NFT: Bored Ape Yacht Club este cel mai mare hit al rețelei Ethereum

Experții vorbesc despre modul în care succesul Bored Ape Yacht Club a schimbat ecosistemul NFT

Ascannio | Adobe Stock

La doar câteva luni de la lansarea proiectului, în Aprilie 2021, Bored Ape Yacht Club (BAYC) a devenit unul dintre motivele principale pentru care Wall Street ar trebui să ia în serios piața emergentă a jetoanelor non-fungibile, mulțumită vânzărilor care au depășit recent pragul de $1 miliard.

NFT: Bored Ape Yacht Club este cel mai mare hit al rețelei Ethereum
Bored Ape-ul lui Jimmy Fallon

Celebritățile își achiziționează Bored Ape Yacht Club

Pentru cei care încă nu au înțeles, BAYC este o colecție de 10,000 de primate antropomorfe, cu haine și accesorii stilate și expresive. Practic, fiecare primată este de fapt o imagine care ar trebui să nu aibă nicio valoare într-o lume sănătoasă la cap. Dar în ciuda părerii participanților la piață care discreditează primatele Bored Ape, unele dintre aceste imagini s-au vândut pe sume fabuloase de bani – iar altele au fost cumpărate de cele mai renumite celebrități.

De exemplu, Jimmy Fallon, un popular prezentator TV din Statele Unite, a cumpărat imaginea unui Bored Ape care purta un tricou în dungi și ochelari în formă de inimioare, pentru aproximativ $220,000, în luna Noiembrie 2021. Recent, Eminem, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi americani, a plătit aproximativ $450,000 pentru o primată care seamănă cu el.

Bored Ape-ul lui Eminem

Una dintre cele mai rare primate Bored Ape, care avea părul din aur solid, drept caracteristică, s-a vândut pentru $3,4 milioane în cadrul unei licitații online, susținută de Sotheby’s în luna Octombrie, depășind astfel recordul pentru o altă primată vândută, care trăgea cu laser din ochi – și a fost cumpărată de Sandbox pentru $2,9 milioane, cu o lună înainte.

Dar până unde poate crește prețul acestor maimuțe?

Colecția BAYC își trage valoarea din NFT-uri, iar proprietatea digitală a lucrării de artă se poate dovedi prin blockchain-ul Ethereum, care este public. Seamănă oarecum cu Bitcoin, doar că fiecare monedă e unică și nu se poate diviza.

Majoritatea proiectelor NFT, printre care și BAYC, sunt păstrate pe blockchain-ul Ethereum, și astfel – pot fi tranzacționate în ETH, moneda nativă a rețelei.

Însă raritatea nu este singurul motiv pentru care oamenii plătesc milioane de dolari pentru primatele Bored Ape. Pe lângă deținerea avatarului unic, proprietarii primesc invitația într-un club exclusivist, prin intermediul NFT-ului. Acest lucru le oferă posibilitatea de a intra într-un cerc restrâns compus din personalități importante, oferindu-le astfel o poziție socială și oportunități profitabile.

Evan Luthra, CEO-ul și fondatorul EL Group International și un membru exclusiv al comunității Bored Ape, a discutat alura de asociere cu elitele, care vine odată cu aceste NFT-uri. Investitorul în vârstă de 26 de ani s-a referit la calitatea de membru BAYC ca la ceva ce este foarte folositor pentru traderii de pe Wall Street.

Cred că o nouă celebritate se alătură clubului Bored Ape în fiecare zi

De asemenea, NFT-urile Bored Ape le permit proprietarilor să trimită mesaje private pe grupul de Discord și să aibă un acces privilegiat la alte NFT-uri.

Prețul minim al NFT-urilor Bored Ape Yacht Club (sau floor price)

Sigur că aceste NFT-uri poartă și o valoare ridicată pentru toate facilitățile pe care le oferă, după cum se poate vedea și în graficul cu un floor price ascendent. Floor price-ul este prețul minim care este cerut de proprietari pentru o primată Bored Ape.

În 9 Ianuarie, la data editării acestui articol, prețul minim pentru un NFT BAYC se ridică la 72 ETH, sau $223,000, cu aproape 400% mai mult decât minimul lunii August.

Prețul minim al NFT-urilor Bored Ape | CoinGecko

Noelle Acheson, analist Genesis Trading, a acreditat BAYC pentru că sunt mult mai flexibili în colaborări decât CryptoPunks – unul dintre cele mai emblematice proiecte din sfera NFT, care a apărut înainte de Bored Ape.

Printre aceste colaborări se numără și echipamentul Adidas, inspirat după BAYC, semnarea unui contract cu o agenție de recrutare, un potențial grup muzical, și alte active emergente care gravitează în jurul universului Bored Ape.

