Moment istoric în spațiul crypto: Fuziunea Ethereum a fost finalizată

Fuziunea Ethereum a avut loc oficial, marcând tranziția completă a rețelei la proof-of-stake

Moment istoric în spațiul crypto: Fuziunea Ethereum a fost finalizată

Astăzi, la ora 9:45, rețeaua Ethereum și-a început cu succes tranziția de la proof-of-work la proof-of-stake – derulând fără probleme, o performanță istorică pe care comunitatea crypto o aștepta de mai bine de cinci ani.

Recompensa este potențial uriașă. Ethereum ar trebui să reducă acum consumul de energie cu aproximativ 99,9%. Din perspectiva costurilor energetice, este ca și cum Finlanda și-a oprit brusc rețeaua electrică, conform unei estimări.

Ethereum Merge | Google
Ethereum Merge | Google

Dezvoltatorii Ethereum spun că actualizarea va face rețeaua – care găzduiește un ecosistem de 60 de miliarde de dolari de exchange-uri, criptomonede, companii de creditare, piețe de NFT-uri și alte aplicații – mai sigură și scalabilă.

Când fuziunea a început oficial la 9:43, peste 41.000 de oameni au urmărit evenimentul pe YouTube. Ei au urmărit cu răsuflarea tăiată cum valorile cheie au început să sugereze că validatorii – operatorii noii rețele PoS a – se comportau conform așteptărilor și scriau noi tranzacții în registrul blockchain-ului. După aproximativ 15 minute, fuziunea a fost „finalizată”, ceea ce înseamnă că poate fi declarată oficial reușită.

Fuziunea nu schimbă experiența utilizatorului final al Ethereum, dar este un pas important pentru mai multe actualizări care vor face rețeaua mai rapidă și mai eficientă și ar trebui să-și sporească și mai mult statutul și utilizarea.

Chiar dacă a fost finalizată, fuziunea ar putea fi urmată de zile sau chiar săptămâni de probleme, în funcție de ceea ce s-a întâmplat după unele actualizări anterioare ale software-ului.

O problemă suplimentară este crearea probabilă de copii a Ethereum, care încă folosesc computere consumatoare de energie. Aceste fork-uri, cum ar fi EthereumPOW, își creează propriile copii ale monedelor Ether oferite tuturor deținătorilor de Ether.

Tokenurile pot avea o anumită valoare. Cu toate acestea, existența mai multor versiuni de Ether – fiecare care operează pe un lanț diferit – poate crea confuzie și poate declanșa atacuri și înșelăciuni.

La câteva minute de la fuziune, ETH se tranzacționa la 1.594 de dolari, în scădere cu aproximativ 0,81% în ultimele 24 de ore.

Ce urmează pentru Ethereum?

„Acesta este primul pas spre a face Ethereum un sistem foarte matur, dar mai sunt multe de făcut”, a spus Vitalik Buterin, care a co-fondat Ethereum și a vorbit despre Merge într-un stream live public.

Taxele relativ mari și vitezele reduse ale rețelei nu au fost abordate de actualizare și rămân la fel de mult o barieră în calea creșterii bazei de utilizatori, așa cum au fost odată preocupările de mediu.

Buterin a subliniat o serie de pași următori pentru rețea, inclusiv „sharding” – o modalitate de a ajuta la abordarea timpilor de tranzacție lenți și scumpi în rețea prin distribuirea tranzacțiilor în „sharding”.

Execuția impecabilă a fuziunii reprezintă o performanță tehnică istorică pe care unii au comparat-o cu schimbarea motorului unei rachete în timpul zborului.

Exit mobile version