Poți suferi de singurătate în metavers: Ecosistem de 1,3 miliarde de dolari cu doar 38 de „utilizatori activi”

DappRadar a analizat situația de pe două platforme cunoscute, Decentraland și The Sandbox.

Captură de ecran din Decentraland (Foto: Wikimedia)

Mulți oameni, în frunte cu miliardarul Mark Zuckerberg, au pariat masiv pe metavers, pe care îl consideră următorul mediu principal de socializare în spațiul virtual. Dar investițiile masive în domeniu nu au convins publicul larg să facă pasul spre această nouă dimensiune, sugerează datele publicate recent de platforma DappRadar, dedicată aplicațiilor descentralizate.

Firma a analizat situația din două ecosisteme, fiecare evaluat la peste 1 miliard de dolari.

Decentraland, lumea virtuală bazată pe blockchain-ul Ethereum, avusese, la momentul publicării datelor, doar 38 de „utilizatori activi” în ultimele 24 de ore. Startup-ul este evaluat la 1,3 miliarde de dolari.

Pentru competitorul The Sandbox, care găzduiește o școală cripto interesantă, School of Block de la Ledger, situația a fost mai bună. În lumea respectivă erau 522 de utilizatori activi.

metavers
The Sandbox este un metavers folosit de companii mari, precum Adidas, Samsung sau SoftBank.

Trebuie făcută, însă, o precizare importantă. DappRadar consideră „utilizator activ” o persoană care se autentifică pe una dintre cele două platforme și face o tranzacție cu MANA sau SAND, criptomonedele ecosistemelor respective. Nu sunt luați în calcul oamenii care accesează platformele pentru a socializa cu alte persoane sau pentru a participa la un eveniment. Chiar și așa, numărul de tranzacții este destul de redus.

Cel mai mare număr de utilizatori activi consemnat în Decentraland a fost de 675, potrivit DappRadar. Pentru The Sandbox, numărul a fost de 4.503.

Companiile din metavers nu sunt de acord cu aceste cifre

„DappRadar nu numără utilizatorii noștri, ci doar oamenii care interacționează cu contractele noastre”, a declarat Sam Hamilton, director de creație la Decentraland.

Potrivit lui, platforma are, în medie, 8.000 de utilizatori pe zi.

CEO-ul și cofondatorul The Sandbox, Arthur Madrid, a declarat pentru CoinDesk că DappRadar măsoară doar tranzacțiile dintre utilizatori sau vânzările de NFT-uri, nu și alte forme de interacțiune.

„Un utilizator activ este un utilizator care se conectează pentru o anumită perioadă. (…) Imaginează-ți cum ar fi să urmărești doar numărul oamenilor care plătesc ceva la un casier într-un mall. Asta nu înseamnă că pe acolo nu sunt mulți trecători”, a explicat el.

Totuși, Sasha Fleyshman, manager de portofoliu la firma de investiții Arca, a declarat că, deocamdată, nu există un „metavers care funcționează” și că adopția acestei noi tehnologii mai necesită timp.

Zuckerberg nu are nici el, deocamdată, succes în metavers

Nici situația din metaversul principal al Meta, compania condusă de Mark Zuckerberg, nu este roză. Horizon Worlds este practic un joc video de tip Second Life în care oamenii au acces prin intermediul unui headset pentru realitate virtuală. Numărul de utilizatori activi zilnic este redus, iar compania a îndemnat proprii angajații să folosească platforma, potrivit The Verge. Aparent, nici măcar cei care lucrează la acest univers virtual nu îl folosesc frecvent.

Avatarul lui Mark Zuckerberg în cel mai important metavers al Meta, Horizon Worlds.

Potrivit sursei citate, platforma este afectată de nenumărate probleme tehnice. Mai mult, grafica lasă de dorit. Unii analiști cred chiar că Zuckerberg distruge Facebook cu acest pariul.

„Nu cred că Facebook o va duce bine cât timp el (n.e. – Zuckerberg) este acolo. El este probabil unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni se îndepărtează de companie”, a declarat Bill George, profesor la Harvard Business School, pentru CNBC.

Exit mobile version