O treime din videoclipurile crypto pe TikTok s-au dovedit a fi înșelătoare

Conținutul crypto pe TikTok provoacă îngrijorări, deoarece videoclipurile înșelătoare vizează utilizatori tineri și fără experiență

Un studiu recent a dezvăluit o tendință îngrijorătoare pe TikTok, arătând că mai mult de o treime din videoclipurile care conțin hashtag-uri legate de crypto conțin informații înșelătoare sau inexacte.

TikTok a evoluat dincolo de o simplă aplicație socială și a devenit o platformă pentru cunoaștere, învățare și trucuri de viață. Hashtag-ul #LearnOnTikTok a adunat deja peste 492 de miliarde de vizualizări, utilizatorii căutând mai mult decât divertisment.

Baza de utilizatori a platformei TikTok este formată în mare parte din persoane cu vârsta de 34 de ani sau mai tinere, ceea ce le face ținte vulnerabile pentru escrocherii cu criptomonede și scheme frauduloase.

Piața crypto a cunoscut un vârf de interes în 2022, ceea ce a dus la un aflux de campanii publicitare, implicând companii renumite, celebrități și organizații sportive.

Pe măsură ce publicitatea pentru activele digitale a scăzut, promovarea crypto și-a mutat atenția către influencerii Web3 și antreprenori din industrie.

Studiul, realizat de dappGambl, a analizat 1.161 de videoclipuri de la influenceri crypto cunoscuți de pe TikTok și a descoperit că aproape jumătate dintre creatorii de conținut TikTok – cunoscuți sub numele de „creatori Cryptok” – își promovau propriile produse și grupuri de tranzacționare private, distribuind în același timp conținut despre crypto înșelător.

O treime din videoclipurile crypto pe TikTok s-au dovedit a fi înșelătoare
1 din 2 creatori încearcă să-și promoveze propriile servicii | DappGambl

De asemenea, videoclipurile nu aveau un avertisment și îndemnau persoanele să investească în anumite monede sau active, sau implica randamente garantate. Studiul a constatat că 37% din videoclipurile analizate erau înșelătoare, având peste 189 de milioane de vizualizări în total.

În ciuda prevalenței conținutului înșelător, doar 10% dintre profilurile sau videoclipurile analizate aveau un avertisment sau o avertizare cu privire la investiția în criptomonede.

1 din 10 profiluri/videoclipuri Cryptok au avertismente | DappGam

Studiul a constatat, de asemenea, că 35% dintre videoclipurile înșelătoare menționau Bitcoin, în total fiind menționate 53 de criptomonede diferite în toate videoclipurile semnalate, prezentând sfaturi de tranzacționare și de investiții.

Prevalența conținutului crypto înșelător pe TikTok a atras atenția autorităților de reglementare, CEO-ul TikTok, Shou Chew, depunând mărturie în fața Congresului Statelor Unite luna trecută.

Deși China a impus o interdicție strictă asupra criptomonedelor, platforma deținută de China continuă să prezinte postări despre monede digitale, exacerbând tensiunile geopolitice dintre SUA și China.

Pentru a aborda aceste preocupări, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a ordonat platformei TikTok și altor șapte platforme de social media să divulge practicile lor publicitare anti-fraudă.

Comisia a menționat în mod explicit crypto ca fiind o categorie importantă în domeniul publicității, alăturându-se altor tipuri de reclame, precum cele pentru sfaturi financiare și produsele legate de sănătate.

Decizia FTC-ului urmează un raport Bloomberg care a dezvăluit investigația comisiei asupra mai multor companii pentru practicile lor de publicitate crypto.

În februarie, FTC a prezentat un document de instanță în cazul falimentului Voyager, demonstrând intenția sa de a ținti companiile care exploatează consumatorii în piața criptomonedelor.

Cazul Voyager implică și pe proprietarul Dallas Mavericks, Mark Cuban, care este acuzat de folosirea echipei sale de baschet pentru a promova vânzarea de valori mobiliare nereglementate de către creditorul acum desființat.

Se așteaptă ca autoritățile de reglementare să intensifice controlul reclamelor crypto pe platformele populare de social media precum TikTok, pe măsură ce ies la iveală practici de marketing înșelătoare și neloiale.

Exit mobile version