NFT: Ar putea arta generată de Inteligența Artificială să fie următorul trend?

sdecoret | AdobeStock

Vânzările NFT-urilor au atins suma de $25 miliarde în 2021, demonstrând că sectorul este unul dintre cele mai căutate din industria crypto-monedelor. NFT-urile de artă, în special, au avut un impact mare anul trecut. De exemplu, Christie’s, o prestigioasă casă de licitații, a raportat vânzări de peste $93 milioane în timpul celui de-al patrulea summit anual Art+Tech, care a avut log în August anul trecut.

Vânzările NFT-urilor în anul 2021
Vânzările NFT-urilor în anul 2021 | DappRadar

O mare parte din scena crypto-artei pare să fie dominată de caricaturi și meme-uri, deoarece proiecte precum CryptoPunks și Bored Ape Yacht Club sunt în centrul atenției. Deși aceste proiecte sunt unele dintre cele mai de succes până în prezent, apar un nou tip de NFT-uri bazate pe tehnologii avansate și pe imaginația umană.

NFT-urile generate de AI devin un nou gen de artă

Cunoscute sub numele de NFT-uri generate de AI, aceste tokenuri non-fungibile devin din ce în ce mai populare în comunitatea artistică, alături de cei interesați de tehnologiile emergente, precum: inteligența artificială, blockchain și metaverse. Pentru a crea NFT-uri generate de AI, sunt adesea folosite rețele adverse generative (GAN). Acestea sunt algoritmi care valorifică datele de la computere pentru a antrena modele, cu scopul de a produce imagini realizate de mașini asemănătoare cu arta.

Claire Silver, o artistă care colaborează cu AI, a declarat că arta NFT-urilor generate de AI este un gen relativ nou, menționând că principiul de bază este că arta este creată în tandem cu o formă de inteligență artificială, cum ar fi GAN:

Există opțiuni bogate în cod și instrumente complet fără cod cu care poate lucra oricine. Pe acesta din urmă îl folosesc în munca mea. A fi capabil să lucrezi cu AI pentru a-ți aduce ideile la viață este o experiență unică, crește creativitatea într-un mod care se simte ca libertate, un fel de joc pe care nu l-ai mai experimentat de când erai copil

Pentru a crea NFT-uri generate de AI, Silver a explicat că folosește un generator de tip text-to-art numit Eponym. Dezvoltat de compania ART AI, instrumentul Eponym permite utilizatorilor să creeze artă pe baza textului pe care l-au ales și apoi să administreze aceste creații direct pe OpenSea.

Cassandra Ex Machina | Claire Silver

Eyal Fisher, co-fondatorul Art AI, a declarat că Eponym permite ca orice expresie să fie transformată într-o piesă de artă unică, care va fi pentru totdeauna gravată pe blockchainul Ethereum.

Deși arta generată de inteligența artificială este un concept destul de nou, Fisher a spus că primul proiect Eponym s-a vândut peste noapte pe OpenSea, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari proiecte de artă colaborativă creat cu ajutorul a 3,500 de artiști diferiți. Acesta este un experiment de descentralizare a artei. Oamenii care dețin Eponyms sunt creatori ai acelei arte și doresc să o îngrijească, a spus el.

În timp ce Eponym permite utilizatorilor să-și creeze propriile NFT-uri de artă, Metascapes este un alt proiect care a fost dezvoltat de trei fotografi care doresc să combine expresia umană cu algoritmi de computer. Ryan Newburn, unul dintre fotografii din spatele Metascapes, a declarat că proiectul constă din 3,333 de NFT-uri generate de AI, bazate pe fotografii realizate în întreaga lume. La fel ca Eponym, Metascapes folosește algoritmi AI pentru a crea NFT-uri inspirate din natură. Potrivit lui Newburn, prima colecție Metascapes este planificată pentru a fi listată până la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii Februarie.

