Bridge-ul Nomad exploatat pentru 200 de milioane de dolari – „primul furt descentralizat”

Atacul asupra bridge-ului Nomad este al optulea cel mai mare furt cripto din istorie

Bridge-ul Nomad exploatat de aproape 200 de milioane de dolari - „primul furt descentralizat”

Bridge-ul Nomad exploatat de aproape 200 de milioane de dolari - „primul furt descentralizat”

Hackerii au furat aproape 200 de milioane de dolari în criptomonede de pe bridge-ul Nomad, un instrument care permite utilizatorilor să schimbe tokenuri de la un blockchain la altul, într-un alt atac care evidențiază slăbiciunile spațiului financiar descentralizat.

„Suntem conștienți de incidentul care a implicat bridge-ul Nomad. În prezent investigăm și vom oferi actualizări când le vom avea”, a declarat Nomad într-un tweet.

Cum s-a întâmplat?

Bridge-urile funcționează de obicei prin blocarea tokenurilor într-un contract inteligent pe un lanț și apoi reemiterea acelor tokenuri în formă wrapped” pe alt lanț.

Dacă contractul inteligent în care tokenurile sunt depuse inițial este sabotat – așa cum s-a întâmplat în cazul lui Nomad – tokenurile wrapped nu mai au niciun suport, ceea ce le poate face fără valoare.

Pe Twitter, @samczsun, un cercetător la firma de investiții cripto Paradigm, a explicat că o actualizare recentă a unuia dintre contractele inteligente ale Nomad a făcut mai ușor pentru utilizatori să falsifice tranzacțiile. Aceasta înseamnă că utilizatorii au putut retrage fonduri de pe Nomad care nu le aparțin.

Sam Sun a descris exploit-ul drept „unul dintre cele mai haotice hack-uri pe care Web3 le-a văzut vreodată”.

Aici lucrurile devin interesante. De obicei, atunci când o gaură de securitate ca aceasta este descoperită, un hacker competent sau un grup mic va fura toate fondurile în câteva minute. Dar de data aceasta, după ce cineva a furat cu succes niște bani de pe podul Nomad, alții s-au alăturat și au luat niște bani pentru ei înșiși.

„… nu trebuia să știi despre Solidity sau Merkle Trees sau ceva de genul asta. Tot ce trebuia să faci era să găsești o tranzacție care să funcționeze, să găsești/înlocuiești adresa celeilalte persoane cu a ta și apoi să o retransmiți, „, a explicat @samczsun.

Prima tranzacție suspectă, probabil originea hack-ului, a avut loc la ora 21:32 UTC, când cineva a reușit să elimine 100 de tokenuri Wrapped Bitcoin (WBTC) în valoare de aproximativ 2,3 milioane de dolari din Bridge.

Suma totală exactă exploatată nu este cunoscută, dar se pare că toate fondurile bridge-ului Nomad au fost furate, estimate la 190 de milioane de dolari. 

Peckshield a identifica că 41 de adrese au furat aproape 152 de milioane de dolari, sau aproape 80% din breșa bridge-ului Nomad.

Nomad a vândut investitorilor viziunea că ar fi mai sigur decât alte platforme

Exploatarea bridge-ului Nomad este al optulea cel mai mare furt cripto din istorie, potrivit companiei de cripto-securitate Elliptic.

Atacurile asupra bridge-urilor au devenit mai frecvente în ultimele luni, deoarece cripto-utilizatorii au demonstrat un apetit crescut pentru schimbul de active între diferite blockchain-uri.

Instanțe de vulnerabilități și designul slab au făcut din bridge-uri o țintă principală pentru hackerii care doresc să fraudeze milioane de investitori. Începând cu 2022, mai mult de 1 miliard de dolari în active digitale au fost furate din cauza unor vulnerabilități, potrivit unui raport al companiei de cripto-securitate Elliptic.

Cel mai mare atac DeFi din istorie este atacul asupra bridge-ului Ronin din aprilie. Peste 600 de milioane de dolari în active digitale au fost furate de pe bridge-ul care alimentează jocul bazat pe blockchain Axie Infinity.

Cu doar câteva luni înainte de asta, peste 300 de milioane de dolari au fost furați de pe bridge-ul Wormhole, făcând ravagii în comunitatea Solana și în ecosistemul mai larg DeFi.

La fel ca Ronin și Harmony, Nomad a fost vizat printr-o defecțiune a codului său – dar au existat câteva diferențe. Cu aceste atacuri, hackerii au reușit să recupereze cheile private necesare pentru a obține controlul asupra rețelei și pentru a începe să mute tokenurile.

În cazul lui Nomad, a fost mult mai simplu decât atât. O actualizare de rutină a bridge-ului le-a permis utilizatorilor să facă tranzacții și să fure milioane de dolari.

Exit mobile version