NFT: Bored Ape Yacht Club acuzați de promovarea mesajelor rasiste

Un nou video examinează presupusele simboluri rasiste ascunse de Yuga Labs în cea mai populară colecție de NFT-uri: „BAYC”

NFT: Bored Ape Yacht Club acuzați de promovarea mesajelor rasiste | gordongoner.com

Un videoclip lansat de YouTuber-ul de investigație Philip Rusnack, cunoscut sub numele de „Philion”, a reînviat dezbaterea dacă colecția emblematică de tokenuri digitale nefungibile (NFT) Bored Ape Yacht Club (BAYC) de la Yuga Labs folosește imagini rasiste și promovează supremația rasei albe.

În videoclipul de o oră, lansat în data de 20 iunie pe YouTube, Rusnack și-a expus cazul, susținând că BAYC este „o glumă masivă a mișcării de alternativă dreapta”, folosind limbaj, simboluri și meme-uri de pe site-ul web anonim de imagini 4chan.

El susține că NFT-urile BAYC descriu caricaturi rasiste ale popoarelor negre și asiatice, făcând o comparație între simbolismul și limbajul folosit de Yuga Labs în colecția Bored Ape Yacht Club cu cel folosit de naziști.

Un exemplu folosit pe scară largă de susținătorii acestor afirmații face o comparație între sigla BAYC și simbolul nazist Totenkopf folosit de Divizia Panzer SS în al Doilea Război Mondial.

Logo-ul BAYC - stânga, alături de emblema Totenkopf - mijloc, în dreapta sunt ambele suprapuse pentru a se vedea asemănarea | gordongoner.com
Logo-ul BAYC – stânga, alături de emblema Totenkopf – mijloc, în dreapta sunt ambele suprapuse pentru a se vedea asemănarea | gordongoner.com

Aceste acuzații au apărut încă din ianuarie și totul a început atunci când artistul Ryder Ripps a publicat o listă de dovezi, potrivit cărora proiectul creat de Yuga Labs conține mesaje Naziste și antisemite.

„Încă o asemănare dintre aceste logo-uri este că ambele cranii au un număr exact de 18 dinți”.

https://twitter.com/ryder_ripps/status/1479511008775266305?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1479511008775266305%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dazeddigital.com%2Fart-photography%2Farticle%2F55223%2F1%2Fbreaking-down-conspiracy-theory-bored-ape-yacht-club-nazi-ties-ryder-ripps

Una dintre acuzații este că au ales tocmai maimuțele ca să reprezinte colecția. Acestea au diverse veșminte și atribute, majoritatea dintre care sunt rasiste sau implică un anumit tip de istorie militară. 

Actul de a denigra pe cineva comparându-l cu o maimuță datează de sute de ani. Există multe exemple de-a lungul istoriei, scopul este de a justifica violența și rasismul împotriva unui alt grup prin dezumanizarea acestora, comparându-i cu maimuțe, cel mai des este folosită ca o tactică împotriva asiaților și a oamenilor de culoare.

La prima vedere, maimuțele din Bored Ape Yacht Club ar putea părea că nu au nicio tangență cu asta, dar există câteva trăsături care indică faptul că acestea ar putea reprezenta oamenii de culoare și oamenii asiatici, cum ar fi atributul lanțului de aur numit „hip hop”, a dinților de aur sau de diamant sau a bandanei Kamikaze din perioada Japoniei imperiale fasciste, denumită în glumă „bandana bucătarului de sushi”.

„Simbolurile, conținutul și atitudinea imaginilor sunt de ideologie neo-nazistă și conțin referințe de război, cum ar fi casca prusacă, casca militarilor americani din Vietnam sau ushanka bolșevică”, se spune în video.

Multe dintre atributele colecției de NFT-uri BAYC sunt considerate rasiste și se regăsesc în meme-urile pepe de pe site-ul 4chan | gordongoner.com

Un cercetător senior de la Centrul pentru Extremism al Ligii Anti-Defăimare (ADL), Mark Pitcavage, adesea citat ca expert în extremism, a declarat într-un interviu din februarie că nu a văzut nicio corelație între logo și simbolul nazist.

