Tatăl lui Alison Parker, jurnalista ucisă în 2015, vrea să transforme clipul video cu crima în NFT

Un tată disperat încearcă să elimine de pe internet clipul video cu momentul în care fiica lui a fost ucisă folosindu-se de un NFT.

Foto: captură de ecran

Tatăl lui Alison Parker, jurnalista ucisă în 2015 împreună cu cameramanul ei, de un fost coleg, încearcă de mai mulți ani să elimine de pe internet înregistrarea cu crima. Momentele tulburătoare au fost surprinse de camera lui Adam Ward, colegul tinerei. Înregistrarea încă face zilnic mii de vizualizări pe site-urile pe care este disponibilă.

Andy Ward vrea acum să transforme clipul de 17 secunde într-un NFT, într-o încercare disperată, și potențial zadarnică, de a deveni proprietarul acestuia. Astfel, speră bărbatul, va putea forța mai ușor site-urile care încă găzduiesc clipul să îl elimine.

„Este un act de disperare”, admite Ward, după mulți ani de încercări. Luna trecută, bărbatul și-a lansat candidatura pentru un loc în Camera Reprezentanților din Congresul american. El a promis, în cazul în care va fi ales, că va lua măsuri împotriva rețelelor de socializare care distribuie conținut dăunător. Legile actuale nu trag la răspundere companiile pentru postările făcute de utilizatori.

YouTube și Facebook susțin că elimină mii de înregistrări cu crime, dar sunt încă multe disponibile pe platformele lor. Publicația The Washington Post a descoperit cel puțin 20 de postări pe Facebook în care apar imaginile de la atacul petrecut în Moneta, în urma căruia au murit Alison Parker și Adam Ward. Una dintre postări are peste 115.000 de vizualizări și peste 1.000 de Like-uri.

Tatăl lui Alison Parker, jurnalista ucisă în 2015, vrea să transforme clipul video cu crima în NFT
Alison Parker (stânga), alături de doi colegi în redacția WDBJ7 (Foto: Twitter / Alison Parker)

Ward speră că după ce va deveni proprietarul clipului video va putea forța marile platforme de pe internet să elimine înregistrarea.

„Pentru victimele unor imagini oribile distribuite pe internet în general, din păcate și în mod nepotrivit legile care protejează drepturile de autor sunt unealta eficientă”, a declarat Adam Massey, avocat, partener la firma C.A. Goldberg.

NFT-ul ar putea rezolva doar o parte din problemă pentru tatăl lui Alison Parker

Lenny Pozner, tatăl lui Noah Pozner, un copil ucis în atacul armat din 2012 de la Sandy Hook Elementary School, a folosit cu succes legislația privind drepturile de autor pentru a elimina de pe sute de site-uri imagini de la incident.

În decembrie 2021, Parker a creat un NFT cu clipul video, surprins de camera lui Ward, pe platforma Rarible, dar acțiunea lui este contestată. Din păcate, însă, cei care se ocupă de disputele privind drepturile de autor sunt depășiți de numărul mare de cazuri în care oamenii creează NFT-uri folosind opere sau elemente care nu le aparțin. Astfel, și în acest caz lucrurile ar putea dura.

În cazul lui Parker, drepturile asupra înregistrării sunt ale Gray Television, care deține canalul WDBJ7 din orașul Roanake, pentru care lucra fiica bărbatului. Compania a refuzat să cedeze drepturile. Kevin Latek, șeful departamentului juridic al organizației, a anunțat că i-au oferit lui Parker permisiunea, printr-o licență, să ceară, în numele companiei, eliminarea clipului. Tatăl lui Alison a refuzat deoarece, potrivit avocaților lui, o astfel de înțelegere nu îl ajută foarte mult. Andy Parker nu a cerut permisiunea Gray Television pentru a realiza NFT-ul.

Chiar dacă Parker reușește să elimine clipul video, el rezolvă doar o parte din problemă. O a doua înregistrare, făcută de atacator, Vester Lee Flanagan, circulă de asemenea online.

În incidentul armat au murit trei persoane: Parker, Ward și Flanagan (s-a împușcat singur).

Deși se află de mulți ani în această „cruciadă”, Parker nu a avut puterea să vadă vreunul dintre clipuri.

„Nu pot. Nu pot”, a declarat el, pentru The Washington Post.

Exit mobile version