Arta generată de AI: Ice Journey | Metascapes

Echipa AI din spatele Metascapes – numită Versus Labs – a explicat că lucrările de artă din fiecare colecție sunt create cu ajutorul datelor de antrenament pentru a recunoaște imaginile din lumea reală:

Avem imagini și etichete pentru fotografiile noastre, care se numesc date de antrenament. Când este timpul să generăm modelul output punem o etichetă care îi spune modelului ce tip de imagini să scoată. De exemplu, peșterile de gheață și vulcanii au fost două categorii pentru care au lucrat fotografii noștri în trecut, dar aceasta nu a fost majoritatea datelor de input, așa că am vrut să ne asigurăm că rezultatul conținea mai multe exemple de peșteri de gheață și vulcani

Impactul inteligenței artificiale asupra artiștilor și colecționarilor NFT

Deși NFT-urile generate de AI sunt încă un concept în curs de dezvoltare, acest model a început să aibă un impact atât asupra artiștilor, cât și asupra colecționarilor NFT. De exemplu, artistul digital cunoscut sub numele de Kami was Here a declarat că inteligența artificială a schimbat fundamental rolul artistului uman:

Omul are nevoie de algoritm, iar algoritmul are nevoie de om. Pentru mine, acest nou rol a însemnat colectarea de date, scrierea codului, inspirația pentru a crea un subiect și, mai ales, antrenarea unui algoritm

Arta generată de AI: The Cartographer | Kami was Here

În ceea ce privește modul în care NFT-urile generate de AI diferă de alte NFT-uri, Kami was Here a explicat că fiecare rezultat este complet unic, deoarece se naște dintr-un algoritm. Arta generativă explorează viitorul unei societăți bazate pe interacțiunea dintre om și calculator, a menționat artistul.

Fisher a mai subliniat că accesibilitatea și dorința de a deține un NFT a avut ca rezultat imaginile generate de AI. Mulți dintre utilizatorii noștri crează un NFT pentru prima dată, în timp ce colecționarii și cumpărătorii de NFT-uri își fac propriile creații. Acest lucru este neobișnuit, deoarece majoritatea oamenilor din comunitatea noastră nu sunt artiști profesioniști.

Alex Alter, principalul om de știință AI al Altered State Machine – a declarat că NFT-urile generate de AI sunt unice, dar oferă și un sentiment mai profund abstract oamenilor. Aceste NFT-uri sunt cu adevărat unice, în sensul că nu există o singură zonă în niciuna dintre lucrările AI care să aibă pixeli similari. De asemenea, în viitor oamenii vor putea crea lucrări de artă AI prin DAO și tehnologia chatbot. Acest lucru este mult mai mult decât ceea ce pot face alte NFT-uri astăzi.

Poate fi de încredere inteligența artificială pentru a crea NFT-uri?

Deși potențialul NFT-urilor generate de AI este evident, întrebarea dacă inteligența artificială poate fi sau nu de încredere pentru a genera imagini de calitate bazate pe text sau fotografii rămâne o preocupare.

Newburn a menționat că Metascapes își organizează cu atenție fiecare colecție. Echipa noastră AI a generat zeci de mii de imagini. Nu toate acestea vor fi disponibile pentru mintare. Dacă nu suntem mulțumiți de o anumită categorie, stabilim strategii și retestăm ce categorii credem că vor funcționa una cu cealaltă. Inteligența noastră artificială a învățat din mai multe teste.

De asemenea, este important să reținem că există diferite moduri de a genera NFT-uri bazate pe AI. De exemplu, Fisher a menționat că Eponym are două versiuni ale generatorului său disponibile publicului, una pe canalul de Discord al companiei care operează ca un chatbot și cealaltă ca o legătură privată care conține algoritmi mai complecși capabili să creeze imagini mai avansate. Kami was Here a mai subliniat că pentru ca unele piese de artă Ai să se genereze este necesar doar de câteva minute, în timp ce pentru altele pot dura mai mult:

Există acum aplicații gratuite precum Wombo care pot genera cu ușurință imagini și necesită un efort minim din partea utilizatorului. Pe de altă parte, pentru a construi și antrena algoritmii, a colecta date de input și a plăti pentru puterea de procesare este necesară o perioadă lungă de timp

Lăsând deoparte tehnologia, NFT-urile generate de inteligența artificială vor fi cu siguranță o tendință perturbatoare. Potrivit Dr. Alter, arta generată de AI a înregistrat deja volume uriașe pe OpenSea, menționând că piața va continua să crească în acest an.

În plus, creșterea Metaverse ar trebui să determine și creșterea NFT-urilor bazate pe AI. De exemplu, Fisher a remarcat că următorul proiect al lui Eponym va prezenta identități virtuale interactive în care utilizatorii își vor putea crea și anima propriile avatare 3D folosind inteligența artificială. Ideea noastră este să folosim inteligența artificială care să le permită avatarurilor să fie compatibile în medii metaverse diferite. În Februarie, compania va introduce algoritmi suplimentari care vor permite utilizatorilor să genereze avatare personalizate.

Exit mobile version