivel neîntâlnit în mai mult de 2 ani. Acest lucru a pus la îndoială volumul de tranzacționare al criptomonedelor mai puțin cunoscute.

Mark Cuban crede că Bitcoin este o bună investiție și a dezvăluit că investește în crypto, deoarece el crede că contractele inteligente vor avea un impact major în crearea de aplicații cu valoare.

Exit mobile version