Monero îmbunătățește confidențialitatea și caracteristicile de securitate

Monero a rămas concentrat pe îmbunătățirea caracteristicilor de confidențialitate și securitate ale protocolului, în ciuda controlului sporit din partea autorităților de reglementare

Populara monedă focusată pe confidențialitate, Monero, a completat un hard fork în weekend, introducând noi funcții de confidențialitate și securitate.

Hard fork-ul, finalizat la blocul 2.688.888, a fost anunțat pentru prima dată de dezvoltatori în luna aprilie a acestui an. Planificat inițial pentru iulie, a fost ulterior amânat pentru 13 august.

Actualizările rețelei Monero

Numărul de semnatari pentru un „ring signature” a crescut de la 11 la 16. „Ring signatures” sunt semnături digitale care pot fi generate de orice membru dintr-un grup. Ar trebui să fie imposibil din punct de vedere computațional să se determine ce cheie (din acel grup de chei) a fost folosită pentru a crea semnătura. Aceste semnături digitale fac imposibilă urmărirea originii unei tranzacții Monero (netrasabilitatea).

Algoritmul Bulletproofs anterior a fost actualizat la „Bulletproofs+”. Bulletproofs reprezintă „dovezi fără cunoștințe” care permit tranzacții confidențiale. Bulletproofs+ reduce dimensiunea tranzacției și mărește viteza tranzacției. Performanța generală a rețelei este de așteptat să se îmbunătățească cu 5-7%.

De asemenea, modificările taxelor vor minimiza volatilitatea acestora și vor îmbunătăți securitatea generală a rețelei. În plus, funcționalitatea cu semnături multiple a fost îmbunătățită și au fost adăugate corecții critice de securitate.

Noutatea despre actualizarea rețelei nu pare să fi influențat asupra prețului XMR, care este în scădere cu 0,4% în ultimele 24 de ore. Cu toate acestea, în ultimele 30 de zile, criptomoneda a crescut cu 19%, potrivit datelor de la CoinMarketCap.

Monero: Evoluția prețului timp de o lună
Monero: Evoluția prețului timp de o lună | CoinMarketCap

Autoritățile de reglementare țintesc protocoalele focusate pe confidențialitate

Îmbunătățirea de către Monero a setului său de caracteristici de confidențialitate vine ca urmare a atenției sporite de reglementare asupra proiectelor focusate pe confidențialitate.

Săptămâna trecută, Departamentul de Trezorerie din Statele Unite a sancționat instrumentul de confidențialitate crypto Tornado Cash pentru spălare de bani, în timp ce Agenția Olandeză pentru Crimă a arestat un presupus dezvoltator Tornado Cash – mișcări care au atras condamnări pe scară largă în comunitatea crypto.

Mai multe exchange-uri majore, cum ar fi Bittrex și Kraken (în Marea Britanie) au eliminat Monero (și criptomonede similare care protejează confidențialitatea). Alte exchange-uri precum Coinbase (COIN) nici măcar nu vor lista tokenul. Motivul pentru aceasta este incapacitatea de a efectua verificări Know Your Customer (KYC) și Anti-Money Laundering (AML) asupra utilizatorilor rețelei.

Monero în sine a atras de multă vreme atenția autorităților de reglementare și a autorităților de aplicare a legii. În 2020, firma de crypto-intelligence CipherTrace a dezvăluit că a dezvoltat un set de instrumente pentru urmărirea tranzacțiilor, la cererea Departamentului de Securitate Internă din Statele Unite.

În ciuda acestui succes aparent, o lună mai târziu, IRS a oferit o recompensă de până la 625.000 de dolari pentru a sparge Monero. În anul următor, poliția norvegiană a încercat să spargă moneda de confidențialitate pentru a urmări tranzacțiile legate de cazul unei persoane dispărute.

Exit mobile version