Deci, conceptul de preț minim – care atrage investițiile instituționale în NFT-uri, precum și întrebuințarea lor drept colateral pentru împrumuturi – nu mai depinde doar de cât crede fiecare investitor că cineva va plăti pentru activul digital – a explicat Acheson, adăugând:

Prețul minim, și potențialul de apreciere în preț al unui activ, depinde acum și de celelalte lucruri pe care poți să le faci cu un NFT, pe lângă afișarea lui

Luthra a fost de acord, adăugând faptul că implicarea continuă a celebrităților în sfera Bored Ape îi va crește și mai mult popularitatea în rândul investitorilor instituționali sau de retail. Acest lucru ar putea să aducă și mai multă cerere din partea cumpărătorilor în sectorul NFT, care, în schimb, va împinge mai sus prețul minim.

Factorul Meta

Jelmer Rotteveel, cofondatorul colecției de NFT-uri MoonwalkerFM, a adăugat un prospect bullish la evaluarea de bază a proiectului BAYC: hype-ul curent din jurul Meta, rebranduirea Facebook, care susține ambițiile conglomeratului de platforme sociale pentru a crea un metaverse.

Odată cu emergența Meta, vom intra într-o nouă etapă de comunicare și business, a transmis Rotteveel, adăugând faptul că NFT-urile vor deveni o parte integrală a sectorului metaverse, unde utilizatorii folosesc avatare digitale unice, precum Bored Apes, pentru a interacționa digital cu alți utilizatori. El a mai adăugat:

Cred că oamenii vor privi mai îndeaproape dezvoltarea proiectelor NFT, care seamănă cu BAYC. După cum a fost cazul și cu crypto-monedele, le vor adopta unul câte unul

Acheson a evidențiat faptul că Facebook și Meta s-au angajat să investească aproximativ $10 miliarde în dezvoltarea metaverse-ului, citându-l pe Mark Zuckerberg, care spunea că urmărește aplicațiile descentralizate.

Fie că îl credem sau nu – investitorii se vor gândi să aibă expunere înainte ca această lichiditate să intre în piață – a mai adăugat Acheson

Va intra Wall Street în sfera NFT-urilor?

După cum am menționat mai sus, vânzările nete ale primatelor BAYC au depășit pragul de $1 miliard, adică aproximativ 10% din cât a câștigat Apple în 2021. Între timp, întregul sector NFT a procesat vânzări în valoare de $41 de miliarde, care se apropie de vânzările lucrărilor de artă tradiționale, la nivel global, conform datelor furnizate de Financial Times.

Matt Hougan, CIO al Bitwise Asset Management, a recunoscut că mulți dintre clienții lor au căutat expunerea la NFT-uri, fără a fi nevoie să treacă prin tehnologia descurajantă pentru persoanele care nu o înțeleg.

Drept răspuns, Bitwise a lansat un fond dedicat luna trecută, care urmărește Indexul Blue-Chip NFT Collections, un coș compus din primele 10 cele mai mari colecții de NFT-uri, selectate în funcție de capitalizarea pe piață. Fondul cumpără și ține în custodie lucrări de artă din colecțiile Bored Ape, Mutant Ape, CryptoPunks, dar și alte proiecte.

Blue-Chip NFT Index Fund este disponibil doar investitorilor instituționali care doresc să investească cel puțin $25,000 în acest produs.

Performanța Indexurilor care conțin colecții premium de NFT-uri | Bitwise

Rebekah Keida, director de marketing al XBTO, favorizează prospectul de a include NFT-uri iconice, precum BAYC sau CryptoPunks, în fondurile de pe Wall Street. Keida spune că acest lucru va deschide porțile investitorilor acreditați, care vor investi milioane de dolari în aceste proiecte digitale.

Oportunitățile oferite de capitalul aflat în creștere îmbunătățește legitimitatea proiectelor NFT de top, în timp ce le oferă investitorilor posibilitatea unei expuneri diverse în sfera crypto

Luthra a afișat încredere în abilitatea managerilor de active de a urmări incursiunile realizate de Meta în sectorul metaverse, care, în schimb, va beneficia de proiecte NFT, precum Bored Ape. El a mai adăugat:

Dacă Meta crede că viitorul stă în metaverse și asta e sfera în care ei investesc acum timp și energie, face sens ca managerii de active să aloce fonduri către această industrie. Pe măsură ce spațiul se maturizează și există tot mai multe oportunități disponibile, am încredere în faptul că vom vedea tot mai multe fonduri pentru metaverse care să apară pe piață, pentru a capitaliza oportunitatea

Exit mobile version