NFT: Creatorii Frosties au fost arestați pentru că au abandonat proiectul

Autoritățile competente din USA s-au sesizat și au aplicat sancțiuni în cazul unui proiect NFT care s-a dovedit a fi rug pull.

Adobe stock | fotokitas

Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii (DOJ) a luat măsuri împotriva unui rug pull care s-a întâmplat în cazul unui proiect NFT, lansând acuzații legate de fraudă și spălare de bani împotriva fondatorilor proiectului Frosties.

Un rug pull este un tip de înșelătorie în sfera blockchain, care apare atunci când o echipă promovează intensiv tokenul proiectului înainte de a dispărea cu fondurile, lăsând investitorii cu un activ lipsit de valoare. Simplu spus, este o escrocherie în care creatorii abandonează proiectul după ce fură banii investitorilor.

„Nu poți solicita fonduri pentru o activitate de afaceri ca mai apoi să renunți la acea afacere și să fugi cu banii oferiți de investitori” , potrivit lui Thomas Fattorusso, agentul special de investigații din cadrul IRS (Internal Revenue Service).

Cei doi fondatori sunt acuzați că și-au ascuns în mod intenționat identitatea pentru a putea înșela comunitatea Frosties pe care au creat-o. Ei au promis o mulțime de lucruri în foaia de parcurs pe care nu planificau să le realizeze. Printre utilitățile promise deținătorilor de NFT-uri, se numărau: „recompense pentru deținători, cadouri, accesul într-un joc metavers și acces exclusiv la viitoarele mintări”.

Cumpărătorii au câștigat doar câțiva dolari când au încercat să-și revândă NFT-urile și au renunțat la orice speranță de a vedea recompensele promise în viitor. Totuși, unii dintre membrii înșelați ai comunității au încercat să reînvie proiectul Frosties.

Frosties NFT, colecție de pe Opensea - opensea.io/collection/frosties-nft
Frosties NFT, colecție de pe Opensea – opensea.io/collection/frosties-nft

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Districtului de Sud din New York, Ethan Nguyen și Andre Llacuna, în vârstă de 20 de ani, au fost arestați în Los Angeles – ambii au fost acuzați de fraudă electronică și de conspirație în comiterea infracțiunii de spălare de bani. Schema escrocheriei a produs o pagubă de un milion de dolari cumpărătorilor NFT-urilor Frosties.

Infractorii au abandonat și au închis proiectul în câteva ore de la vânzarea NFT-urilor în valoare de 1,1 milioane de dolari, transferând încasările către diferite portofele cripto. Ei au utilizat mai multe portofele și au efectuat mai multe tranzacții în încercarea de a ascunde sursa originală a fondurilor.

Legea sancționează creatorii de NFT-uri care înșeală investitorii

„Echipa noastră urmărește îndeaproape sfera cripto. Chiar dacă NFT-urile sunt un segment relativ nou pentru investițiile financiare, regulile se aplică unei investiții într-un NFT asemenea unei investiții în imobiliare”, a menționat în același comunicat, agentul special de investigații al IRS responsabil de caz, Thomas Fattorusso.

Înainte de a fi arestați în Los Angeles, cei doi se pregăteau să lanseze spre vânzare un alt proiect NFT intitulat Embers, din care urmau să câștige aproximativ 1,5 miliarde de dolari în criptomonede.

Dacă sunt găsiți vinovați, ei se pot aștepta la o ședere îndelungată în spatele gratiilor, deoarece fiecare cap de acuzare este pedepsit cu o pedeapsă maximă de până la 20 de ani.

Deși se pare că mai multe proiecte NFT suspecte au trecut pe sub radarul DOJ, există speculații că departamentul își intensifică atenția asupra NFT-urilor în acest an, prin intermediul echipei naționale de control al criptomonedelor – National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET) – care a fost creată în octombrie.

Această noutate a oferit o speranță investitorilor în NFT-uri în ideea că dezvoltatorii proiectelor v-or fi mai responsabili și se vor ține de promisiuni.

„Wow, dacă faci un rug pull și nu respecți foaia de parcurs poți fi tras la răspundere penală. O mulțime de rapperi și influenceri tremură probabil”, a declarat utilizatorul Twitter @coffeebreak_YT.

În acest caz, ancheta a fost condusă de agenți ai Serviciului Fiscal Intern (IRS), Departamentul Investigații Criminale (IRS-CI), Departamentul de Securitate Internă din New York (HSI) și Serviciul de Inspecție Poștală din SUA (USPIS).

Exit mobile version