Minarea de Bitcoin consumă de 2,5 ori mai multă electricitate decât toată România

Minarea de Bitcoin consumă, pe an, de aproape 2,5 ori mai multă energie electrică decât toată România, și este extrem de scumpă

Foto: Adobe Stock

Minarea de Bitcoin este unul dintre cele mai energofage procese de pe planetă, astfel că, s-a dovedit că acest lucru consumă, într-un an, mai multă energie decât o țară precum Argentina sau acoperă necesarul de energie electrică pe doi ani pentru o țară precum Elveția.

Potrivit Indexului de Consum Energetic al Bitcoin dezvoltat de prestigioasa Universitate Cambridge, minarea de Bitcoin consumă, potrivit ultimelor cifre, 130,9 TWh pe an. Asta înseamnă, 130,9 milioane de megawatti pe oră (MWh) într-un an. Iar, dacă Bitcoin ar fi o țară, aceasta ar consuma energie electrică cât una dintre țările din top 30, depășind Argentina.

Ca să vă faceți o idee și mai bună, România avea, în 2019, un consum anual de energie electrică de 55 de TWh, adică de aproape 2,5 ori mai mică decât cantitatea de energie folosită pentru producerea de Bitcoin.

Indexul mai arată că acest consum de energie are un cost mediu de 5 cenți (dolari) pe kWh. Cum un TWh are 1 miliard de kWh, putem spune că, într-un an, minarea de Bitcoin consumă 130,9 miliarde de kWh. Și dacă înmulțim această sumă cu 5 cenți, cât se consumă pe fiecare KWh, ne dă o sumă de 6,545 de miliarde de dolari cheltuită pentru producerea de Bitcoin.

Sau, dacă vreți să ducem și mai departe această comparație, pentru crearea de Bitcoin, într-un an, se cheltuiesc aproape 127.000 de Bitcoin, având în vedere prețul criptomonedei în momentul de față.

minarea de bitcoin

Cifre comparative pentru minarea de Bitcoin

În prezent, cam 0,6% din consumul de energie la nivel planetar este folosit pentru minarea de Bitcoin. Deși procentul s-ar putea să vi se pară mic, acesta este, de fapt, unul uriaș, având în vedere pentru ce este folosit.

Energia regenerabilă din apă (4.164 TWh) care este produsă la nivel mondial, în momentul de față, poate acoperi de 32 de ori, energia consumată pentru minarea de Bitcoin, în timp ce, combustibilii și gunoaiele (577 TWh) care produc energie electrică regenerabilă ar putea acoperi producția de doar patru ori.

Pe de altă parte, energia regenerabilă din vânt și cea solară acoperă necesarul producerii de Bitcoin de 11 ori, aceasta contuorizând o cantitate anuală de 1.405 TWh.

Fun facts despre energia consumată pentru Bitcoin

Energia electrică consumată, în fiecare an, în SUA, de dispozitivele inactive dar ținute în priză, poate acoperi nevoia de energie pentru minarea de Bitcoin pentru 1,7 ani.

În Marea Britanie, cu aceeași energie consumată pe Bitcoin se pot încălzi toate ceanicele, timp de 29 de ani, în timp ce, în UE, numai pentru 4,4 ani.

Și ultima, energia electrică ce este folosită, într-un an, pentru Bitcoin poate acoperi necesarul Universității Cambridge pentru 744 de ani.

Top trei țări consumatoare de energie electrică

În cazul în care facem o comparație dintre consumul de eletricitate pe care-l are minarea de Bitcoin și primele trei state, la nivel mondial, Bitcoin iese „șifonat” din aceasta, mai ales că două dintre aceste trei state sunt cele cu cea mai numeroasă populație.

Astfel că, pe primul loc la consumul de energie pe planetă este China, cu o cantitate de 6.453,17 de TWh, într-un an, adică undeva la aproape 5000% mai mult față de Bitcoin.

Și având în vedere că acest proces este unul atât de costisitor și din punct de vedere financiar, dar mai ales energetic, probabil din acest motiv, China plănuiește să închidă unele ferme de minat din Mongolia, așa cum scriam zilele trecute.

Pe locul doi se află Statele Unite ale Americii care consumă într-un an cam 4.000 de TWh, adică undeva la peste 3.000% mai mult decât principala criptomonedă din piață.

Pe podium se află și India, cu un consum anual de peste 1.277 de TWh pe an, ceea ce contuorizează undeva la aproape 1.000% mai mult decât consumă minerii în producerea de Bitcoin.

Exit mobile version