Vitalik Buterin, părintele de origine rusă al Ethereum, numește invazia făcută de Rusia „o crimă”

Antreprenorul, născut în Rusia și devenit miliardar pe piața cripto, nu este de acord cu acțiunile din Ucraina ale țării lui de origine.

Foto: Wikimedia

Vitalik Buterin, creatorul Ethereum, a criticat dur acțiunile regimului condus de Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei. Antreprenorul s-a născut în Kolomna, Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, iar ulterior familia lui a emigrat în Canada în anul 2000, cel în care Putin a devenit președinte.

Buterin a spus că este supărat pe decizia președintelui rus de a abandona posibilitatea unei soluții pașnice la conflict.

„Este o crimă împotriva cetățenilor ucraineni și ruși”, a scris antreprenorul pe Twitter, în limba rusă. „Ethereum este neutru, dar eu nu sunt”, a precizat el.

După ce a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va desfășura o „operațiune militară specială” în statul vecin. Au urmat atacuri în mai multe orașe, inclusiv în capitala Kiev, iar foarte multe persoane civile au început să fugă din zonele afectate, transmite BBC News.

Cotațiile principalelor monede virtuale au căzut după începerea atacului, iar rubla a atins un minim istoric în raport cu dolarul american.

Creatorul Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă din lume după Bitcoin, a făcut apel în urmă cu câteva săptămâni la Putin să detensioneze conflictul.

„Un atac în Ucraina poate doar să dăuneze Rusiei, Ucrainei și umanității”, a spus el.

Regimul politic din Rusia nu privește cu ochi buni criptomonedele

Tatăl lui Buterin, Dmitry Buterin, un informatician, a condamnat și el dur acțiunile regimului lui Vladimir Putin.

„[Putin] Este din KGB și aceia sunt oamenii care au torturat și ucis milioane de ruși și ucraineni”, a declarat el pentru Decrypt la începutul acestui an.

Vitalik Buterin, acum în vârstă de 28 de ani, s-a întâlnit cu Vladimir Putin în 2017, la St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), în încercarea de a determina Rusia să folosească rețeaua Ethereum, dar fără prea mare succes.

Fiind un regim autoritar, Kremlinul nu privește cu ochi buni tehnologia blockchain, care le oferă oamenilor un grad ridicat de confidențialitate. Unele monede digitale, precum Monero sau ZCash, sunt folosite pentru a finanța activitățile dizidenților sau membrilor opoziției.

Buterin, pasionat din adolescență de tehnologia blockchain

Ethereum
Blockchain-ul Ethereum, creat în 2014 de Buterin și alți antreprenori (Foto: Pexels)

Buterin a auzit de Bitcoin, de la tatăl lui, pe când avea 17 ani și căuta „un nou scop în viață”. A început să scrie articole despre moneda virtuală și a fost co-fondatorul revistei Bitcoin Magazine. Ulterior, când a realizat că petrecea 30 de ore pe săptămână lucrând la propriul proiect blockchain, Buterin a renunțat la facultate și s-a dedicat acestuia.

Unul dintre motivele pentru care adolescentul a decis să devină antreprenor a fost un incident petrecut într-un joc video. Compania Blizzard a eliminat o componentă a vrăjii lui favorite din jocul World of Warcraft.

„În acea zi am realizat ce pot aduce serviciile centralizate”, a declarat Buterin.

Programatorul a pus bazele Ethereum în 2014, în Elveția, alături de alte persoane, printre care Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio și Joseph Lubin. Dintre acestea, doar Buterin mai lucrează la blockchain.

Ethereum este astăzi baza pentru mii de alte monede virtuale, aplicații și proiecte. La momentul redactării articolului, criptomoneda Ether avea o capitalizare de peste 280 de miliarde de dolari.

Exit mobile version