Meta dezvoltă P92, o rețea de socializare descentralizată

Aplicația ce urmează să fie lansată este denumită P92 și marcată ca fiind un produs Instagram

Meta dezvoltă P92, o rețea de socializare descentralizată

Meta, compania-mamă a giganților rețelelor de social media Facebook și Instagram, dezvoltă, potrivit unor surse, o rețea socială descentralizată bazată pe text, care va sprijini protocoalele ActivityPub.

Conform unor surse, aplicația ce urmează să fie lansată, denumită P92 și marcată ca fiind un produs Instagram, va permite utilizatorilor să se autentifice cu datele lor de autentificare Instagram existente.

Echipa P92 intenționează să completeze profilurile utilizatorilor cu detaliile contului lor Instagram, cum ar fi numele, numele de utilizator, biografia, fotografia de profil și urmăritorii, urmând o abordare „fork” în versiunea inițială a produsului.

Se așteaptă ca aplicația să respecte politica actuală de confidențialitate a Meta, în timp ce va avea și o politică suplimentară de confidențialitate și termeni și condiții care abordează în mod specific partajarea de date între aplicații.

În ultimele luni, platforme rivale precum Mastodon, Post.news și T2 au fost lansate sau au căpătat tracțiune, pe măsură ce utilizatorii caută alternative la rețelele de socializare actuale.

Se preconizează că versiunea minimă viabilă (MVP) a viitoarei aplicații de rețele sociale bazate pe text de la Meta, denumită P92, va permite utilizatorilor să își transmită postările către persoane de pe alte servere. Cu toate acestea, nu este clar dacă utilizatorii vor putea să urmărească și să vizualizeze conținutul de pe alte servere. Echipa de dezvoltare încă ia în considerare această caracteristică pentru versiunea inițială a aplicației.

MVP-ul va avea mai multe funcții, inclusiv link-uri pe care se poate face clic în postări cu previzualizări, bio-ul utilizatorului, username-ul și insignele de verificare. Utilizatorii vor putea de asemenea să împărtășească imagini și videoclipuri, să urmărească alți utilizatori și să aprecieze postările lor. Cu toate acestea, echipa de dezvoltare nu a confirmat dacă funcțiile de comentare și de mesagerie vor fi incluse în prima versiune a aplicației.

Posibilitatea de a permite redistribuirea conținutului, similară cu cea de pe Twitter, este discutată de echipa de dezvoltare de la Meta. Cu toate acestea, această funcție poate fi disponibilă doar pentru conturile de business și creatori.

MVP va integra încă de la început un manager de drepturi pentru conținutul primar, dar este posibil să nu accepte conținutul terță parte de la alte aplicații și servere.

În prezent, nu se știe când va fi lansată aplicația P92. Compania nu a confirmat încă aceste rapoarte.

Utilizarea unui protocol descentralizat precum ActivityPub este văzută ca o modalitate de a aborda problemele de centralizare și confidențialitatea datelor care i-au afectat pe giganții rețelelor sociale precum Facebook și Twitter. Odată cu creșterea tehnologiei blockchain și a criptomonedelor, rețelele sociale descentralizate au devenit o posibilă soluție la aceste probleme.

Exit mobile version