Perspectivele globale de adopție crypto a utilizatorilor – CZ

CoinMarketCap s-a întâlnit cu CEO-ul și fondatorul Binance Changpeng Zhao „CZ” pentru a discuta despre viitorul val de adoptare a criptomonedelor în 2023

CMC: În 2022, am văzut prăbușirea multor companii mari – 3AC, Luna, Celsius, Voyager, FTX – cât de mult impact au aceste închideri asupra adoptării utilizatorilor în industrie? Cum măsurați adoptarea generală?

CZ: 2022, cu siguranță nu a fost cel mai bun an. Am avut parte de mai multe evenimente neplăcute.

De obicei, modul în care privesc adopția este de fapt doar prețul Bitcoin-ului, care este de obicei un indicator destul de precis al acestei industrii. 

Din punct de vedere istoric, rata de înregistrare a utilizatorilor Binance, volumul tranzacțiilor etc. Ambele sunt foarte corelate cu prețul Bitcoin: această linie are de fapt aceeași formă ca aproape orice alt indicator pe care îl folosim. În prezent, Binance tranzacționează cu aproximativ o treime din ceea ce era acum un an, când Bitcoin era aproape de cel mai mare record [68.800 de dolari]. Toate aceste evenimente au încetinit industria și au avut un impact negativ.

Perspectivele globale de adopție crypto a utilizatorilor - CZ

Întreaga industrie a criptării trece printr-un ciclu ce durează patru ani. La fiecare patru ani, există un “bear market”. Cred că ne aflăm chiar acum într-o astfel de situație, piețele în decalaj au durat istoric aproximativ un an, iar acum suntem la aproximativ un an distanță de ultimul maxim istoric.

Următorul val de adoptare a utilizatorilor

CMC: Ce lucruri concrete credeți că poate face industria cripto pentru a declanșa următorul val de adoptare a utilizatorilor? Este vorba despre construirea de soluții DeFi mai ușor de utilizat? Crezi că există alte căi de a atrage mai mulți oameni către criptomonede în anul următor?

CZ: Cu cât construim mai multe aplicații pe care le folosesc oamenii, cu atât mai bine. Este atât de simplu. Dacă te uiți la internet și la felul în care a crescut, mulți oameni diferiți au creat diferite aplicații care profită de internet. Astăzi, nici măcar nu mai vorbim despre internet: folosim orice aplicație pe care o folosesc oamenii.

Acest lucru este similar cu spațiul cripto, cum ar fi DeFi, CeFi, portofele, blockchain-uri mai rapide, educație, îmbunătățiri de reglementare etc. Toate acestea vor ajuta. Claritatea reglementărilor este importantă: având în vedere evenimentele negative care au loc în industrie, trebuie să devenim mai transparenți și să construim mai multă încredere. Cred că industria va trebui să treacă la un sistem mai transparent, unul pe care utilizatorii să-l poată verifica.

Având în vedere problemele recente cu exchange-urile centralizate, mai mulți oameni vor apela la DeFi. Dar apoi vor fi hack-uri, vor fi jafuri în DeFi, cineva va pierde o mulțime de bani în DeFi și apoi oamenii se vor întoarce la exchange-urile centralizate. Industria evoluează progresiv în multe moduri diferite simultan.

CMC: Dacă ar trebui să alegeți ceea ce este mai important pentru adoptare – dezvoltarea acestor noi produse sau o reglementare și transparență sporite – care credeți că este mai relevant?

CZ: Pentru adoptare, cred că produsul are un impact mai mare. De exemplu, cum facem ca oamenii obișnuiți să își păstreze mai ușor cheile private în siguranță și, mai practic: cum obțin accesul celor dragi atunci când nu sunt disponibili? Claritatea reglementărilor este importantă și ajută la adoptare. Dar, la sfârșitul zilei, este produsul.

