Primul proiect NFT al lui Damien Hirst: Artă în valoare de 10 milioane de dolari, arsă live

„Copilul teribil” din lumea artei în anii '90 șochează din nou.

Damien Hirst și-a lansat primul proiect NFT, numit The Currency. Pentru acesta, cel mai bogat artist în viață britanic a ars opere de artă în valoare de 10 milioane de dolari, în timpul unei transmisiuni live care a avut loc pe 11 octombrie.

Primele 1.000 de piese au fost incinerate în galeria din Londra a lui Hirst. Colecția de artă The Currency a fost lansată anul trecut și include 10.000 de NFT-uri, fiecare asociat cu o pictură în ulei fizică. Artistul vrea să testeze valoarea artei digitale în raport cu cea fizică.

Colecționarii care au achiziționat unul dintre NFT-urile The Currency au avut un an la dispoziție pentru a decide dacă îl păstrează sau îl returnează pentru a primi pictura fizică. Termenul limită a expirat în luna iulie a acestui an, iar situația este următoarea: 5.149 de picturi, care includ multe cercuri colorate, vor fi livrate în formă fizică, iar 4.851 vor exista doar în formă digitală.

Damien Hirst
Arderea operelor a dat naștere la controverse pe Instagram. (Foto: Instagram / Damien Hirst)

Întrebat cum s-a simțit când a ars operele, Hirst a declarat: „M-am simțit bine, mai bine decât mă așteptam”.

Unele persoane l-au criticat pe artist pentru faptul că a distrus artă într-o perioadă economică dificilă.

„O mulțime de oameni cred că ard milioane de dolari în artă, dar nu fac asta, ci completez transformarea acestor opere fizice de artă în NFT-uri arzând versiunile fizice”, a explicat britanicul.

Artistul nu a ars într-o singură zi toate picturile fizice. Operațiunea se va încheia pe 30 octombrie, la închiderea expoziției The Currency.

Colecția de NFT-uri este disponibilă pe platforma OpenSea, iar prețul de pornire este de 5,199 Ether (ETH).

Opere lansate direct în blockchain, fără versiune fizică

Hirst nu este primul artist care creează opere care vor exista doar sub formă de NFT-uri, fără echivalent fizic.

„Arcadia”, un poem împachetat ca NFT, scris de poeta Arch Hades, a fost vândut la licitație de reputata casă Christie’s din New York pentru suma de 525.000 de dolari. Acesta este un video abstract, de aproape 10 minute, care include text, animații ale artistului Andrés Reisinger și muzică electronică realizată de RAC.

Totodată, în februarie 2021, autorul Blake Butler a lansat un NFT cu romanul lui „Decade” în format .gif. Colecționarul care a cumpărat NFT-ul a primit, de asemenea, un PDF cu textul operei. Butler a promis chiar că romanul nu va apărea niciodată în format fizic. NFT-ul a fost vândut pentru 5 Ether (ETH) în mai puțin de o zi.

Damien Hirst, „copilul teribil” din lumea artei în anii ’90

Hirst este un pictor și creator de artă conceptuală care are ca temă principală în operele sale moartea. El a devenit faimos în anii 1990 prin ideile lui deseori șocante.

O vacă în formaldehidă, parte din opera „Mother and Child (Divided)” a lui Damien Hirst, prezentată în 1993. (Foto: Wikimiedia)

Unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale sunt animale moarte – printre care un rechin, o vacă și o oaie – conservate în formaldehidă.

Alte opere ale lui Damien Hirst, care includeau viermi vii și fluturi, au fost percepute ca reflecții despre mortalitate și teama oamenilor de a o confrunta.

Exit mobile version