Noi reguli vor fi impuse pentru tranzacționarea sau deținerea de Bitcoin

Principala criptomonedă din piață riscă să fie supusă mai multor reglementări care s-ar putea să nu o mai facă atât de atractivă

Bulă speculativă Noi reguli predicție pe bitcoin moneda bitcoin

Sursa foto: Mohamed Hassan / Pixabay.com

Noi reguli au fost anunțate pentru Bitcoin, iar sursele sunt cât se poate de credibile, având în vedere că informațiile vin chiar de la fostul președinte al Securities and Exchange Commission, Jay Clayton. Acesta a lăsat să se înțeleagă că se pregătesc noi reglementări pentru lumea criptomonedelor, în special pentru moneda dominantă. Aceste noi reglementări vor fi aplicate atât direct cât și indirect.

Fostul șef al arbitrului burselor din SUA a afirmat, într-un interviu pentru CNBC News, că pentru prea multă vreme Bitcoin nu a fost clasificat drept valoare mobiliară.

Potrivit acestuia, deși Bitcoin nu a fost clasificat ca o garanție, totuși trebuia reglementat, iar acest lucru se va face prin noile reglementări ce urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Clayton a pus în evidență și faptul că monedele digitale vor fi guvernate de reglementări, atât în piețele locale cât și în cele internaționale, pentru a le face credibile și viabile.

Mai târziu a afirmat că regulile impuse pentru Bitcoin vor fi impuse direct și indirect. Adică fie va fi reglementat prin felul în care sunt deținute de bănci aceste monede virtuale, prin conturile de valori mobiliare implicate, prin măsuri de taxare sau prin alte moduri. Cu toate acestea, indiferent de felul în care vor fi aplicate noile reguli, reglementările ce se vor impune Bitcoin vor evolua gradual.

Afirmațiile lui Jay Clayton vin la doar câteva zile după ce Ray Dalio, managerul unui fond de investiții, afirma că SUA este pe care să interzică Bitcoin la fel cum autoritățile au făcut acest lucru și cu aurul la începutul secolului 20.

Situația amintită de Ray Dalio se referă șa Ordinul Executiv 6102 din 1933, atunci când Franklin D. Roosevelt, la o lună după ce a devenit președinte, a interzis oamenilor să retragă aurul pe care-l dețineau în bănci, dar măsura nu a fost de ajuns, mai ales că SUA încă se chinuia să iasă din Marea Criză.

Atunci, acesta a emis ordinul mai sus amintit, care făcea ilegală deținerea de aur, atât sub formă demonede cât și sub formă de lingouri. Cei care încălcau legea erau pasibili de o pedeapsă cu închisoarea până la 10 ani.

În plus, cei care erau prinși că dețin aur erau obligați să plătească o amendă care era de două ori mai mare decât valoarea aurului cu care erau prinși că nu l-au predate Federeal reserve în schimbul banilor.

Trend de noi reguli la nivel mondial

La nivel mondial, mai multe state au cerut deja celor care dețin criptomonede să le declare sau să le vândă pentru că acestea vor fi declarate ilegale, iar cine le deține este pasibil de ani grei de pușcărie.

Astfel că, una dintre cele mai agresive campanii contra criptomonedelor a început în India care în curând va da o lege prin care se va interzice deținerea de criptomonede. Rusia a interzis, de asemenea, functionarilor publici să dețină monede digitale.

Toate acestea vin în contextul în care valoarea de piață a Bitcoin se află la câteva procente peste nivelul de capitalizare de 1 trilion de dolari. Cifra nu este doar un reper simbolic: suma este suficient de ridicată încât să atragă o serioasă atenție băncilor centrale.

De fapt, comentarii oficiale pe un ton reținut sau chiar avertismente directe (FCA a oferit unul dintre cele mai directe: se pot pierde toți banii investiți în monede virtuale) au limitat avansul, dar nu au fost decât o frână temporară, în perspectiva mai largă.

Cu toate acestea, riscul unei reglementări severe nu a dispărut, iar în opinia noastră el a devenit chiar mai ridicat. Cu cât devine mai valoros și e mai utilizat, în special prin legare la sistemul financiar global, cu atât pericolul unei abordări mai puțin prietenoase din partea autorităților devine mai mare.

O altă criptomonedă cu probleme

Tokenul Ripple este și el unul cu probleme, așa cum am menționat în multe din materialele noastre, deoarece, în decembrie 2020 a înaintat un proces prin care acuză compania Ripple, împreună cu conducerea acesteia, că s-au folosit de XRP și l-au tranzacționat ca și cum ar fi fost o garanție.

Ripple a solicitat SEC să îi pună la dispoziție documente prin care să justifice faptul că BItcoin și Ethereum nu sunt garanții așa cum prevăd reglementările în vigoare ale SEC.

Potrivit Ripple, XRP nu este o valoare mobiliară, dar SEC contrazice compania în cauză afirmând că tocmai din cauza centralizării, aceasta devine o garanție.

 

Exit mobile version