Reconstruirea unei piețe în decalaj:

CMC: Binance este ca un microcosmos al întregii industrii – aveți utilizatori de retail pentru tranzacționarea spot și aveți clienți instituționali pentru produse futures, custodie și risc. Pentru diferite tipuri de clienți și utilizatori, care domenii după 2022 vor fi cele mai dificile pentru industria de a reconstrui încrederea și de a crește adoptarea?

CZ: Am văzut tot mai mulți oameni apelând la Wallet. În comparație cu schimbul centralizat Binance.com, TrustWallet crește destul de rapid. Afacerea instituțională, Binance Custody, a crescut dramatic. Aceste două domenii sunt mai clare în care lucrurile au crescut mai rapid, totodată împreuna cu creșterea pe care o putem observa pe BNBChain.

CMC: Cu toții am trecut prin unele piețe în decalaj. Ați văzut mai multe piețe în decalaj decât mine. Care sunt diferențele specifice pe care le-ați observat în acest ciclu în special în comparație cu trecut?

CZ: Întreaga industrie este mai mare. În 2022, avem Metaverse, avem GameFi, avem DeFi, avem împrumuturi și avem NFT.

În 2017, doar ICO-uri: Cu ICO-uri, prea multe proiecte nu reușesc. În 2013/2014, doar industria Bitcoin: doar Mt. Gox a căzut.

Cu fiecare ciclu, industria devine mai mare. Cu asta, am văzut o mulțime de jucători care au căzut.

Adopția: O cale de urmat

CMC: De unde ar putea veni următorul val de adopții? Este vorba despre o nouă piață geografică (adică regiuni cu inflație ridicată, cum ar fi America Latină sau Turcia), noi cazuri de utilizare dovedite (de exemplu, produse DeFi de următoarea generație, GameFi etc.) sau noi jucători (adică mari manageri de active/fonduri suverane de avere) , utilizatori new age)?

CZ: La începutul anului 2017, nu aș fi spus ICO. La începutul lui 2020, nu aș spune DeFi. La începutul lui 2021, nu voi spune NFT. Dar șase luni mai târziu, toate acele lucruri s-au întâmplat. Este greu de prezis exact care dintre ele va avea succes. Depinde de antreprenorii care sunt stabiliți în această industrie. Indiferent de persoană sau echipă care construiește un produs foarte lipicios, un produs foarte viral, atunci acea divizie va atrage doar mai mulți utilizatori. Dar, în general, totul merge înainte.

Bănuiesc, ca întotdeauna, că această adoptare vine din cazuri noi de utilizare pe care nu ni le-am imaginat niciodată. Adopția instituțională se discută de ani de zile și va veni. Vine deja, încet și treptat. Binance are de fapt o mulțime de utilizatori instituționali, la fel ca și Binance Custody. Acesta este un caz extrem de bine cunoscut și adopția se va întâmpla la o anumită rată. Reglementările vin într-un anumit ritm și aceste momente vor sosi.

Utilizarea Bitcoin pentru a se proteja împotriva inflației este un caz de utilizare foarte clar. Din ce în ce mai mulți oameni învață despre asta și vor veni pentru că Bitcoin are o aprovizionare limitată. Am văzut că regiuni diferite au cazuri de utilizare diferite, mai proeminente. În unele părți ale Asiei, ofertele ies în evidență pur și simplu pentru că există mai mulți comercianți acolo.

În America de Nord, comercianții instituționali sunt mai proeminenți. În America Latină, oamenii experimentează cu adevărat criptomonede ca o acoperire împotriva inflației. În Africa, oamenii folosesc, câștigă și cheltuiesc mai multe criptomonede. Vedem că distribuția geografică este oarecum diferită, dar nu complet diferită. Nu este alb-negru, dar există câteva sublinii diferite.

Întotdeauna am crezut că următorul lucru important este de obicei ceva despre care oamenii nu vorbesc și nu prezic cu adevărat.

Acesta este un raport oferit de CoinMarketCap.

Exit mobile version