CBDC: Nigeria anunță lansarea monedei naționale, sub formă digitală

Președintele nigerian Muhammadu Buhari se pregătește să introducă oficial moneda digitală a băncii centrale denumită eNaria

CBDC: Nigeria anunță lansarea monedei naționale, sub formă digitală

Aleksandra Sova | AdobeStock

Banca Centrală Nigeriană (CBN) a publicat un document în care și-a reafirmat intenția de a introduce CBDC eNaira după ce a încercat anterior, dar nu a reușit să facă acest lucru în data stabilită. Conform noului anunț, CBN este acum gata să implementeze propria Moneda Digitală a Băncii Centrale (CBDC).

CBN lucrează la o crypto-monedă globală care va fi utilizată ca mijloc de plată și depozit de valoare, precum și ca înlocuitor al numerarului.

Potrivit unui raport al Voice of Nigeria, aprobarea emiterii unei CBDC nigeriană a fost dezvăluită într-o ședință judecătorească federală organizată în 2 Octombrie și condusă de judecătorul Taiwo Abayomi Taiwo. Site-ul oficial eNaira a declarat că versiunea digitală a naira nigeriană va fi pusă la dispoziție universal și că oricine o poate deține.

Citiți și: Liderii G7 au emis recomandări cu privire la activitatea CBDC

CBN, în propria sa declarație, a minimizat riscurile unui termen limită ratat. Dimpotrivă, banca a subliniat capacitatea de a face lucrurile bine de la început pentru a contribui la succesul pe termen lung al monedelor digitale. CBN a subliniat necesitatea de a începe lent, mai degrabă decât de a se grăbi să elibereze o monedă digitală care nu a primit încă toate aprobările necesare.

CBN a lansat documentul care conține principiile de proiectare pentru eNaira, împreună cu o prezentare generală a ceea ce se așteaptă de la o monedă digitală nigeriană. Cele două documente sunt disponibile pe site-ul web al băncii în limba engleză, hausa și yoruba.

Potrivit CBN, mai degrabă decât să-și concentreze toate eforturile asupra lansării la timp a crypto-monedei eNaira, și-a focusat eforturile pentru proiectarea și structurarea monedei. În plus, a organizat inițiative pentru a educa potențialii utilizatori cu privire la capacitățile și riscurile monedei, precum și modalitățile de a le atenua.

Banca centrală a indicat că aceste fapte-cheie ar trebui să-i liniștească pe nigerieni cu privire la planificarea și pregătirea atentă a eNaira, care va fi accesibilă și offline.

Kenya, Africa de Sud, Nigeria și Tanzania au înregistrat cea mai mare adoptare a crypto-monedelor în rândul națiunilor africane, cu o creștere de 1,200% între Iulie 2020 și Iunie 2021.

Datele Chainalysis sugerează că platformele peer-to-peer, restricțiile bancare și frica de inflație au contribuit la creșterea pieței activelor digitale în Africa. Drept urmare, regiunea continuă să atragă investiții – cea mai recentă a dus la o finanțare de tip seria A de $15 milioane, pentru exchange-ul Yellow Card. 

Exit mobile version