Piața Crypto: într-o bulă ca cea din 2018?

Prețurile crypto-monedelor au depășit orice așteptări. Căutările Google la maxim istoric

mkunsplash84 | Unsplash

Crypto și Altcoin sunt doi termeni la mare căutare în ultima perioadă. Capitalizarea totală a pieței crypto a depășit astăzi 1,4 triliarde de dolari, stabilind un record absolut. Corporații precum Google, Tencent sau Tesla au fost depășite de piața crypto-monedelor din punct de vedere al evaluării totale.

În mod cert, știrea aceasta a creat valuri mari pe internet. Deși crypto-monedele reprezintă o nouă clasă de active, fără precedent în istoria financiară a omului, marea majoritate dintre acestea rămân totuși o speculă.

Prețul unora dintre monede a fost condus în sens ascendent de tweet-urile celui mai bogat om din lume, de o revoltă a Reddit-ului împotriva Wall Street sau de dorința omului obișnuit de a se îmbogăți rapid și ușor. Însă acest lucru nu este sustenabil pe o perioadă mai lungă de timp.

Atât investitori timpurii în Tesla cât și alte figuri proeminente din sfera economică avertizează publicul despre o posibilă „crypto-bulă”. Aceștia spun că persoanele fizice vor fi cele care vor suferi cele mai mari pierderi dacă nu sunt atenți și dacă se expun la riscuri financiare pe care nu și le permit.

Termenul crypto în trendurile Google

Crypto Google Trends

În mod cert, nu avem nevoie de un expert să ne spună că termenul „crypto” e din nou popular. Acest lucru reiese cu ușurință din imaginea scoasă din Google Trends și postată mai sus. Ba chiar mai mult decât atât: „crypto” a devenit un cuvânt mai căutat în prezent decât în ianuarie 2018, când a avut loc ultima frenezie de acest fel. Persoanele care au asistat la ambele Bull Market-uri realizate de piața crypto văd lucrurile similare între acum și atunci:

Elementele amintite mai sus dar și alte motive de îngrijorare îi fac pe investitori să-și ridice un semn de întrebare: „Suntem într-adevăr într-o crypto-bulă?”. Răspunsul este „Da”. Ne aflăm într-adevăr într-o piață extinsă, în care proiecte lipsite de valoare stabilesc capitalizări record de zeci sau chiar sute de milioane de dolari.

Asta nu înseamnă că bula crypto urmează să se spargă. Piața poate rămâne irațională o perioadă lungă de timp. Persoanele fără experiență în piața de risc vor trebui să aibe mare grijă la investițiile pe care le fac în această perioadă. Ușurința cu care persoanele fizice poate trece din bani fiat în crypto-monede este motivul pentru care investiția este privită ca fiind așa atractivă… și motivul pentru care experții ridică un avertisment.

Exit mobile version