NFT: un cont Play-to-Earn este mai avantajos decât un cont bancar

Jocurile NFT fac mai mult pentru a asigura incluziunea financiară decât a făcut sau va face vreodată un cont bancar, spune co-fondatorul Yield Guild Games

TarikVision | Adobe Stock

Poate fi privit ca un semn al incluziunii financiare, dar un cont bancar nu înseamnă nimic pentru cei care nu au încă acces la unul. Jocurile NFT fac mai mult pentru a asigura incluziunea financiară – pot fi accesate de către orice utilizator al unui device conectat la internet.

NFT: un cont Play-to-Earn este mai avantajos decât un cont bancar
vectorstory | Adobe Stock

Chiar și pentru cei privilegiați care au acces, un singur cont bancar nu-și califică neapărat deținătorul să poată accesa o linie de credit competitivă, un împrumut sau o asigurare. Este important accesul la aceste tipuri de produse și servicii care ar putea ajuta pe cineva să își îmbunătățească poziția financiară și statutul economic.

Cum situația din Filipine are valoare istorică pentru evoluția digitalizării globale – cum ne deschide ochii asupra viitorului

Beryl Li, cofondator al Yield Guild Games:

Sunt din Filipine, născută și crescută aici – iar aici doar 23% dintre adulți au un cont bancar. Potrivit unui studiu din 2017 privind incluziunea financiară realizat de banca noastră centrală, principalul motiv citat de respondenți a fost că pur și simplu nu aveau suficienți bani pentru a avea nevoie de unul

Pentru marea majoritate a oamenilor de aici – care câștigă puțin mai mult de $300 pe lună – un cont bancar este văzut doar ca un serviciu opțional, cu taxe scumpe, care consumă soldul fără un motiv întemeiat

Beryl Li explică foarte bine situația din prisma experiențelor directe de care a avut parte personal.

Am crezut întotdeauna că ar trebui să existe oportunități pentru ca oamenii să investească și să creeze valoare – contribuind cu alte resurse economice valoroase, cum ar fi timpul și abilitățile – chiar și atunci când au zero bani pentru început

Este de părere că gândirea în termeni pur monetari este un mod foarte arhaic de a analiza valoarea pe care oamenii o pot aduce unei economii – mai ales că infrastructura digitală reduce barierele de accesibilitate și face obiectivele de incluziune globală mai accesibile decât oricând.

În perioada mea de antreprenor, la una din companiile din Filipine, fondată în 2014, am creat un exchange de crypto-valute și un portofel mobil care servesc astăzi peste 10 milioane de clienți.

Am făcut multe pentru a stabili bazele infrastructurii de plată necesare care să le permită filipinezilor să intre și să iasă din crypto în valută.

De exemplu, o persoană fără cont bancar ar putea depune pesos în portofelul său electronic la 7-Eleven local, iar de acolo utilizatorul ar putea cumpăra date mobile sau plăti facturi pe cale electronică.

Utilizatorii s-au bucurat, de asemenea, de o eficiență îmbunătățită pentru transferurile de fonduri locale și internaționale – transferurile garantate cu crypto-monede costă mult mai puțin timp și bani decât opțiunile tradiționale. 

Deși acest lucru le-a permis filipinezilor să facă pași semnificativi către libertatea lor financiară, mai sunt încă multe de făcut. Deoarece pentru toate aceste oportunități menționate anterior – prezentate de economiile bazate pe cryptografie – utilizatorii trebuie să aibă capital inițial pentru a participa. Și, într-un loc în care aproximativ o cincime din populație trăiește sub pragul sărăciei, acesta va fi un obstacol de netrecut pentru mulți.

Acesta este motivul pentru care fenomenul de play-to-earn în jocurile cu jetoane non-fungibile (NFT-uri) este atât de puternic – deoarece utilizatorii nu au nevoie să depună bani la început.

Acest lucru oferă acces fără precedent la oportunități de creare a bogăției cu ajutorul crypto. În special contează mai mult în țările în curs de dezvoltare, unde există un aflux imens de oameni care doresc să intre în haosul necunoscut al universului crypto-monedelor. 

Dar, spre exemplu, creșterea cererii a crescut dramatic și prețul NFT-urilor necesare pentru a juca jocul Axie Infinity. Ceea ce ne plasează chiar înapoi de unde am început, cu taxe inițiale de admitere scumpe – asta face ca jocurile play-to-earn să devina inaccesibile celor care au nevoie și ar putea beneficia cel mai mult de ele.

Această problemă exactă ne-a inspirat pe co-fondatorii mei și pe mine să stabilim Yield Guild Games (YGG), spune Beryl Li

Având viziunea de a îndruma milioane de jucători către metavers, au început să investească în NFT-uri cu randament bun – în cele mai promițătoare jocuri play-to-earn pe care le-au găsit. Scopul este să împrumute aceste active membrilor (breslei) sub forma unui împrumut negarantat (non-colateral). 

Un împrumut negarantat este un împrumut care nu necesită niciun tip de garanție. În loc să se bazeze pe activele unui împrumutat ca garanție, creditorii aprobă împrumuturile negarantate pe baza solvabilității unui împrumutat. Exemple de împrumuturi negarantate includ împrumuturile personale, împrumuturile pentru studenți și cardurile de credit.

În final, jocurile pe modelul play-to-earn reprezintă o șansă pentru oameni – o oportunitate să își depășească condiția proprie și situația financiară

Modelul nu este doar popular, ci are și succes. Până în prezent Yield Guild Games a atras 3,300 de jucători noi și a câștigat colectiv peste 27 de milioane de SLP – acesta este jetonul de recompensă câștigat de jucătorii din Axie Infinity. 

💡Este important de reținut că acestea nu sunt doar niște valori medii statistice. Aceste cifre reprezintă mii de vieți individuale – în țări precum Filipine, Indonezia, India, Venezuela și Brazilia – care s-au îmbunătățit semnificativ datorită acestor servicii.

Un nou normal – timpul și efortul sunt prețioase și sunt răsplătite

În trecut, un cont dintr-un joc a fost ceva care a mâncat ore în șir din timpul jucătorului – pentru puțin profit sau chiar deloc. 

Dar acum, cu jocurile NFT, timpul și abilitățile unui jucător au un retur al investiției real – generează venituri și contribuie la crearea bogăției, rupe blestemul sărăciei și ciclul datoriilor. Apoi, devine un vehicul pentru furnizarea altor servicii financiare relevante, precum și educație financiară. În cele din urmă, jocurile play-to-earn reprezintă o șansă în plus pentru oamenii de oriunde din lume de a se ridica peste condiția în care s-au născut.

Yield Guild face deja NFT-uri care generează randament și sunt accesibile membrilor săi.

Următorul pas ar putea fi împrumuturile crypto-grafice mai accesibile – în special persoanelor fizice și companiilor din țările în curs de dezvoltare. Acestea au de obicei mai puține active în posesie decât e nevoie pentru a răspunde cerințelor tipice de garanție și acces la capitalul oferit pentru aceste piețe.

Datele din activitatea portofelului jucătorului – cum ar fi orele petrecute jucând, sau recompensele obținute în joc – ar putea fi utilizate pentru a informa modelele alternative de verificare automată, astfel încât să ofere oportunitatea jucătorilor eligibili să solicite alte forme de împrumuturi negarantate.

Mai mult decât oferirea de servicii bancare celor fără cont bancar, play-to-earn este un sistem care recompensează și pune preț pe timpul și îndemânarea utilizatorului, spre deosebire de privilegiile sale. 

Exit mobile version