Cum folosește o companie deșeuri de cărbune pentru a mina Bitcoin în mod ecologic

Minarea de criptomonede este, în acest moment, o activitate dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Stronghold Digital Mining (SDIG), o companie care minează Bitcoin, a găsit o modalitate interesantă prin care protejează mediul înconjurător. Firma folosește deșeuri rezultate din extracția cărbunelui pentru a genera energia electrică necesară pentru sutele de ASIC miner-e pe care le deține.

Compania care minează Bitcoin operează în Pennsylvania, al treilea cel mai mare stat producător de cărbune din SUA. Rezidurile rezultate din minarea acestui combustibil fosil sunt foarte periculoase. Acestea pot polua apele și aerul. Pentru fiecare tonă de cărbune extrasă sunt generate aproximativ 400 de kilograme de reziduuri. Potrivit companiei, doar în Pennsylvania există peste 220 de milioane de tone de astfel de deșeuri.

SDIG colectează aceste reziduuri și apoi le arde în mod controlat în centrale speciale, pentru a produce energie electrică. În acest moment, compania operează centrale cu o putere instalată totală de 165 MW. Multe dintre zonele în care au fost depozitate materialele dăunătoare au devenit, după ce au fost curățate de SDIG, spații verzi.

Minerii de Bitcoin, blamați pentru poluarea mediului

Pentru minarea de Bitcoin este necesar hardware puternic, care consumă multă electricitate. În majoritatea cazurilor aceasta provine din surse nesustenabile.

Consumul de energie este atât de mare deoarece Bitcoin folosește un sistem de verificare a tranzacțiilor de tip Proof-of-Work (PoW). Pe scurt, computerele din rețea trebuie să rezolve calcule matematice complexe pentru a salva noi date (a crea noi block-uri) în blockchain.

Recent, statul american New York a propus suspendarea minării de criptomonede care utilizează metoda PoW și care folosesc energie provenită din combustibili fosili. Propunerea a fost trimisă la legislativ, New York State Assembly, pentru a fi dezbătută și votată.

Presiunea este mare pe industria cripto pentru a deveni sustenabilă. O singură tranzacție în blockcain-ul Ethereum consumă mai multă energie decât 100.000 de tranzacții efectuate în rețeaua procesatorului de plăți VISA. De aceea, Ethereum vrea să treacă anul acesta la modelul Proof-of-Stake (PoS), care necesită o putere de calcul mult mai mică. Consumul de energie s-ar putea reduce în acest blockchain cu până la 99%.

„Sunt foarte fericit că una dintre cele mai mari probleme ale blockchain-ului (n.e. – consumul mare de energie) va dispărea când metoda Proof-of-Stake va fi finalizată”, a declarat Vitalik Buterin, părintele Ethereum.

Un producător de diamante are o abordare similară cu cea a SDIG

Alte industrii foarte poluante, precum cea a diamantelor, fac de asemenea pași pentru protejarea mediului. De exemplu, o abordare similară cu cea a SDIG o are compania Aether Diamonds. Aceasta preia din natură un element periculos și îl transformă în ceva util. Compania produce diamante în timp ce îmbunătățește calitatea atmosferei planetei.

Bitcoin
Extracția de diamante este, ca și minarea de Bitcoin, o operațiune dăunătoare pentru mediu. Un inel cu diamant cumpărat de la Aether Diamonds contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Aether a dezvoltat o tehnologie care este bazată pe mașini care colectează CO2, iar apoi duc dioxidul de carbon în filtre speciale. La următorul pas, elementul este sintetizat într-o hidrocarbură perfectă pentru „creșterea” de diamante în laborator.

„Fiecare diamant pe care îl producem elimină permanent carbon din atmosferă”, a declarat Ryan Shearman, fondatorul companiei.

Un inel cu diamant de două carate cumpărat de la Aether Diamonds elimină dioxidul de carbon produs în doi ani și jumătate de un cetățean american obișnuit (20 de tone metrice).

Exit mobile version