Parlamentul European: Pachetul de reguli anti-spălare de bani vizează și crypto

Parlamentul European a aprobat un pachet extins de legi anti-spălare de bani care vizează serviciile financiare, incluzând și operațiunile cu criptomonede.

Parlamentul European: Pachetul de reguli anti-spălare de bani vizează și crypto

Parlamentul European: Pachetul de reguli anti-spălare de bani vizează și crypto | Google

Puncte cheie

  • Parlamentul European a aprobat recent un pachet de legi anti-spălare de bani care vizează diverse servicii financiare, inclusiv cele legate de criptomonede.
  • Pentru a intra în vigoare, pachetul legislativ trebuie adoptat oficial de Consiliul UE.

Parlamentul European a aprobat recent un pachet extins de legi anti-spălare de bani care vizează diverse servicii financiare, inclusiv cele legate de criptomonede.

Pe lângă o diligență sporită, aceste măsuri vor oferi totodată jurnaliștilor și altor entități interesate acces gratuit și direct la informațiile privind proprietatea efectivă din registrele naționale.

Legile consolidează măsurile anti-spălare de bani și de combatere a finanțării terorismului în Uniunea Europeană. Noile legi vizează plățile în numerar, firmele crypto, cluburile de fotbal și multe altele.

În notele oficiale, PE precizează că plățile în numerar vor fi limitate la 10.000 EUR, iar regulile de diligență se vor aplica cluburilor de fotbal și agenților începând din 2029.

Consolidarea instrumentelor UE pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Conform notelor oficiale, noile legi garantează accesul imediat, nefiltrat, direct și gratuit la datele privind proprietatea efectivă deținute în registre naționale interconectate la nivelul UE pentru persoanele cu un interes legitim, inclusiv „jurnaliști, profesioniști din mass-media, organizații ale societății civile, autorități competente și organisme de supraveghere.”

Pe lângă informațiile actuale, registrele vor include și date din cel puțin ultimii cinci ani. Legile oferă, de asemenea, Unităților de Informații Financiare (FIU) mai multe puteri pentru a analiza și detecta cazurile de spălare de bani și finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte.

Conform notelor oficiale, noile legi includ măsuri sporite de diligență detaliată și verificări ale identificării clienților. Ulterior, așa-numitele entități obligate, cum ar fi băncile, administratorii de active crypto, agenții imobiliari fizici și virtuali, trebuie să raporteze activitățile suspecte către autoritățile competente.

De asemenea, începând din 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top care sunt implicate în tranzacții financiare de mare valoare cu investitori și sponsori, inclusiv agenții de publicitate și transferuri de jucători, vor trebui să verifice identificarea clienților, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze activitățile suspecte.

Legislația conține, de asemenea, prevederi de vigilență sporită cu privire la persoanele „ultra-bogate” cu o avere totală de cel puțin 50 de milioane EUR, excluzând locuința principală, o limită unică la nivelul UE de 10.000 EUR pentru plățile în numerar, cu excepția celor între persoane fizice în context non-profesional.

Se vor aplica, de asemenea, măsuri pentru a asigura respectarea sancțiunilor financiare specifice și pentru a evita eludarea sancțiunilor.

Notele continuă și precizează că, pentru a supraveghea noile reguli privind combaterea spălării banilor, va fi înființată la Frankfurt o nouă autoritate denumită Autoritatea pentru Combaterea Spălării Banilor și Finanțării Terorismului (AMLA).

De asemenea, AMLA va supraveghea direct entitățile financiare cu cel mai ridicat risc și va interveni în caz de deficiențe de supraveghere, acționând ca un centru central pentru autoritățile de supraveghere și mediind disputele între acestea.

AMLA va supraveghea, de asemenea, implementarea sancțiunilor financiare specifice.

Măsura Parlamentului European vine în contextul în care și SUA fac diverse demersuri în această direcție. Mai devreme, am relatat că FBI-ul a emis recent un Anunț Public de Serviciu avertizând americanii să nu utilizeze servicii crypto care nu solicită informații KYC.

Această mișcare a stârnit îngrijorări în industria crypto, voci importante abordând importanța confidențialității, un drept fundamental al oamenilor care este pe cale să fie eliminat.

În luna martie, am abordat presupunerile privind o „interdicție a UE” privind portofelele anonime, care au fost demontate prin citarea informațiilor exacte și corecte din Regulamentul UE privind combaterea spălării banilor.

Exit mobile version