Moneda Bitcoin, urmatoarea din rezerva valutara a bancilor centrale?

Moneda Bitcoin ar putea fi urmatoarea din rezerva valutara a bancilor centrale, dar va avea un parcurs anevoios pana sa fie adoptata

Bulă speculativă Noi reguli predicție pe bitcoin moneda bitcoin

Sursa foto: Mohamed Hassan / Pixabay.com

Moneda Bitcoin ar putea sa inceapa sa intre rezerva valutara a bancilor centrale, dar va avea un parcurs anevoios pana sa fie adoptata, mai ales in cazul tarilor in care moneda nationala este una extrem de volatila.

În momentul de față, unele state folosesc rezervele valutare pentru a-si tine monedele pe linia de plutire atunci cand se pune presiune pe acestea.

Sa luam chiar cazul Romaniei, daca leul s-ar devaloriza subit din cauza unei contractii economice, BNR ar putea sa-l ridice prin achizitia de lei cu rezervele valutare, – dolari sau euro -, pe care-i are in rezerva.

Dar intrebarea care se pune este, ar putea moneda Bitcoin să indeplineasca aceasta functie de moneda de rezervă?

„In viitor, exista o astfel de posibilitate. Daca aurul a fost folosit pentru astfel de situatii, nu vad de ce nici aurul digital nu ar putea fi folosit pentru astfel de operatiuni, poate chiar mai bine”, este de parere Franklin Noll, istoric monetar si presedinte al Noll Historical Consulting, citat de CoinTelegraph.

La inceputul lui 2021, fostul premier al Canadei, Stephen Harper, a sugerat ca nu numai companiile, dar si guvernele ar trebui sa foloseasca criptomonedele pe post de rezerva valutara ca parte a cosului de active care cuprinde si aurul, spre exemplu. Ideea fostului sef al executivului canadian vine dupa ce MicroStrategy a anuntat ca foloseste Bitcoin pe post de moneda primara in rezerva sa.

Moneda Bitcoin in rezerva valutara, ultima solutie

Pe de alta parte, finantistii spun ca moneda Bitcoin ar putea fi folosit in acest scop, dar acesta ar trebui sa fie ultima solutie la care sa apeleze bancile central, dar acest lucru nu se va intampla prea curand pentru ca Bitcoin nu va inlocui in viitorul apropiat dolarul la suprematie.

„Problema cu moneda Bitcoin, in momentul de fata este ca, asemeni aurului, nu sunt prea multe marfuri sau datorii denominate in Bitcoin. Este greu sa vedem in viitorul apropiat tranzactii denominate in mod natural in Bitcoin, Dolarul este regele in continuare”, a mai spus Noll.

In plus, la nivel mondial, exista inca o foarte mare doza de scepticism legata de Bitcoin, dar nu pe partea de volatilitate, ci mai degraba, legat de utilizarea acestei criptomonede pentru finantarea de actiuni ilicite. Acest lucru a fost exprimat, in urma cu cateva zile de Janet Yellen, actualul secretar al Trezoreriei SUA, cand a afirmat ca monedele vituale sunt folosite cu preponderență in finantarea de actiuni ilegale.

Același mesaj a venit si de la presedinta Bancii Centrale Europene,  Christine Lagarde, care si-a exprimat temerile legate de modul in care sunt folosite criptomonedele in activitati legate de spalarea banilor, mai ales, ca acestea nu sunt reglementate precum alte active.

Să fie amenintata suprematia dolarului?

Acestea fiind spuse, pentru dolar poate fi o adevarata amenintare pe termen lung, daca luam in considerare ca una din primele economii ale lumii, China, este in teste avansate pentru moneda digitala a bancii centrale, care ar putea fi lansata cel mai devreme in 2022. Aceasta poate fi accesata de straini si folosita pentru diferite tranzactii.

„Ar fi posibil sa folosim o versiune digitala a yuanului pentru plati globale, si, in mod foarte convenabil pentru noi, costurile de tranzactionare ar fi extrem de reduse. Yuan-ul digital ar sparge granitele destul de usor”, a declarat Jonas Gross, project manager la Frankfurt School Blockchain Center.

Cu toate acestea, yuanul va trebui sa faca ceva eforturi pentru a ajunge dolarul. Moneda americana contuorizeaza peste 60% dintre monedele in care se fac tranzactii, fiind urmata de euro, cu o cota de peste 20%, yenul japonez, cu aproape 6% și lira sterlina cu 4,5%, potrivit Fondului Monetar International.

Yanul este de abia pe locul cinci in acest top cu putin peste 2% din totalul tranzactiilor.

Potrivit profesorilor in economie, cu cat dobanzile la imprumuturi cresc in SUA cu atat devina mai riscant pentru dolar ca moneda de rezerva. In aceste conditii, este normal ca finantistii sa caute solutii de rezerva.

 

Exit mobile version