Ordinul executiv „66” al lui Biden: „Verificați criptomonedele!”

Președintele american a emis un ordin executiv prin care cere o supraveghere mai strictă a criptomonedelor

trasabilitatea Ordinul executiv „66” al lui Biden: „Verificați criptomonedele!”

Președintele american Joe Biden a semnat ordinul executiv prin care cere guvernului să evalueze riscurile și beneficiile creării unui dolar digital al băncii centrale, a anunțat Casa Albă. Tototdată, autoritățile americane vor trebui să verifice și eventualele probleme legate de criptomonede.

După apariția anunțului, Bitcoin a crescut cu aproape 10% până la o valoare de 42.300 de dolari, acesta fiind cel mai mare câștig din ultimele două săptămâni.

Ordinul executiv al lui Biden va cere Departamentului de Trezorerie, Departamentului de Comerț și altor agenții cheie să pregătească rapoarte despre „viitorul banilor” și rolul pe care îl vor juca criptomonedele în viitoarea economie, potrivit Investing.com.

„În contextul recentului regim de sancțiuni ca urmare a războiului din Ucraina, este de două ori mai necesar să avem un cadru de reglementare pentru activele digitale care să combată finanțele ilicite și să prevină riscurile pentru stabilitatea financiară și securitatea națională”, a spus Michael. Pierson, managing partner la firma de avocatură FisherBroyles.

Măsuri peste măsuri pentru a diminua riscurile

Ordinul solicită peste o duzină de rapoarte, inclusiv ale Comisiei pentru Valori Mobiliare și Bursei și Biroului pentru Protecția Financiară a Consumatorului, pentru a evalua problemele ridicate de criptomonede, inclusiv riscul sistemic și protecția consumatorilor.

Directori din industrie, inclusiv șeful Blockchain Intelligence Group, Lance Morginn, au considerat ordinul miop, deoarece înlocuiește cererea industriei pentru o îmbrățișare mai largă a criptomonedelor în SUA cu mai multe analize și raportări.

Casa Albă a declarat, anul trecut, că are în vedere o supraveghere amplă a pieței criptomonedei – inclusiv un ordin executiv – pentru a face față amenințării tot mai mari a ransomware-ului și a altor infracțiuni cibernetice.

Supravegherea pe scară largă a pieței criptomonedelor, care a depășit 3 trilioane de dolari în noiembrie, este esențială pentru a asigura securitatea națională, stabilitatea financiară și competitivitatea SUA și pentru a preveni amenințarea tot mai mare a criminalității cibernetice, au spus oficialii administrației Biden.

Ordinul executiv al lui Biden

Prin acest ordin, cred analiștii, autoritățile recunosc importanța tot mai mare a criptomonedelor, dar și a potențialelor consecințe ale acestora pentru sistemele financiare din SUA și globale.

„Creșterea criptomonedelor a fost explozivă. Criptomonedele și alte active digitale pot afecta modul în care oamenii accesează serviciile bancare sau pot arăta dacă consumatorii sunt în siguranță și protejați de volatilitate”, a declarat Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate națională pentru economie, într-un interviu pentru CNN.

„Ordinul executiv face parte dintr-un efort de promovare a inovației responsabile, dar atenuează riscul pentru consumatori, investitori și întreprinderi. Ne aflăm într-un moment esențial al istoriei în care lumea urmărește modul în care activele digitale sunt utilizate în construirea națiunii și cum activele digitale creează transparență în transparența financiară”, au declarat Brian Deese, directorul Consiliului Economic Național, și Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională la Casa Albă, într-un comunicat.

Un obiectiv cheie este acela de a remedia ineficiența actualului sistem de plăți din SUA și de a stimula incluziunea financiară, în special a americanilor săraci, dintre care aproximativ 5% nu au în prezent conturi bancare din cauza taxelor mari, a spus un oficial.

Dolarul digital iese la rampă, dar foarte timid

O altă măsură cheie direcționează guvernul să evalueze infrastructura tehnologică necesară pentru o potențială monedă digitală a Băncii Centrale din SUA (CBDC) – o versiune electronică a bancnotelor.

Dar ar putea dura ani pentru a dezvolta și introduce un „dolar digital”, au avertizat oficialii administrației, menționând că Rezerva Federală în ianuarie a sesizat problema Congresului.

Oficialii administrației au spus că Statele Unite au avut mare grijă să decidă dacă – și cum – să avanseze cu dezvoltarea unui dolar digital, având în vedere rolul dolarului ca monedă de rezervă primară a lumii.

„Trebuie să fim foarte, foarte deliberați cu privire la această analiză, deoarece implicațiile mișcării noastre în această direcție sunt profunde pentru țara care emite moneda de rezervă primară a lumii”, a spus unul dintre oficiali.

Ordinul încurajează, de asemenea, Rezerva Federală să continue eforturile de cercetare și dezvoltare.

Nouă țări au lansat monede digitale ale băncii centrale, iar alte 16 – inclusiv China – au început dezvoltarea unor astfel de active digitale, conform Consiliului Atlantic, ceea ce determină pe unii oficiali din Washington să se îngrijoreze că dolarul ar putea pierde o parte din dominația în fața Chinei.

Dolarul american rămâne susținut de elemente fundamentale cheie, inclusiv angajamentul față de transparență, statul de drept și independența deplină a Rezervei Federale, spun oficialii de la Casa Albă.

„Rolul dolarului a fost și va continua să fie crucial pentru stabilitatea sistemului monetar internațional în ansamblu. Monedele digitale ale băncilor centrale străine și introducerea lor în sine nu amenință această dominație”, sunt de părere oficialii americani.

Exit mobile version