O piatră NFT în valoare de 1 milion de dolari s-a vândut din eroare pentru mai puțin de un ban

Un utilizator cripto și-a vândut din greșeală NFT-ul ce înfățișează o piatră pentru 444 WEI în loc de 444 ETH, ceea ce a rezultat într-o pierdere de 1 milion de dolari

O piatră NFT în valoare de 1 milion de dolari s-a vândut din eroare pentru mai puțin de un ban

O piatră NFT în valoare de 1 milion de dolari s-a vândut din eroare pentru mai puțin de un ban

Unul dintre investitorii în NFT-uri trece printr-o perioadă foarte grea. Un clic greșit al tastei și viteza rapidă de cumpărare a unui bot au provocat o greșeală de un milion de dolari la data de 10 martie.

O piatră NFT evaluată la 444 de Ethereum, sau 1,2 milioane de dolari, a fost cumpărată cu 444 de WEI (0,0012 dolari) de către un bot. DinoDealer, fostul deținător al pietrei a confundat WEI și ETH. Wei este cea mai mică valoare nominală de ETH – criptomoneda folosită în rețeaua Ethereum – un ETH = 1.000.000.000.000.000.000 WEI. 

Într-un tweet recent, prin care a anunțat ce s-a întâmplat, vânzătorul a declarat că:

Printr-un singur clic întreaga mea valoare netă de ~1 milion de dolari, a dispărut.

Cumpărătorul nu a lăsat nicio secundă de gândire vânzătorului, deoarece achiziția a fost făcută cu ajutorul unui „bot sniper”. Sniper bots sunt niște roboți automatizați care monitorizează activitatea în timp a unei listări, și fie cumpără de îndată în cazul unei vânzări simple, fie cumpără în ultimul moment în cazul unei licitații, eliminând posibilitatea altor persoane de a răspunde la acțiunea respectivă. 

Cel mai obișnuit exemplu de utilizare a boților sniper este propunerea unei oferte în ultima secundă pentru articolele de licitație pe site-uri precum eBay. Cumpărătorii care doresc să cumpere de îndată, chiar din prima secundă, folosesc același instrument.

Multe persoane utilizează acești boți în cumpărarea de NFT-uri, deoarece în acest mod poți profita de greșelile vânzătorilor, cumpărând înainte ca aceștia să reușească să anuleze vânzarea.  Popularul site web Upwork listează acum spre vânzare sniper boți ce pot fi utilizați pe platforma NFT OpenSea – pentru doar 200 de dolari.

Odată ce botul cumpără NFT-ul, nu mai există cale de întoarcere. Blockchain-urile sunt construite pentru a fi imuabile, astfel încât asemenea greșeli, cum ar fi confuzia ETH și WEI, pot fi extrem de costisitoare.

NFT-uri și tranzacții pierdute din erori umane

Într-adevăr, erorile umane sunt des întâlnite în lumea cripto. Un deținător nenorocos de Bitcoin a pierdut recent 10.000 de dolari (0,25 BTC) într-o greșeală, care ar fi putut fi evitată dacă ar fi verificat de două ori adresa portofelului căruia i-a trimis banii. Despre mai multe metode de păstrare a NFT-urilor în siguranță, puteți afla în acest articol.

Se pare că vânzătorul DinoDealer, s-a împăcat cu ideea că nu mai are cum să-și recupereze pierderea, după ce acesta a făcut publică adresa de pe care botul a cumpărat NFT-ul. A descris pe Twitter întreaga situație și și-a pus în dreptul numelui un emoji care plânge, încărcând un avatar care stă lângă piatra pierdută – care este tăiată cu linii roșii.

În ultimele luni au fost înregistrate numeroase erori minore ce au rezultat în consecințe grave. Un hacker alb a descoperit o eroare în codul Coinbase care ar fi rezultat în pierderi de milioane de dolari. Iar în altă situație un bot a furat 58 de ETH predestinați unui airdrop. 

În unele cazuri, o simplă greșeală poate rezulta în pierderi de milioane de dolari. Tot mai multe metode de fraudă apar în spațiul NFT și după cum observăm, suferă nu doar cei neexperimentați dar și profesioniștii. Dacă vă decideți să investiți în NFT-uri, fiți foarte vigilenți pentru a nu vă pierde banii! 

Exit mobile version