Cu toate acestea, cercetătorul a fost de acord că trăsăturile și atributele unor NFT-uri pun semne de întrebare, cum ar fi lanțul de aur „hip-hop” și „bandana bucătarului de sushi” fiind stereotipuri ale culturii afro-americanilor și, respectiv, ale unei persoane japoneze.

Acuzațiile sunt îndreptate și către pseudonimele alese de fondatori. Unul dintre ei și-a ales numele de Gargamel, un personaj din desenul animat Smurfs care este recunoscut ca o reprezentare antisemită a unui evreu, acesta fiind și un termen comun folosit pe 4chan pentru a discuta despre evrei. 

Numele adevărat al lui Gargamel este Greg Solano, un scriitor care a scris ca teză de licență o nuvelă de ficțiune despre naziști.

Un alt co-fondator, Emperor Tomato Ketchup, are același nume cu un film explicit din 1971, care prezintă scene de pornografie infantilă, motiv pentru care filmul original a fost interzis în majoritatea țărilor.

Ultimul co-fondator are pseudonimul de SASS – SA a fost aripa paramilitară inițială a Partidului Nazist, iar SS a fost aripa paramilitară nazistă principală – acest nume combină două divizii militare primare naziste.

Ryder Ripps a cumpărat domeniul gordongoner.com, același pseudonim adoptat de cel de-al 4-lea co-fondator al Yuga Labs, Wylie Aronow, pentru a găzdui un website care detaliază numeroase exemple ale simbolismului nazist din colecția Bored Ape Yacht Club. Videoclipul detaliază informații obținute de Rusnack și cercetarea efectuată de Ripps.

Un alt fapt curios este că proiectul metavers al Yuga Labs, „The Otherside”, precum și Bored Ape Yacht Club au fost ambele lansate oficial pe 30 aprilie, data morții lui Adolf Hitler.

„Dacă aduc în discuție un singur exemplu care evidențiază mesaje deliberate naziste, fasciste sau de alternativă dreaptă, ați crede că este doar o întâmplare. În videoclip însă, există un punct în care aceste asemănări nu mai pot fi numite simple coincidențe”, a adăugat Philip Rusnack.

Fără să abordeze în mod direct această temă, Yuga Labs a răspuns la unele dintre aceste afirmații prin Twitter afirmând că: „maimuțele au fost folosite deoarece mulți oameni în domeniul cripto se descriu ca atare”. Probabil că s-au referit la termenul cripto „ape in”, folosit pentru a reprezenta situația în care cineva investește masiv în criptomonede sau NFT-uri fără a face o cercetare prealabilă.

Vorbind de logo-ul BAYC, au punctat că scopul lor a fost să reprezinte clubul ca fiind degradat și dezordonat, iar în privința craniului au declarat că:

„Am ales un craniu de maimuță pentru a ne ajuta să ne dăm seama cât de plictisite sunt aceste maimuțe – sunt plictisite de moarte”.

La sfârșitul videoclipului, Philip Rusnack face un apel la acțiune, cerând spectatorilor săi să preseze deținătorii de maimuțe BAYC să-și „ardă” token-ul – într-un proces în care NFT-ul este trimis la o adresă de portofel neutilizată și irecuperabilă.

„Vreau ca fiecare actor, atlet și influencer celebru să-și ardă nenorocita maimuță. Vreau să fac o astfel de furtună încât toată lumea, de la Steph Curry la Post Malone și Jimmy Fallon, să fie forțat să acționeze”.

Actuala prăbușire a cripto a făcut ca prețurile să scadă pentru cele mai tari colecții de NFT-uri, permițând scepticilor să spună că balonul a izbucnit. Dar chiar dacă prețurile au scăzut, volumul vânzărilor NFT a crescut, sugerând că mulți oameni au folosit scăderea ca o șansă de a intra. La momentul redactării acestui articol prețul minim al unei maimuțe este de 90 Ethereum ceea ce reprezintă aproximativ 100.000 de dolari.

Exit mobile version