Cele mai bune criptomonede pentru cei preocupați de anonimitate și confidențialitate

Criptomonede precum Monero sau ZCash, care oferă un nivel superior de anonimitate și confidențialitate, nu sunt utile doar pentru infractori, cum cred mulți oameni.

confidențialitate criptomonede

Foto: Pexels

Când vorbim de criptomonede, știm că acestea nu sunt privite cu ochi buni de autoritățile din multe țări tocmai pentru că oferă un nivel de confidențialitate și anonimitate mai ridicat decât monedele tradiționale. Dar chiar și așa, o entitate interesată și capabilă poate afla ce se ascunde în spatele tranzacțiilor cu multe tipuri de monede digitale existente.

De aceea au fost dezvoltate criptomonede care oferă un nivel foarte ridicat de protecție pentru datele utilizatorilor. Acestea nu sunt folosite doar de infractori, cum ar putea crede mulți oameni, ci sunt utile și pentru dizidenți, membri ai opoziției din state totalitare sau persoane care doresc să aibă o amprentă online cât mai redusă.

Cererea pentru aceste criptomonede va crește și mai mult în perioada următoare, pe măsură ce sunt introduse reglementări în domeniul cripto.

Monero (XMR), care înseamnă „monedă” în limba esperanto, este considerată cea mai bună opțiune pentru cei care doresc un grad ridicat de confidențialitate. Tranzacțiile cu această criptomonedă sunt greu de urmărit deoarece sunt folosite semnături speciale, numite „ring signatures”, care pot fi făcute de oricine dintr-un grup în care fiecare membru are o cheie. Este, după cum explică dezvoltatorii, ca și cum un oficial de la Casa Albă ar semna un document, s-ar ști cu certitudine că documentul a fost semnat de un oficial de la Casa Albă, dar nu și de cine exact.

Mai mult, sunt folosite adrese invizibile. Totodată, sunt ascunse chiar și valorile tranzacțiilor. Spre deosebire de alte criptomonede de acest fel, la Monero toate aceste opțiuni care țin de confidențialitate sunt obligatorii pentru toate tranzacțiile.

Această criptomonedă mai are un avantaj: poate fi minată, într-un mod profitabil, de începători. Criptomoneda poate fi obținută cu ajutorul unui procesor, care consumă mai puțină energie decât un accelerator grafic puternic sau un ASIC miner.

Toate aceste calități i-au adus, însă, monedei digitale o reputație nedorită. Aproximativ 50% din răscumpărările făcute de către cei care au fost victime ale atacurilor de tip ransomware în 2021 au făcut plățile în Monero, potrivit lui Justin Ehrenhofer, un expert în securitate informatică.

La momentul redactării acestui articol, criptomoneda avea o capitalizare de 2,97 miliarde de dolari.

Iubitorii de confidențialitate au multe criptomonede la dispoziție

În acest moment există aproximativ 74 de monede digitale care oferă un nivel ridicat de protecție pentru datele utilizatorilor.

O altă criptomonedă care oferă confidențialitate sporită este Zcash (ZEC). Creatorii acesteia au implementat o unealtă criptografică, numită Zero-Knowledge Proof, care le oferă participanților la tranzacții opțiunea să le ascundă. Aceasta le permite utilizatorilor să tranzacționeze fără ca niciunul dintre ei să își dezvăluie adresa celorlalți. Este ascunsă, de asemenea, valoarea tranzacțiilor. La momentul actual, ZCash are o capitalizare de 1,6 miliarde de dolari.

La fel ca și Monero, Zcash face parte din grupul select al celor mai profitabil de minat criptomonede în 2022. Cea mai bună opțiune este folosirea unui accelerator grafic (GPU).

Creată în 2014, moneda digitală DASH le permite, de asemenea, utilizatorilor să ascundă tranzacțiile, dacă doresc acest lucru, prin intermediul opțiunii PrivateSend. Aceasta obscurează sursa fondurilor, dar folosirea ei mărește taxa percepută pentru tranzacție. La momentul actual, capitalizarea DASH este de 1,12 miliarde de dolari.

Alte criptomonede din categoria celor care oferă un nivel sporit de anonimitate și confidențialitate sunt: Secret, Verge Currency, Horizen, Beam, ByteCoin sau Grin.

Exit mobile version